Taipalsaarelaisten karjalaiskotien muistoja esillä

PERTTI VAHERKYLÄKarjalan muistot esittäytyvät Taipalsaaren kunnantalon aulassa monin eri

PERTTI VAHERKYLÄ

Karjalan muistot esittäytyvät Taipalsaaren kunnantalon aulassa monin eri tavoin. Esillä on maalauksia, piirroksia, karttoja, valokuvia ja muita dokumentteja sekä kirjallisuutta menetetyn Karjalan pitäjistä. Kolme viikkoa avoinna oleva näyttely on koottu Taipalsaaren Karjalaisseuran jäsenistön kodeista. Lisänsä varsinkin kuvakokoelmiin on tuonut Karjala-liiton aluevastaava Paula Penttilä.

Penttilä piti näyttelyä kiinnostavana siksi, että se kertoo mitä karjalaisten kodeissa on muistona menneestä. Hän toivoi, että muutkin karjalaisseurat järjestäisivät vastaavia näyttelyjä.

­·Paikallisena näyttelynä tämä on ihan ensimmäinen tällä alueella, hän kertoi.

Taipalsaaren Karjalaisseuran sihteeri Lea Raninen kertoi idean isän olleen Matti Routakorven. Seura tarttui ehdotukseen ja tulokset ovat nyt nähtävillä.

Taipalsaaren Karjalaisseura perustettiin sotien jälkeen vuonna 1949. Nykyään seuran jäsenistö koostuu enää 17:sta aktiivista jäsenestä.

Lea Raninen toivoo, että joku nuorikin kiinnostuisi karjalaisuudesta tai vanhempiensa karjalasista juurista niin, että jäsenistöön tulisi uutta verta.

Siihen nähden, että kyseessä on pieni seura, on erilaisia Karjalasta kertovia muistoja saatu kasaan huomattava määrä. Tietysti kotien kätköissä ja hyllyillä on Taipalsaarella vielä muuallakin vastaavia muistoja runsaasti.

Paula Penttilä toivoisi, että joskus saataisi isompiakin Karjalan tavaroita esille. Hän on havainnut, että kirpputoreilta löytyy paljon pelastettavaa. Kapioarkuista valkokuva-albumeihin saakka.

­·Oikein pahaa tekee kun löytää jonkin valokuva-albumin kirpputorilta. Sehän on ollut monille Karjalasta lähteneelle yksi tärkeimmistä mukaan otetuista tavaroista. Sitten vaalittu kuva-albumi päätyykin kirpputorille jälkeläisten toimesta.

Paula Penttilä on parhaan kykynsä mukaan ostanut näitä albumilöytöjä talteen.

III

Karjala-näyttely on avoinna kunnantalolla 16.8. saakka arkipäivinä klo 8.00 – 15.45.

PERTTI VAHERKYLÄ

Kuvateksti

Nähtävää. Paula Penttilä ja Lea Raninen, näyttelyn puuhaihmiset, katselevat seinällä huomion vievää Viipurin kansallispukua vuodelta 1939. Sen ovat näytteille antaneet Einni ja Toivo Poutanen.

Kirjoittaja:
Pertti Vaherkylä