Categories
Artikkelit

Imatran terveysasemille ostoväkeä paikkaamaan pahaa lääkäripulaa

Viiden lääkärin työt alkavat viimeistään huhtikuussa.

IRMELI OJALAINEN

Imatran kaupunki joutuu turvautumaan ostopalveluihin ilta- ja yöpäivystyksen lisäksi myös päivittäisessä perusterveydenhuollossa. Sosiaali- ja terveyslautakunnan tiistaisella päätöksellä lääkärivajetta paikataan keskimäärin 5,2 lääkärin työpanoksen ostolla.

Tarjouskilpailun kolmen tarjokkaan vertailussa parhaaksi arvioitiin Med One Oy:n liki 520 000 euron tarjous. Hienosäädöllä kustannuksia pyritään kuitenkin alentamaan budjetista löytyvään 514 000 euroon.

Yritysten arvioinnissa painoa pantiin soveltuvuudelle, hinnalle, toimintavarmuudelle ja laadulle.

Imatran johtavan lääkärin Jorma Eskelisen mukaan sopimus on voimassa huhtikuun alusta vuoden loppuun. Syyskuun lopun jälkeen sopimus jatkuu kahden kuukauden irtisanomisajalla.

Ostopalvelulla uskotaan selviydyttävän keväästä ja myös kesälomakauden yli pienemmin kustannuksin kuin muutoin.

Imatralla nykyinen lääkäritilanne on hankaloittanut palvelutuotantoa erityisesti Imatrankoskella ja Vuoksenniskalla. Vuoksenniskalla ei ole lääkäriä laisinkaan ja Imatrankosken-Rajapatsaan alueella miehitys on minimissään. Imatran 17:stä terveyskeskuslääkärin virasta on vailla hoitajaa 11 vakanssia. Tässä on mukana myös työterveyshuolto, jonka uudelleen järjestämistä mietitään parhaillaan.

Sosiaali- ja terveyskeskuksella on lupa palkata avointen virkojen täytyttyä kolme lääkäriä lisää. Tällöin päästäisiin pienentämään vastuuväestöt 1 500:een asukkaaseen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta haluaa kaupungin pyytävän tarjoukset kolmelta ennakkoon kiinnostuksensa esittäneeltä yritykseltä siitä, miten työterveyshuolto olisi mielekkäimmin hoidettavissa. Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että tarjouskysely postitetaan ja että vastaukset tuodaan lautakunnan pohdittavaksi ennen lopullista päätöksentekoa.

Kaupunginhallitus on nimenomaan halunnut kuulla lautakunnan kantaa.

Imatralla jo nyt ilta- ja yöpäivystystä hoitava Med One Oy on tulossa hoitamaan ainakin alkuun keskussairaalaan siirtyvää maakunnallista yöpäivystystä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi osaltaan yöpäivystyksen siirtoa koskevan sopimuksen. Yöpäivystys klo 22-­8 hoidetaan maaliskuun alusta Lappeenrannan kaupungin isännyydessä Etelä-Karjalan keskussairaalassa.

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen