Tarjolla elämäntapa

Heikki Jalo aloitti myllärin työt 15-vuotiaana, yli 40 vuotta sitten. Seuraajalleen hän sanoo opettavansa myös äsken oppimansa niksit.

ESA VILENIUS

Tiehaaran myllyllä Savitaipaleella on hyvä maine – tai niin kuin nykyisin

kuuluisi kai sanoa vahva brändi. Sitä ei ole rakennettu millään

kampanjoilla vaan käsittelemällä ja jauhamalla viljaa.

Nykyisin myllyn kautta kulkee vuosittain noin puoli miljoonaa kiloa ruista,

vehnää, kauraa ja ohraa.

Myllyn jauhoja, hiutaleita ja ryynejä on myytävänä muutamissa kaupoissa

maakunnassa ja hieman sen ulkopuolellakin. Niitä ymmärtävät kysyä ne, jotka

ovat niitä kokeilleet. Esimerkiksi höyryttämättömiä ja kuumentamattomia,

vain litistämällä valmistettuja kaurahiutaleita syö sellaisenaan

kaurapuuron vastustajakin. Ne saavat suurmyllyn hiutaleet maistumaan hieman

selluloosalta. Kauraa on nyt myös kuorittuina jyvinä, vaikkapa riisin

asemasta käytettäväksi.

Vilja maistuu

pullajauhoissakin

Suurin osa, noin 90 prosenttia, Tienhaaran asiakkaista on leipomoita.

Päätuote on ruisleipäjauhot.

Toinen tärkeä tuote on vehnäjauhot. Niissäkin maistuu vilja. Heikki Jalo on

äskettäin oppinut uusia niksejä vehnäjauhojen jauhamiseen.

Suomalaiset ovat erikoinen kansa, kahvileivässäkin pitää olla viljan makua.

Jo Ruotsissa ja etenkin muualla Euroopassa syödään kakkuja ja leivoksia.

Suomalainen kahvileipä on aika omintakeinen juttu.

Heikki Jalo pohtii maatalouden rakennemuutosta, murahtaa jotakin EU:sta,

siis sen maatalouspolitiikasta.

Tienhaaran mylly ei ole kovin nykyaikainen eikä suuri eikä

huipputehokaskaan, mutta se on kalustoltaan hyvässä ja taloudeltaan ja

taseeltaan erinomaisessa kunnossa. Heikki Jalo tuskin pistää euroakaan

markkinointiin – etenkin kun hän varmuuden vuoksi puhuu vielä vanhoista

markoista.

Työ ja tuotteet markkinoivat myllyä niin, että se on pärjännyt läpi lamojen

ja rakennemuutosten.

Oikeastaan Tienhaaran myllyn konttorikin kertoo osin siitä miksi se on

pärjännyt – tai miksi moni muu yritys ei ole pärjännyt.

Konttorissa on tavallinen puhelin, tilikansioita ja vanhat, mutta ehjät

kalusteet. Kaikki on vaatimatonta, mutta kunnossa ja hyvässä

järjestyksessä. Seinällä on myllärimestarin kirja ja kunniakirja

maakunnallisesta yrittäjäpalkinnosta vuodelta 1979.

Kaikki myllyn tilat ovat siistejä, asiallisia ja koreilemattomia.

Ne sopivat luultavasti erityisen hyvin siihen tilanteeseen, kun jotkut

isännät vielä tuovat vielä oman pellon leipäviljaa jauhettavaksi. Se on

herkkä juttu, joka pitää hoitaa kunnolla. Siitä ei kysytä tarjouksia muulta

kuin omalta myllyltä.

Pari vuosisataa

myllyperinnettä

Heikki jalon isä osti 1940-luvulla Uuhjoen myllyn, joka on perustettu

joskus 1800-luvulla Olkkolan kartanon myllyksi. Se oli koskimylly, jossa

käytettiin apuna myös petrolimoottoria. Koskessa ei tahtonut enää riittää

voimaa.

Sodan jälkeen mylly siirrettiin Savitaipaleen kirkonkylän liepeille,

Taavettiin johtavan tien risteyksen tienoille.

Nykyisen myllyn vanhimmat osat ovat hirsirakenteisia. Hirret on tehty

joskus 1920-luvulla, kun Uuhjoen mylly paloi.

Palot ovat tuhonneet montakin myllyä. Tiehaaran myllyllä ei ole ollut

Heikki Jalon aikana ollut paloja.

-·Pitää huolehtia, ettei pala, Heikki Jalo hymähtää.

Sodan jälkeen mylly eli pitkälti rahtijauhatuksilla. Isännät toivat

hevoskärryillä ja myöhemmin traktoreilla jauhettavan viljan. Suurimmassa

osassa taloista viljeltiin kotitarpeiksi leipäviljaa, mutta myös rehujauhot

jauhatettiin.

Sittemmin maatiloille alkoi ilmestyä rehumyllyjä, kotileipominen ja

maaseudun asutuskin väheni. Ennen varsin yleisistä myllyistä on tullut

harvinaisuuksia, monesta on jäljellä enää romanttiset rauniot.

Saman kokoluokan myllyjä on enää lähimpänä Parikkalassa ja Valkealassa.

Tienhaaran myllyllä oli vielä 1970-luvulla oma leipomokin, joka erkaantui

yrityksestä. Se on nykyisten Leipäveljien alku

-·Rahkeet eivät enää riittäneet leipomon pyörittämiseen.

Nyt myllyä vetävät Heikki ja Tellervo Jalo ja yksi palkattu työntekijä.

Viljaa jauhetaan,

jos löytyy mylläri

Heikki Jalo ymmärtää selvästi, että hän on myös perinteen ja kulttuurin

edustaja. Lähiruokaketjun elintärkeä lenkki. Terveys ei enää anna myöten

jatkaa myllyn hoitamista. Mutta hän haluaa, että mylly jatkaa.

-·Jos saan tähän seuraajan opetan hänelle kaiken, olen mielelläni apuna

korvauksetta.

-·Olen jäämässä vaimoni kanssa Savitaipaleelle asumaan ja haluan, että

seuraajani menestys ei ole ainakaan taidosta kiinni.

Siinä se olisi. Kaikki valmiina jauhopusseista kuorma-autoon, säkkivaa’asta

asuntoon ja viljalaboratorioon. Kaikki on valmiina mainetta myöten.

Koneet käynnistyvät napista, mutta hikiseltä työltä ei varmasti välty eikä

konehommia saa vierastaa. Myllyn kehittelyyn ja esimerkiksi suoramyyntiin

on hyvät mahdollisuudet. Valtatie kulkee läheltä.

Jauhojen jauhaminen on työtä, jota ei tarvitse selitellä kenellekään. Leipä

on erinomainen konsultti.

Jauhojen jauhamisessa on yhä edelleen väliä, tekeekö sen kunnolla.

PEKKA HÖLKKI

Kuvatekstit

Valssi- ja vasaramyllyt. Ossi Jurvanen jauhaa vehnää.

Myllynohjaamo. Heikki Jalo säätelee vaijereista putkistossa kulkevan viljan

kulkua.

Merkkituote. Leipomot luottavat Tienhaaran ruis- ja vehnäjauhoihin.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius