Huhmarniemen taloja alettiin kääriä muovihuppuihin

Evakkoon lähteneet asukkaat päässevät jouluksi kotiin. Kunnostustyöt maksavat 6 miljoonaa euroa.

URPO LAANINEN

Lappeenrannan Huhmarniemenkadun asukkaat lähtivät viikonloppuna kolmen kuukauden evakkoon, ja syyskuun alussa alkoi talojen suojaus käärimällä ne muovihuppuihin.

Huputtamistyö kestää viikon tai puolitoista, jonka jälkeen pilaantuneen asuntoalueen ympärille rakennetaan korkea suoja-aita estämään pölyn leviämistä ympäristöön.

Huhmarniemenkadulla ja sen viereisessä puistossa vaihdetaan maita noin 70 000 tonnia. Siitä 20 000 tonnia on niin pilaantunutta, että se luetaan ongelmajätteeksi.

Asuinaluetta ympäröivä puisto on peitetty uudella metrin paksuisella multakerroksella. Sen sijaan asuintonteilta poistetaan kaikki pilaantuneet maa-ainekset, ja ne korvataan puhtailla täyttömailla.

Tonttien ja puiston lisäksi kunnostustyö käsittää lasten leikkikentän ja entisen kastelualtaan alueen.

Kanavansuun kaupunginosasta lähtee joka päivä sata autokuormaa pilaantunutta maata Toikansuon kaatopaikalle ja Joutsenon aluejätekeskukselle. Samalla tuodaan tilalle puhdasta maa-ainesta.

Lievästi pilaantunut maa hyödynnetään Toikansuon kaatopaikan muotoiluun ja kaunistamiseen.

Jotta pilaantuneet maa-ainekset eivät leviä kuljetuksen aikana muualle, kuormat peitetään ja autojen renkaat puhdistetaan ennen työmaalta poistumista.

Huhmarniemen dioksiini- ja furaaniyhdisteet ovat myrkyllisiä, ja ne voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja kunnostustyöntekijöille. Siksi myrkkyjen kanssa tekemisiin joutuville ihmisille on järjestetty moottoroidut hengityssuojaimet.

Ulkopuolisilta on pääsy kielletty terveydelle vaaralliselle työmaalle. Työajan ulkopuolella Huhmarniemen alueella on jatkuva miesvartiointi. Myös poliisille ja pelastuslaitokselle on tiedotettu kunnostustyöstä.

Mikäli puhdistustyö sujuu suunnitellussa aikataulussa, asukkaat pääsevät evakosta jouluksi kotiin. Kunnostuksen jälkeen Huhmarniemen pitäisi olla terveellinen ja turvallinen asuinympäristö eikä alueelle jää käyttörajoituksia.

Kuuden miljoonan

euron puhdistustyö

Huhmarniemenkadun varressa on yhteensä 24 tonttia, joista kuusi on edelleen rakentamatta. Alueen talot on rakennettu vuosina 1992-­2000.

Puhdistustyön kokonaiskustannukset ovat kuusi miljoonaa euroa, joista kaupunki ja UPM-Kymmene vastaavat noin puoliksi.

Apulaiskaupunginlakimies Eero Immonen arvioi, että tonttien lunastusvaihtoehto olisi tullut vielä kalliimmaksi,

Immonen kertoi, että asukkaat olivat yksimielisesti kunnostuksen kannalta, kun asiaa heiltä kysyttiin.

Huhmarniemen alueen dioksiini- ja furaanimyrkyt havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Kunnostustyö tehdään Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen vuonna 2003 antaman ympäristölupapäätöksen mukaisesti.

Huhmarniemenkadun tontit ja viereinen puistoalue olivat aikoinaan Varkaansaaren sahan tapulialuetta, jolla puutavara käsiteltiin sinistymisenestoaineella, mm. kloorifenoleita, dioksiineja ja furaaneja sisältävällä KY-5 -valmisteella.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Talojen suojaksi huput. Huhmarniemen tonttien maiden vaihto alkaa viikon päästä.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen