Musiikillinen jumalanpalvelus antaa musiikkijuhlille lisää paikallisväriä

Taru Ritavesi valmistui keväällä korrepetiittoriksi Lontoossa.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lemi­Lappeenranta-juhlien musiikillisessa jumalanpalveluksessa laulavaa Aleksiina Vanhasta ei harjoituksissa Lappeenrannan musiikkiopistolla säestä mikä tahansa amatööri. Siitä osoituksena pianon takana istuvalla Taru Ritavedellä on tuoreet maisterin paperit. Ritaveden ammatti on korrepetiittori eli harjoituspianisti, joksi hän valmistui tänä keväänä Lontoon Guildhall School of Musicista.

­·Oopperassa korrepetiittorin tehtävä on valmentaa laulajat rooleihin niin musiikillisesti kuin kielellisestikin. Ennen kuin näyttämöharjoitukset alkavat, korrepetiittorin vastuu on aika iso. Hän vastaa, että musiikki osataan moitteetta ennen kuin vastuu siirtyy kapellimestarille, Taru Ritavesi kertoo. Käytännössä korrepetiittorin pitää harjoitusvaiheessa tuurata pianon avulla koko orkesteria ja tuntea teos läpikotaisin.

­·Koska harjoituspianistin on soitettava mahdollisimman orkestraalisesti, varastossa täytyy olla tavanomaistakin enemmän sävyjä. Korrepetiittorin on myös kyettävä laulamaan esimerkiksi harjoitettavan ryhmäkohtauksen muut kuin laulajan omat osuudet. ­·Koulutukseen kuului paljon kielenopiskelua, sillä harjoituspianistin täytyy hallita sen kielen fonetiikka, jolla teos lauletaan.

Opinnot alkuun Lappeenrannassa

Taru Ritavesi aloitti musiikkiopinnot Alakylän musiikkiluokilla ja Lappeenrannan musiikkiopistossa. Vasta lukion loppuvaiheessa hän päätti, että musiikista saattaisi tulla myös ammatti. Ensin hän valmistui Keski-Suomen konservatoriosta musiikkioppilaitoksen opettajaksi. ­·Enemmän kuin opettamisesta olin kuitenkin kiinnostunut yhteismusisoinnista sekä laulajien että instrumentalistien kanssa. Ollessaan opiskelijavaihdossa Prahan musiikkiakatemiassa, paikallinen kapellimestari suositteli nuorelle pianistille korrepetiittori-opintoja arvostetussa Guildhall School of Music and Drama-yliopistossa. Ritavesi läpäisi tiukat pääsykokeet.

­·Suoritin maisterin tutkinnon säestyksen koulutusohjelmassa, jollaista Suomessa ei ole tarjolla. ­·Kaksivuotinen koulutus oli hyvin käytännönläheistä. Säestäjäopiskelijat tekevät käytännössä töitä koululle, toimivat harjoituspianisteina laulajien tunneilla ja erilaisissa produktioissa ja saavat vastineeksi opetusta. ­·Guildhallissa opiskelijoilta vaaditaan heti alusta asti paljon niin, ettei kenelläkään varmasti jää mitään ruusuisia kuvitelmia muusikon ammatista. Koulutusta arvostetaan myös kotimaassa, sillä ensi viikolla Ritavesi aloittaa harjoituspianistin työt Kansallisbaletissa.

Paikalliset nuoret taiteilijat esillä Tämän viikon sunnuntaina Taru Ritavesi esiintyy usean muun nuoren taiteilijan kanssa Lemi­-Lappeenranta-juhliin liittyvässä musiikillisessa jumalanpalveluksessa Lemin kirkossa. Lemin musiikkiyhdistyksen tavoitteena on tuoda musiikkijuhlilla esiin myös Etelä-Karjalasta kotoisin olevia nuoria muusikkoja. Idea toteutettiin ensimmäistä kertaa viime kesänä ja se sai hyvän vastaanoton. Taru Ritaveden lisäksi Lemin kirkossa kuullaan muun muassa lappeenrantalaissyntyistä trumpetistia Riku Penttilää. Menestyneistä nuorista muusikoista ovat mukana myös juhlillakin esiintyvä viulisti Kati Kuusava ja pianisti Eliisa Kimanen. Lemi­Lappeenranta·-musiikkijuhlat alkaa ensi perjantaina.

I I I

Lemi­-Lappeenranta-musiikkijuhlien musiikillinen jumalanpalvelus Lemin kirkossa 3.8.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Kuvateksti

Ohjeita laulajalle. Taru Ritavesi säesti tiistaina Lappeenrannan musiikkiopistolla Aleksiina Vanhasta.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto