Ampumahiihdossa ei ole oikotietä huipulle

Mika Kaljunen on hakenut hiihtovauhtia maailmancupiin muun olympiaryhmän tavoin Lapin ja Vuokatin lumilta. Ammunta pitäisi myös saada tasaisemmaksi.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Nuorempi rajavartija Mika Kaljunen ei ole marraskuussa paljonkaan tehdä kierroksia Nuijamaan rajavartioaseman valvonta-alueella.

Ampumahiihdon olympiavalmennusryhmään kuuluva 24-vuotias rajavartija piipahti tällä viikolla kyllä sopimassa tulevista työvuoroistaan, mutta sen jälkeen hän pakkasi autonsa kotonaan Ruokolahdella ja suuntasi keulan kohti pohjoista.

­·Vuokattiin mennään ensin harjoittelemaan ja sieltä jatketaan samalla reissulla Kontiolahteen maailmancupiin. Kauden toisen maailmancupin piti olla Itävallassa, mutta Karjalaisen nettisivuilla näytti olevan, että sekin järjestetään Keski-Euroopan lumipulan vuoksi Suomessa, Mika Kaljunen kertoo lähiviikkojen ohjelmastaan.

Vauhtia kauteen ampumahiihdon olympiaryhmä on hakenut marraskuussa Muonion ja Levin lumilta. Viime viikonlopun kansainvälisissä kisoissa Kontiolahdessa Mika Kaljunen oli lauantaina neljänneksi parhaana suomalaisena kolmastoista.

Eroa kärkeen oli puolitoista minuuttia. Sunnuntaina meni hieman huonommin, mutta ensimmäisten kisojen esitykset toivat paikan Suomen viisimiehisessä joukkueessa joulukuun maailmancupeihin.

­·Maailmancupit ovat kauden kovatasoisimpia kilpailuja. MM-kisoissa maat saavat asettaa vähemmän kilpailijoita, joten maailmancupissa menestyminen on vaikeampaa kuin MM-kisoissa, Mika Kaljunen muistuttaa.

Hiihtovauhti on

huipulla hurjaa

Ampumahiihdossa hiihdetään nykyisin kansainvälisellä huipulla hurjaa vauhtia. Siitä paljon kertoo sekin, että norjalainen ampumahiihtäjä Ole Einar Björndahlen ja pari muutakin lajin spesialistia jättävät suomalaiset sileän maajoukkuehiihtäjät aivan eri minuuttiluvuille.

­ Hiihtovauhdissa ei nykyään ampumahiihdossa säästetä yhtään. Ampumapaikalle tullaan täysillä ja ampuminen kestää vain 25­-30 sekuntia. Siinä pitäisi sitten onnistua nappiin ja jatkaa täysillä eteenpäin. Tietysti se alkaa painaa suoritusta, jos heti ensimmäisellä paikalla epäonnistuu ammunnassa, Mika Kaljunen pohdiskelee.

Viime talven lumilla Mika Kaljunen oli parhaimmillaan SM-pronssilla normaalimatkalla. Uransa parhaana kautena hän pitää viimeistä vuottaan nuorten sarjassa, jolloin saavutuksena oli nuorten MM-hopea.

­·Onneksi senkin jälkeen on jokaisella kaudella tullut jonkinlaisia onnistumisia, yhtään katastrofikautta ei ole vielä ollut, arvioi neljä vuotta olympiavalmennettavien ryhmään kuulunut Mika.

Ampumahiihto kuuluu niihin lajeihin, joissa eivät juniorit juhli. Hyppäys nuorten sarjasta yleiseen sarjaan on pitkä ja monet kansainväliset huiput ovat olleet parhaimmillaan siinä kolmenkympin korvilla.

­·Ammunta on niin herkkä laji, että tasaisiin suorituksiin siinä pääsee vasta kun on tehnyt riittävän paljon toistoja ja niitä tehdään tuhansittain joka vuosi. Ammunnan tasaisuudessa minulla riittää vielä paljon parannettavaa.

­·Tietysti hiihtovauhtiakin pitää saada koko ajan lisää. Pyrin käymään mahdollisimman paljon myös sileän hiihtokisoissa, jos ne vaan ohjelmaan sopivat, Mika Kaljunen suunnittelee.

Valmentaja ja

neuvonantaja

Mika Kaljunen kävi ensimmäisiä kertoja ampumahiihdon valtakunnallisissa kisoissa jo 12-13-vuotiaana. Nykyisin hänen pääasiallinen valmentajansa on olympiaryhmän valmentaja Toni Roponen, mutta mukana kuvioissa on myös juoniorivuosista asti Mikaa valmentanut Pentti Aatsinki.

­·Kyllä Penan kanssa asioista vielä jutellaan, hänellä on niin valtava kokemus näistä jutuista. Pena on sellainen neuvonantaja minulle vielä.

Ruokolahden Sikiölän maisemissa kymmenkunta kilometriä Virmutjoelta Mika Kaljusen kotona on suksien huoltohuone, mutta lunta ei ole kotimaisemissa vielä tänä syksynä riittänyt harjoitteluun. Reissun päällä leireillä ja kilpailuissa Mikalle kertyy vuosittain auton ratissa kymmeniä tuhansia kilometrejä. Seurana on pysynyt edelleen Ruokolahden Raju, vaikka viestijoukkuetta ei seurasta kasaan saa, eikä ampumahiihto ole lajina hääveissä kantamissa naapuriseuroissakaan.

­·Ei ole ollut minkäänlaista tarvetta vaihtaa, Mika sanoo.

III

Ampumahiihdon tämän kauden ensimmäinen maailmancupin kilpailu käydään Kontiolahdessa Pohjois-Karjalassa 4.-­7. joulukuuta. Ampumahiihdon MM-kisat järjestetään helmikuussa 2004 Saksan Oberhofissa.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Kuvateksti

Sukset kuntoon. Mika Kaljunen valmistelee kotonaan suksien hoitohuoneessa kalustoa kuntoon, mutta lunta on lähdettävä hakemaan Vuokatista asti.

Mika Kaljunen

¤ 24-vuotias ampumahiihtäjä

¤ Seura: Ruokolahden Raju

¤ Ammatti: Nuorempi rajavartija Nuijamaan rajavartioasemalla

¤ Nuorten MM-hopeamitalisti, tämän vuoden miesten normaalimatkan SM-pronssimitalisti

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen