MARTTI HYTTI
Lappeenrannassa leivotaan lähiviikkoina leipää, pullia ja
karjalanpiirakoita Suomen nykyaikaisimmilla koneilla. Fazer Leipomot Oy:n
Lappeenrannan leipomon koeajot ovat alkaneet. Eri tuotantolinjat pääsevät
täyteen vauhtiin marraskuun aikana.
Fazer Leipomoiden Itä-Suomen aluejohtaja Ismo Leimulahti vakuutti, että
uusilla tuotantolaitteilla syntyy entistä laadukkaampia tuotteita ja
suurempia määriä kuin yhtiön nykyiset leipomot pystyvät alueella valmistamaan.
·Pitkälti tietokoneilla ohjattu tuotantoprosessi ja modernit linjat
takaavat, että tuotteiden laatu säilyy tasaisena. Laadunvalvonta tekee
viimeisen varmistuksen, että leivonnaiset ovat huippuluokkaa.
Kapasiteetti kasvaa hänen mukaansa monien tuotteiden osalta.
·Esimerkiksi karjalanpiirakoiden valmistuskapasiteetti moninkertaistuu
uuden rypytystekniikan ansiosta. Pystymme valmistamaan vuodessa jopa yli
sata miljoonaa karjalanpiirakkaa kolmivuorokäynnissä.
Noin 17 miljoonaa euroa maksaneen tuotantolaitoksen käyntiinlähtö
lykkääntyi kuukaudella viime talven kovien pakkasten ja laitetoimitusten
viivästymisten takia. Viivästymisestä ei ole suurta haittaa, kun
tarvittavat tuotteet valmistetaan muualla.
Investoinnin kokonaisarvosta rakennuksen osuus oli noin seitsemän miljoonaa
euroa. Koneet ja laitteet maksoivat noin kymmenen miljoonaa euroa.
Leimulahti kertoi, että Lappeenrannan leipomossa valmistetaan alkuvaiheessa
noin 60 erilaista tuotetta.
·Valmistusohjelmassamme ovat tuoreleivät, kahvileivät ja karjalanpiirakat.
Ensi vuonna tuomme eräitä uutuustuotteita markkinoille. Sen sijaan
konditoriatuotteita emme valmista Lappeenrannassa, vaan ne tuotetaan yhtiön
muissa leipomoissa.
Leimulahti korosti, että tuotantoa kasvatetaan tasaisesti.
·Lähdemme varovaisesti liikkeelle, jotta työntekijät oppivat käyttämään
koneita ja laitteita. Kun tuotanto kasvaa kysyntää vastaavaksi, joudumme
palkkaamaan lisää henkilökuntaa.
Lappeenrannan leipomon tuotteista osa menee hänen mukaansa koko maan
kattavaan jakeluun, kuten karjalanpiirakat. ·Tuoreleipien markkina-alueena
on eteläinen Suomi Lounais-Suomea ja Pirkanmaata lukuunottamatta. Pisimmät
jakelumatkat ovat hieman yli 200 kilometriä eli muun muassa
pääkaupunkiseudulle asti.
Henkilöstö on
kansainvälistä
Alueleipomopäällikkö Leo Hyvärinen totesi, että tällä hetkellä
Lappeenrannan leipomon palkkalistoilla on 82 henkeä. ·Työntekijämäärä
nousee noin sataan vuoden loppuun mennessä. Osa työntekijöistä siirtyi tai
tulee yhtiön Kotkan ja Kouvolan yksiköistä, jotka lopettavat toimintansa
vuoden loppuun mennessä.
Kaksi- ja kolmivuorotyöstä huolimatta hakijoita Lappeenrannan leipomoon oli
Hyvärisen mukaan moninkertaisesti paikkoihin verrattuna.
·Yhtiö ei edes ilmoitellut lehdissä, koska pelkäsi hakijatulvaa. Yötyökään
ei tunnu pelottavan ihmisiä.
Leipomon työntekijäjoukko on hyvin kansainvälinen. Palkkalistoilla on
libanonilaisia, saksalaisia, romanialaisia, venäläisiä ja virolaisia.
Hyvärinen pitää yritysten kansainvälistymistä rikkautena.
·Olemme erittäin tyytyväisiä ulkomaalaisiin työntekijöihin. Esimerkiksi
romanialainen työntekijä on todellinen piirakkamestari, vaikka ennen
Suomeen muuttoaan ei tiennyt koko tuotteesta.
Hän katsoi, että suhteellisen hyvä palkka houkuttelee työntekijöitä alalle.
·Leipomotyöntekijän keskipalkka lisineen on noin 2 500 euroa kuukaudessa.
Kun työ on modernien laitteiden ansiosta keventynyt, leipomoala sopii hyvin
naisillekin.
MIKA STRANDÉN
Kuvateksti
Lopputulos tyydyttää. Aluejohtaja Ismo Leimulahti (vas.) ja
alueleipomopäällikkö Leo Hyvärinen ovat tyytyväisiä lopputulokseen.
Aluejohtaja Ismo Leimulahti
¤·Ikä: 42-vuotias.
¤·Syntymäpaikka: Joensuu.
¤·Koulutus: Kaupallinen koulutus.
¤·Perhesuhteet: Vaimo ja kolme lasta.
¤·Ura: Kahdeksan vuotta Ingmannilla, kuusi vuotta Vaasan & Vaasan
Joutsenolaisella ja 4,5 vuotta Fazer Leipomoiden palveluksessa.
¤·Harrastukset: Kalastus, metsässä samoilu, laskettelu.
¤·Missä asuu: Omakotitalossa Joutsenossa.
¤·Millä ajaa: Citroen C5.
Fazer Leipomoiden uusi leipomo
¤·Omistaja: Fazer-konserni.
¤·Työntekijämäärä: Noin sata henkeä vuoden lopussa.
¤·Investoinnin arvo: Noin 17 miljoonaa euroa, josta rakennuksen osuus noin
7 miljoonaa euroa ja koneiden ja laitteiden osuus noin 10 miljoonaa euroa.
¤·Leipomoin tuotantokapasiteetti: Noin 15 miljoonaa kiloa vuodessa
erilaisia leipomotuotteita.
¤·Valmistettavat tuotteet: Tummat ja vaaleat ruokaleivät, kahvileivät sekä
karjalanpiirakat tuoreena ja pakasteena.
¤·Rakennuksen koko: Noin 8 300 neliömetriä, tilavuus 62 100 kuutiometriä.