Fazerin Lappeenrannan leipomon koeajot alkoivat

Täyteen tuotantoon leipomo pääsee marraskuun aikana.

MARTTI HYTTI

Lappeenrannassa leivotaan lähiviikkoina leipää, pullia ja

karjalanpiirakoita Suomen nykyaikaisimmilla koneilla. Fazer Leipomot Oy:n

Lappeenrannan leipomon koeajot ovat alkaneet. Eri tuotantolinjat pääsevät

täyteen vauhtiin marraskuun aikana.

Fazer Leipomoiden Itä-Suomen aluejohtaja Ismo Leimulahti vakuutti, että

uusilla tuotantolaitteilla syntyy entistä laadukkaampia tuotteita ja

suurempia määriä kuin yhtiön nykyiset leipomot pystyvät alueella valmistamaan.

­·Pitkälti tietokoneilla ohjattu tuotantoprosessi ja modernit linjat

takaavat, että tuotteiden laatu säilyy tasaisena. Laadunvalvonta tekee

viimeisen varmistuksen, että leivonnaiset ovat huippuluokkaa.

Kapasiteetti kasvaa hänen mukaansa monien tuotteiden osalta.

­·Esimerkiksi karjalanpiirakoiden valmistuskapasiteetti moninkertaistuu

uuden rypytystekniikan ansiosta. Pystymme valmistamaan vuodessa jopa yli

sata miljoonaa karjalanpiirakkaa kolmivuorokäynnissä.

Noin 17 miljoonaa euroa maksaneen tuotantolaitoksen käyntiinlähtö

lykkääntyi kuukaudella viime talven kovien pakkasten ja laitetoimitusten

viivästymisten takia. Viivästymisestä ei ole suurta haittaa, kun

tarvittavat tuotteet valmistetaan muualla.

Investoinnin kokonaisarvosta rakennuksen osuus oli noin seitsemän miljoonaa

euroa. Koneet ja laitteet maksoivat noin kymmenen miljoonaa euroa.

Leimulahti kertoi, että Lappeenrannan leipomossa valmistetaan alkuvaiheessa

noin 60 erilaista tuotetta.

­·Valmistusohjelmassamme ovat tuoreleivät, kahvileivät ja karjalanpiirakat.

Ensi vuonna tuomme eräitä uutuustuotteita markkinoille. Sen sijaan

konditoriatuotteita emme valmista Lappeenrannassa, vaan ne tuotetaan yhtiön

muissa leipomoissa.

Leimulahti korosti, että tuotantoa kasvatetaan tasaisesti.

­·Lähdemme varovaisesti liikkeelle, jotta työntekijät oppivat käyttämään

koneita ja laitteita. Kun tuotanto kasvaa kysyntää vastaavaksi, joudumme

palkkaamaan lisää henkilökuntaa.

Lappeenrannan leipomon tuotteista osa menee hänen mukaansa koko maan

kattavaan jakeluun, kuten karjalanpiirakat. ­·Tuoreleipien markkina-alueena

on eteläinen Suomi Lounais-Suomea ja Pirkanmaata lukuunottamatta. Pisimmät

jakelumatkat ovat hieman yli 200 kilometriä eli muun muassa

pääkaupunkiseudulle asti.

Henkilöstö on

kansainvälistä

Alueleipomopäällikkö Leo Hyvärinen totesi, että tällä hetkellä

Lappeenrannan leipomon palkkalistoilla on 82 henkeä. ­·Työntekijämäärä

nousee noin sataan vuoden loppuun mennessä. Osa työntekijöistä siirtyi tai

tulee yhtiön Kotkan ja Kouvolan yksiköistä, jotka lopettavat toimintansa

vuoden loppuun mennessä.

Kaksi- ja kolmivuorotyöstä huolimatta hakijoita Lappeenrannan leipomoon oli

Hyvärisen mukaan moninkertaisesti paikkoihin verrattuna.

­·Yhtiö ei edes ilmoitellut lehdissä, koska pelkäsi hakijatulvaa. Yötyökään

ei tunnu pelottavan ihmisiä.

Leipomon työntekijäjoukko on hyvin kansainvälinen. Palkkalistoilla on

libanonilaisia, saksalaisia, romanialaisia, venäläisiä ja virolaisia.

Hyvärinen pitää yritysten kansainvälistymistä rikkautena.

­·Olemme erittäin tyytyväisiä ulkomaalaisiin työntekijöihin. Esimerkiksi

romanialainen työntekijä on todellinen piirakkamestari, vaikka ennen

Suomeen muuttoaan ei tiennyt koko tuotteesta.

Hän katsoi, että suhteellisen hyvä palkka houkuttelee työntekijöitä alalle.

­·Leipomotyöntekijän keskipalkka lisineen on noin 2 500 euroa kuukaudessa.

Kun työ on modernien laitteiden ansiosta keventynyt, leipomoala sopii hyvin

naisillekin.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Lopputulos tyydyttää. Aluejohtaja Ismo Leimulahti (vas.) ja

alueleipomopäällikkö Leo Hyvärinen ovat tyytyväisiä lopputulokseen.

Aluejohtaja Ismo Leimulahti

¤·Ikä: 42-vuotias.

¤·Syntymäpaikka: Joensuu.

¤·Koulutus: Kaupallinen koulutus.

¤·Perhesuhteet: Vaimo ja kolme lasta.

¤·Ura: Kahdeksan vuotta Ingmannilla, kuusi vuotta Vaasan & Vaasan

Joutsenolaisella ja 4,5 vuotta Fazer Leipomoiden palveluksessa.

¤·Harrastukset: Kalastus, metsässä samoilu, laskettelu.

¤·Missä asuu: Omakotitalossa Joutsenossa.

¤·Millä ajaa: Citroen C5.

Fazer Leipomoiden uusi leipomo

¤·Omistaja: Fazer-konserni.

¤·Työntekijämäärä: Noin sata henkeä vuoden lopussa.

¤·Investoinnin arvo: Noin 17 miljoonaa euroa, josta rakennuksen osuus noin

7 miljoonaa euroa ja koneiden ja laitteiden osuus noin 10 miljoonaa euroa.

¤·Leipomoin tuotantokapasiteetti: Noin 15 miljoonaa kiloa vuodessa

erilaisia leipomotuotteita.

¤·Valmistettavat tuotteet: Tummat ja vaaleat ruokaleivät, kahvileivät sekä

karjalanpiirakat tuoreena ja pakasteena.

¤·Rakennuksen koko: Noin 8 300 neliömetriä, tilavuus 62 100 kuutiometriä.

Kirjoittaja:
Martti Hytti