”Tekniikkaa, taloutta ja oikeutta sekä ripaus humanistista sivistystä”

Rehtori Markku Lukka esitteli oman reseptinsä Lappeenrannan teknillisen yliopiston tulevaisuudesta

URPO LAANINEN

Toisen rehtorikautensa aloittanut Markku Lukka esitteli teknillisen yliopiston lukuvuoden avajaisissa lappeenrantalaisen reseptin tulevaisuuden menestyjien valmistamiseen.

­·Eri alojen tekniikkaa, taloutta ja oikeustiedettä vaihtelevina kombinaatioina, mukana sopiva annos Etelä-Karjala-instituutin tuottamaa humanistista sivistystä.

Markku Lukka piti lähtötilannetta uudelle rehtorikaudelle monessa mielessä positiivisena, mutta edessä on myös kysymysmerkkejä sekä ennen kaikkea kovaa työtä.

Talous on lievästä paranemisesta huolimatta edelleen hänen mielestään yliopiston tulevien vuosien keskeinen huolenaihe. Opetusministeriön kanssa vuosille 2004­-2006 neuvoteltu tulosopimus parantaa jonkin verran yliopiston taloudellista tilannetta. Aloittavien opiskelijoiden määräkin saatiin hilatuksi lähes 900:aan.

Yhdeksi kysymysmerkiksi rehtori Lukka nosti Lappeenrannan ja koko Etelä-Karjalan vetovoimaisuuden, ja hän sai aiheen taas vauhdittaa Saimaankaupunkia, jonka ansiosta yliopisto voisi kiinnostaa entistä paremmin opiskelu- ja työpaikkana.

Yliopistolakiin tehdään syksyn aikana lisäys, jonka mukaan yliopistojen tehtäväksi tulevat myös yhteiskunnalliset palvelutehtävät ja alueelliseen kehitykseen vaikuttaminen. LTY on yrittänyt Lukan mukaan ottaa tässä asiassa entistä isompaa roolia sekä Etelä-Karjalassa että laajemmin Kaakkois- ja Itä-Suomessa.

Hän toivoi Etelä-Karjalan tutkimuksessa ja opetuksessa rakentavaa yhteistyötä, jonka avulla maakunta voisi tehdä ”megaloikan” osaamisen ja tekemisen tasossa.

Yliopiston sisällä rehtori Lukka nosti esille yhden ongelman, silmiinpistävän kovan työnteon tahdin, joka ei ole ollut jättämättä myös negatiivisia jälkiä.

­·Sellaista kannustavaa ilmapiiriä, joka helpottaisi työpaineiden kestämistä, ei valitettavasti kaikissa yliopiston osissa ole kyetty ylläpitämään, hän arvioi ja toivoi kaikkien esimiesten ottavan kannustavan yhteistyön ilmapiirin rakentamisen korkealle omalla asialistallaan.

Opiskelijamäärän

supistukset

uhka yliopistolle

Valtakunnallisessa koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa kaavaillaan teknillisten yliopistojen opiskelijamäärien vähentämistä. Kun vuonna 2002 tekniikan yliopisto-opinnot aloitti 4 430 opiskelijaa, niin vuoden 2008 tavoite olisi 3 700.

Tekniikan ala on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, joten supistamisajatuksia on esitetty laajalti sekä opiskelijoiden rekrytointivaikeuksien että tulevien työllistymisnäkymien takia.

Rehtori Lukan mielestä tekniikan koulutus sopisi kuitenkin yhä useamman matemaattis-luonnontieteellisen alan opettajan pohjakoulutukseksi. LTY:llä on alkamassa tästä hanke Joensuun yliopiston kanssa.

Myös kauppatieteen opiskelijamääriä on kaavailtu hieman alennettavaksi, mikä Lukan mielestä tuntuu oudolta, koska alan opetusta on juuri lisätty koulutustarveselvitysten perusteella. Sen sijaan oikeustieteen lukijoiden määrä aiotaan lähes tuplata 750:een uuteen opiskelijaan, mikä on LTY:n tulevaisuuden suunnitelmien kannalta mielenkiintoista.

Rehtori Lukka kertoi, että yliopisto voisi tarjota perinteisistä oikeustieteellisistä tiedekunnista poikkeavan ympäristön lain opiskeluun.

­·Alueellisen kehityksen ja myös yliopiston toiminnan kannalta näen tärkeänä, että tieteenaloillamme mahdollisesti tapahtuvat opiskelijamäärien supistukset eivät kohdistu Lappeenrantaan. Meidän kokomme ei ole vielä sellainen, että supistukset olisivat perusteltuja, Lukka totesi.

Yliopiston avajaisissa puhuivat myös ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sampo Kokkonen ja keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Kari Jalas, jonka aiheena olivat yrityskulttuuri ja korruption torjuminen.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Myös kritiikkiä. Rehtori Markku Lukka näki myös puutteita yliopiston sisällä. Kannustavaa, myönteistä ilmapiiriä ei ole riittävästi.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen