Lappeenrannan sosiaali- ja terveystoimi joutuu vähentämään henkilöstöään

Vääntö vain kovenee, kuvailee sosiaali- ja terveysjohtaja Kari Korhonen.

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan sosiaali- ja terveyspalvelut joudutaan tuottamaan ensi vuonna nykyistä vähemmällä henkilökunnalla.

­·Meillä ei ole varaa pitää nykyisensuuruista henkilökuntaa. Henkilökuntaa voisi vähentää vapautuvien virkojen ja päättyvien sijaisuuksien myötä, selvittää toimialajohtaja Kari Korhonen.

Budjettiraami ensi vuodelle ei tuo helpotusta nykytilanteeseen. Päinvastoin.

­·Se, mitä raamiin saamme lisää, ei kata täysimääräisesti edes nykyisen henkilökunnan palkkojen nousua sivukuluineen. Reaalisesti ensi vuodelle on vähemmän rahaa käytettävissä kuin tänä vuonna. Vääntö ei ole rauhoittumassa vaan kovenemassa.

Muutkin toimialat parhaillaan miettivät, miten noin yhden prosentin korotuksen tämänvuotiseen tuovassa menoraamissa pysytään. Rahatoimiston mukaan pelkästään henkilöstökustannusten nousun kompensointi vaatii kustannusten karsimista. Harkittavaksi voivat tulla sijaiskäytännöt, lomarahat ja vastaavat.

Sosiaali- ja terveystoimen toimintakate on ensi vuodelle 114,24 miljoonaa euroa. Summa kasvaa kuluvaan vuoteen verrattuna 1,2 prosenttia eli 1,34 miljoonaa euroa. Nykyisten palkkojen korotukset nostavat palkkasummaa tuon samaisen 1,34 miljoonaa euroa. Lisäksi olisi löydettävä rahaa palkankorotuksista tulevien sivukulujen, 0,4 miljoonan euron kattamiseen.

Lakisääteiset

menot ylittyvät

Paineita lisäävät lakisääteisten menojen budjettiylitykset. Korhonen kertoo, että kuluvan vuoden budjettiin on tulossa näillä näkymin yli kolmen miljoonan euron ylitykset. Niistä 2,7 miljoonaa kertyy lastensuojelumenoista. Budjettiylityksiä tulee myös vammaishuollossa, lasten päivähoidossa sekä toimeentulotuessa.

­·Yritämme koko ajan miettiä, miten palveluja saisi järjestettyä halvemmalla. Lastensuojelussa ne ovat pitkälti ostopalveluja eikä lapsia voi laittaa jonoon odottamaan. Kuukaudessa tehdään keskimäärin kaksi uutta huostaanottoa.

Vanhuspalvelujen ja mielenterveyspalvelujen omat uudet organisaatiot pääsevät nyt kunnolla vauhtiin. Palveluasumisen määrärahaa on budjettiehdotuksessa korotettu 400 000 eurolla.

­·Tavoitteena on saada vähintään yhtä hyviä palveluja mutta edullisemmalla rakenteella.

Toimiala voi varautua vain 1,2 prosentin eli 460 000 euron kasvuun Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin menoissa. Sairaanhoitopiiri on esittänyt ensi vuodelle 6,2 prosentin eli 2,4 miljoonan euron menokorotusta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli tiistaina ensi vuoden talousarviota ensimmäistä kertaa. Ainoana uutena toimintana ehdotetaan aloitettavaksi kehitysvammapoliklinikkaa, joka itse asiassa oli luvattu perustaa jo tänä vuonna.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju