Keittiön juhlaa vietettiin Olkkolanhovissa

Eurokokit kokoontuivat ensimmäiseen lähiruokatapahtumaan.

PERTTI VAHERKYLÄ

­·Vaikka lähiruuan arvostus on kasvussa, tilanne huolestuttaa, sanoo Suomen

Eurokokkien puheenjohtaja Jyrki Yli-Uotila. Keskittymiset aina suurempiin

yksiköihin heikentävät lähiruuan tuottajien ja toimittajien asemaa. Pienet

erät eivät löydä tietään suurten ketjujen ulkopuolisiin lähiravintoloihin.

Edistääkseen lähiruoka-ajatusta ja saadakseen positiivista julkisuutta

ravintolaelinkeinolle valmisti Yli-Uotila ja puolenkymmentä muuta

eurokokkia Olkkolanhovin yhdentoista lähiruokatarpeiden toimittajien

raaka-aineista herkullisen näköisen ja -makuisen noutopöydän lämpimine

ruokineen lauantaina kartanossa.

Monet savitaipalelaiset käyttivät hyväkseen tämän ensimmäistä kertaa

Suomessa vietettävän Keittiön juhlan tarjousta ja jättivät

ruuanvalmistustyöt lauantaina sikseen.

Olkkolanhovin vetäjät Tarja Lakka ja Savitaipaleen oma eurokokki Tero

Ylä-Jussila ovat tehneet muutaman vuoden ajan paljon töitä ehostaen vanhaa

kartanoa ja edistäen lähiruoka-ajattelua.

Ylä-Jussila piti lähiruokatarpeiden toimittajien valikoimia jo

monipuolisina. Imatralla ja Haminassa ovat kauimmaiset tuottajat.

­·Näillä tarpeilla saadaan aikaan jo monipuolisia ja vaihtelevia aterioita,

talviaikana joudutaan tietysti vihannesten ”läheisyydestä” tinkimään, hän

totesi.

Ruokamessujen merkeissä esiteltiin tavarantoimittajien tuotteita asiakkaille.

Eurokokit vaalivat

ruokaperinnettä

Kansainvälinen eurokokki järjestö Eurotoques perustettiin vuonna 1986.

Suomen yhdistys perustettiin 1993 keittiömestari Pekka Pärssisen

oivalluksesta. Suomen eurokokit kuuluvat asiantuntijajäsenenä EU:n

maatalousministerin perustamaan ruokakomiteaan kuuden muun maan edustajien

lisäksi.

Järjestö vaalii eurooppalaista ruokakulttuuria ja suomen yhdistys

kansallista ruokakulttuuria. Koko Euroopan yhteinen huoli on puhtaan ruuan

säilyminen elintarvikkeiden ja raaka-aineiden liikkuessa nyt

maailmanlaajuisesti.

Ennen lauantaista Keittiön juhla -tapahtumaa ovat Suomen eurokokit

valistaneet esikoululaisia ja toisluokkalaisia makujen suhteen ja

opettaneet ruokailutapoja.

Niistäkin yhdistyksen puheenjohtaja Yli-Uotila kantaa huolta. Nykyperheissä

ei enää tarpeeksi usein vietetä yhteisiä ruokahetkiä ja syömisestä tulee

sitä sun tätä.

­·Yksi hyvä tapa, joka on vähitellen yleistymässä, on perheiden ruokailu

juhlapäivinä ravintoloissa. Erilaisia perheravintoloita on nykyisin jo

valittavaksi asti, hän totesi.

PERTTI VAHERKYLÄ

Kuvateksti

Kokit. Olkkolanhovin oma eurokokki Tero Ylä-Jussila ja takana Suomen

Eurokokit ry:n puheenjohtaja Jyri Yli-Uotila loihtivat paikallisista

tarvikkeista makuelämyksiä.

Kirjoittaja:
Pertti Vaherkylä