Turusen talon vaalijat eivät hellitä

Taipalsaaren kunnan tonttikauppaa käsitellään vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

PERTTI VAHERKYLÄ

Turusen, entisen taipalsaarelaisen mahtitalon, seiniä raaputellaan puhtaaksi uutta maalia varten. Talon omenapuutarhan ja pienen peltoaukean kupeessa kumpareella odottaa kattonsa korjaajia vanha tuulimylly, naapurintalon laitumella keskittyy hevonen ruohoon ja häätää itikoita hännällään. Hellepäivän rauha on rikkomaton.

Pinnan alla kuitenkin yhä kytee.

Kunta myi Turusen talon edustalla olevasta peltomaasta viime vuonna lähes 3 hehtaaria talon tontiksi. Se rikkoisi vanhan kulttuurimaiseman, katsoivat Turusen talon kunnostajat Eila ja Juha Kajo. He ja viereinen viljelijä Antti Jänis valittivat kaupasta, kumpikin hieman eri perustein.

Valitukset hylättiin Kouvolan hallinto-oikeudessa. Kajot tekivät jatkovalituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Heidän mielestään maaseutumaiseman rikkominen vie pohjan pois heidän toiminnaltaan, joka perustuu vanhan perinnemaiseman idylliin.

MAAKUNTA sivu 6

PERTTI VAHERKYLÄ

Kuvateksti

Kunnostusta. Ulkomaalaus on pian käsillä. Peltikatto on jo maalattu ja sisällä henkii vastaan valmis vanhan ajan tunnelma. Juha Kajo on kiitollinen saadusta talkooavusta, mitä he ovat kunnostustöissään saaneet.

Kirjoittaja:
Pertti Vaherkylä