PERTTI VAHERKYLÄ
·Vaikka lähiruuan arvostus on kasvussa, tilanne huolestuttaa, sanoo Suomen
Eurokokkien puheenjohtaja Jyrki Yli-Uotila. Keskittymiset aina suurempiin
yksiköihin heikentävät lähiruuan tuottajien ja toimittajien asemaa. Pienet
erät eivät löydä tietään suurten ketjujen ulkopuolisiin lähiravintoloihin.
Edistääkseen lähiruoka-ajatusta ja saadakseen positiivista julkisuutta
ravintolaelinkeinolle valmisti Yli-Uotila ja puolenkymmentä muuta
eurokokkia Olkkolanhovin yhdentoista lähiruokatarpeiden toimittajien
raaka-aineista herkullisen näköisen ja -makuisen noutopöydän lämpimine
ruokineen lauantaina kartanossa.
Monet savitaipalelaiset käyttivät hyväkseen tämän ensimmäistä kertaa
Suomessa vietettävän Keittiön juhlan tarjousta ja jättivät
ruuanvalmistustyöt lauantaina sikseen.
Olkkolanhovin vetäjät Tarja Lakka ja Savitaipaleen oma eurokokki Tero
Ylä-Jussila ovat tehneet muutaman vuoden ajan paljon töitä ehostaen vanhaa
kartanoa ja edistäen lähiruoka-ajattelua.
Ylä-Jussila piti lähiruokatarpeiden toimittajien valikoimia jo
monipuolisina. Imatralla ja Haminassa ovat kauimmaiset tuottajat.
·Näillä tarpeilla saadaan aikaan jo monipuolisia ja vaihtelevia aterioita,
talviaikana joudutaan tietysti vihannesten ”läheisyydestä” tinkimään, hän
totesi.
Ruokamessujen merkeissä esiteltiin tavarantoimittajien tuotteita asiakkaille.
Eurokokit vaalivat
ruokaperinnettä
Kansainvälinen eurokokki järjestö Eurotoques perustettiin vuonna 1986.
Suomen yhdistys perustettiin 1993 keittiömestari Pekka Pärssisen
oivalluksesta. Suomen eurokokit kuuluvat asiantuntijajäsenenä EU:n
maatalousministerin perustamaan ruokakomiteaan kuuden muun maan edustajien
lisäksi.
Järjestö vaalii eurooppalaista ruokakulttuuria ja suomen yhdistys
kansallista ruokakulttuuria. Koko Euroopan yhteinen huoli on puhtaan ruuan
säilyminen elintarvikkeiden ja raaka-aineiden liikkuessa nyt
maailmanlaajuisesti.
Ennen lauantaista Keittiön juhla -tapahtumaa ovat Suomen eurokokit
valistaneet esikoululaisia ja toisluokkalaisia makujen suhteen ja
opettaneet ruokailutapoja.
Niistäkin yhdistyksen puheenjohtaja Yli-Uotila kantaa huolta. Nykyperheissä
ei enää tarpeeksi usein vietetä yhteisiä ruokahetkiä ja syömisestä tulee
sitä sun tätä.
·Yksi hyvä tapa, joka on vähitellen yleistymässä, on perheiden ruokailu
juhlapäivinä ravintoloissa. Erilaisia perheravintoloita on nykyisin jo
valittavaksi asti, hän totesi.
PERTTI VAHERKYLÄ
Kuvateksti
Kokit. Olkkolanhovin oma eurokokki Tero Ylä-Jussila ja takana Suomen
Eurokokit ry:n puheenjohtaja Jyri Yli-Uotila loihtivat paikallisista
tarvikkeista makuelämyksiä.