Lappeen pappila kunnostetaan rakennusalan työvoimakoulutuksena

Koralli-hanke kouluttaa työttömiä rakennusalan työntekijöitä vaativaan korjausrakentamiseen.

SAILA KARHU

Lappeen vanhaa rovastinpappilaa työkohteenaan hyödyntävä Koralli-hanke alkaa Lappeenrannassa toden teolla tänä syksynä. Pappilan kunnostus toteutetaan kahdella työllisyyskurssilla, joiden aikana koulutetaan 58 rakennusalan ammattilaista korjausrakentamisen osaajiksi.

Haku ensimmäiselle kurssille on parhaillaan meneillään. Käytännön työ alkaa lokakuussa. Hankkeen tiedotustilaisuus Lappeenrannan työvoimatoimistossa kiinnosti useaa kymmentä työtöntä tai työttömyysuhan alaista henkilöä.

Koralli-projektin tavoitteena on paitsi saada pappila arvoiseensa kuntoon, varmistaa rakennusalan työttömien työnhakijoiden ammattitaidon säilyminen ja nostaminen. Kurssin aikana edistyneimmät kurssilaiset voivat suorittaa restaurointikisällin ammattitutkinnon.

Restaurointikisällin näyttötutkinto voidaan suorittaa joko puurakenteiden, kivirakenteiden, pintakäsittelyiden tai metallirakenteiden restauroinnin osalta.

Puuseppä-, kirvesmies-, muurari- ja maalarikurssi kestää 10 kuukautta. Sähkömies- ja työjohtokurssi kestää 6 kuukautta.

Kurssille väljät

pääsyvaatimukset

Projektikoordinaattori Auni Tyster sanoo, että Koralli-projektiin hakeutuvalla ei tarvitse olla taustallaan rakennusalan tutkintoa tai välttämättä alan työkokemustakaan. Jonkinlainen kokemus rakentamisesta on kuitenkin tarpeen, sillä aivan alkeista ei koulutusta aloiteta.

Kurssille voivat työttömien lisäksi pyrkiä työttömyys- tai lomautusuhan alaiset henkilöt.

­·Pappila on tarkoitus kunnostaa näiden kahden kurssin harjoitustyönä niin pitkälle kuin resurssit riittävät. Jos kunnostettavaa vielä jää, on mahdollista, että kursseilla olleet voivat tehdä työn loppuun työllistämistöinä, Tyster kertoo.

Koralli-hankkeen koulutusosa toteutetaan ESR-rahoituksella, jota on myönnetty hankkeelle runsaat miljoona euroa. Pappilan omistava Lappeenrannan kaupunki kustantaa kunnostukseen tarvittavat materiaalit, joiden arvo on noin 500 000 euroa.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Korallilla kuntoon. Lappeen vanha rovastinpappila Lappeenrannassa korjataan kunnostusrakentamisen työvoimakursseilla. Perinnekohteen kunnostus vaatii erityisosaamista.

Kirjoittaja:
Saila Karhu