SEIJA HACKMAN
Pieni kioski värjöttelee vuoden alun pakkasaamuna kuutostien levikkeellä
myyntiluukku tiukasti kylmää vastaan suljettuna. Viereisestä pömpelistä
tupsahtelee ilmoille kuitenkin vedet kielelle herauttava tuoksu: päivän
ensimmäinen satsi lämminsavukalaa kypsyy pakkasesta huolimatta.
Aamun rauha on pettävää. Lappeenrannan Selkäharjussa Savukarin
myyntiluukusta kurkistava Elena Baranova kertoo venäläisbussin juuri
startanneen paikalta kohti rajaa.
Aattoaamuna tulin töihin viideltä kalaa savustamaan. Jonoa oli joskus
tielle asti, Baranova kertoo.
Savukarilla on takanaan kiivas sesonki. Kalakioski myi joulukuussa
kolmanneksen koko vuoden myynnistä, vaikka venäläisten vuodenvaihteen
matkailu Suomeen väheni. Kasvanut on myös koko vuoden myynti.
Savukarin yrittäjä Valeria Hirvonen sanoo kasvun salaisuuden olevan
markkinoinnissa. Rajan lehdet ja radio Sputnik rummuttavat kalamyyntiä
tehokkaasti Helsingin ja Pietarin välillä kulkeville matkaajille. Lisäksi
entistä useampi suomalainen ja paikallinen asukas haki joulukalansa
Selkäharjusta.
Tietysti Hirvonen kehuu myös tuotteitaan. Kalatukuista tulee joka aamu
kalaa, josta osa pääsee tuoreeltaan savustuspömpeliin. Myös graavikala
tehdään itse. Listalla on tällä erää liki parikymmentä kalatuotetta alkaen
Uuden-Seelannin ankeriaasta jokirapuihin, sinisimpukoihin ja
kylmäsavukatkarapuihin. Toki tarjolla on myös Saimaan muikkua. Asiakkaiden
kestosuosikkeja ovat kuitenkin kuuma merilohifile ja -medaljongit.
Lisää tilaa
tarvittaisiin
Kauppa käy tällä hetkellä niin hyvin, että yrityksellä olisi tarvetta
tilojen laajentamiselle. Kylmäsavustamo toimii jo nyt läheisellä
Tapavainolan koululla. Joulun alla, kun kalaa rysähti kerralla 2 000 kiloa
ja mätiäkin 500 kiloa, kylmätilaa piti vuokrata lisää Saimaanharjun Niivalta.
Tilakysymys on Valeria Hirvosen suurin huolenaihe tällä hetkellä kuitenkin
toisesta syystä. Laajennusluvista on turha haaveilla, sillä paikka
Selkäharjussakin on katkolla tämän vuoden lopussa. Tielaitos varautuu
lähivuosina odotettavissa olevaan kuutostien levennykseen.
Valeria Hirvonen kertoo etsineensä Lappeenrannasta Savukarille uutta
paikkaa toistaiseksi turhaan. Oivallinen paikka olisi Etelä-Karjalan
Osuuskaupan tulevan ABC-huoltoaseman yhteydessä Karhumäessä, mutta hakemus
tyrmättiin.
300 metriä kauemmas tiestä ei kannata mennä. Haluan myös pysyä lähellä
kaupungista tulevia asiakkaita, Valeria Hirvonen huomauttaa.
Haminassa
hyvä alku
Valeria Hirvonen on pyörittänyt Savukaria yksin kolme vuotta miehensä Kari
Hirvosen kuoltua. Työntekijöitä on Hirvosen itsensä lisäksi nyt neljä,
sillä viime kesänä yritys avasi myyntipisteen myös Haminassa.
Saimme paikan 7-tien varrella lähes keskustasta, ja toiminta on lähtenyt
hyvin vauhtiin. Asiakkaina on paljon haminalaisia, mutta meitä kiitellään
myös siitä, että onnistumme pysäyttämään venäläiset Haminaan, Hirvonen
myhäilee.
Hirvonen uskookin, että ellei paikkakysymys Lappeenrannassa ratkea
tyydyttävällä tavalla, Savukari siirtyy kesän jälkeen kokonaan Haminaan.
MIKA STRANDÉN
Kuvatekstit
Tuhdit eväät. Ivan Myhkyrä kävi perjantaina ostamassa Savukarilta
puolitoista kiloa kirjolohen mätiä.
Kalan kutsu. Yhä useampi kuutostietä matkaava kuuli kalan kutsun viime vuonna.
Ahtaat oltavat. Savukari toimii Tielaitoksen levähdysalueen vieressä
yksityisellä maalla. Vuokrasuhde on katkolla tämän vuoden lopussa.
Savustus alkaa aamukymmeneltä. Normaalisti Elena Baranovalla on
yhdeltätoista tarjolla lämmintä savukalaa. Perjantaiaamuna pakkanen hidasti
savustusta.