Joutseno kaavoittaa tänä vuonna uusia teollisuustontteja kuutostien laitaan

Teollisuusraiteen viereiset tontit eivät ole yrittäjiä juuri kiinnostaneet.

SARI PULLINEN

Pienelle ja keskisuurelle teollisuudelle löytyy tällä hetkellä vapaita teollisuustontteja Joutsenosta yhteensä kymmenisen hehtaaria eri puolelta kuntaa. Toiset kymmenen hehtaaria teollisuustonttimaata kaavoitetaan kuutostien laitaan Lampikankaalle vielä tänä vuonna.

Kunnanvaltuusto kantoi loppuvuodesta huolta siitä, ettei kunnalla olisi maaresursseja, mutta kaavoitusinsinööri Heikki Purasen mielestä syytä huoleen ei ole.

­·Emme ole rakentaneet tontteja turhaan odottelemaan, vaan aina tarpeen mukaan, Puranen huomauttaa.

Lampikankaan teollisuusalueelta luovutettiin viime vuonna rakentajille useita hehtaareja. Alueen vanha osa voimalinjan ja Lappeentien välissä on melkein täynnä, vapaana on vajaa hehtaari.

Uudelle osalle voimalinjan ja kuutostien väliin rakentaa parhaillaan esimerkiksi nosturipalveluyritys Kallioinen-yhtiöt. He tekevät ison hallin sekä omaan käyttöönsä että vuokratiloiksi. Vuokralle siihen ovat tulossa ainakin Lassila & Tikanoja ja Viplift.

Vapaita tontteja uudella osalla jo olemassa olevan Voimakaari-nimisen tien laidassa on hehtaarin verran. Jos Voimakaarta jatketaan Lappeenrannan suuntaan, saadaan pari tonttihehtaaria lisää.

Moottoritievaraus jarruttaa vielä

Tänä vuonna Lampikankaan teollisuusalueen uutta osaa laajennetaan sen nykyisestä reunasta kuutostielle noin kymmenen hehtaarin alalta.

­·Olemme esittäneet, että alueella yhä olevasta moottoritievarauksesta luovuttaisiin, sillä tuntuu mahdottomalta, että uuden nelikaistatien rinnalle rakennettaisiin vielä toinen nelikaistatie, Puranen kertoo.

Kyseiset maat ovat jo kunnan omistuksessa. Seuraavaksi tarvitaan rahaa kunnallistekniikan rakentamiseen.

Myös keskustaajaman pienteollisuusalueelta löytyy vapaita tontteja kolmisen hehtaaria. Tyrmisenkylän länsipäässä olevat tontit teollisuusraiteen molemmin puolin eivät ole kyselijöitä kiinnostaneet.

Korvenkylän teollisuusalueella Pellisenrannan liittymän tienoilla ei ole enää uusille yrityksille tilaa. Sen sijaan Lakan betonin ja pääradan väliselle uudelle teollisuusalueelle rakentaa paraikaa muun muassa Tonttulan takomo. Vapaana on siellä hehtaarin verran.

­·Kyselyitä tonteista on jatkuvasti, mutta tällä hetkellä ei keskusteluja ole käynnissä, Puranen kertoo.

Hän näkee koko Etelä-Karjalan logistisen sijainnin herkullisena muun muassa kuuden virallisen rajanylityspaikan ansiosta.

­·Sijainti olisi otollinen esimerkiksi Euroopasta tai Amerikasta tuleville yrityksille, jotka harkitsevat Venäjän-kauppaa.

Joutsenon kilpailuvalttina Puranen näkee sijainnin oletetun Saimaankaupungin keskellä sekä hyvän Salpausselän rakennusmaan, johon voi käydä rakentamaan ilman muokkaustöitä. Perustamisvaiheessa on kuitenkin otettava huomioon pohjavesisuojaukset.

SARI PULLINEN

Kuvateksti

Uutta Lampikankaalle. Pekka Ellonen mittasi perjantaina Kallioinen-yhtiöiden rakennustyömaalla Lampikankaalla runkopalkkien paikkoja.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen