Categories
Artikkelit

Matti Monoselle Ateena on vuoden suuri tavoite

Etelä-Karjalan viime vuoden parhaaksi urheilijaksi valittu imatralainen seiväshyppääjä Matti Mononen on kiihdyttänyt vahvasti harjoitteluvauhtiaan armeijavuoden jälkeen.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Viime vuoden parhaan urheilijan valinta meni Etelä-Karjalassa tiukaksi. Maakunnan urheilutoimittajien äänestyksessä voittajaksi nousi Imatran Urheilijoiden 20-vuotias seiväshyppääjä Matti Mononen, joka murtautui viime kesänä kotimaiseen yleisurheilukärkeen.

Kahdenkymmenen urheilutoimittajan äänestyksessä Mononen keräsi 14 ykkössijaa ja yhteensä 170 ääntä. Toiseksi tiukassa kisassa sijoittui Lappeenrannan NMKY:n koripallon SM-joukkueen kippari Pasi Riihelä, joka viime syksynä loisti sarjan parhaana suomalaispelaajana. Kolmanneksi urheilukirjoittajat sijoittivat Imatran Venekerhon kaksikon Tapio Tiihonen-Kauko Kaartinen, joka kiihdytti veneensä off shore-luokkansa MM-kultamitalivauhtiin kesällä Tampereen vesillä.

Kaikki on tähdätty

Ateenan kisoihin

Viime kesänä ensimmäisen miesten Suomen mestaruutensa voittanut ja syksyllä armeijan urheilujoukoista siviiliin siirtynyt Matti Mononen on tätä nykyä päätoiminen seiväshyppääjä. Hän saa urheiluunsa taloudellista taustatukea myös Imatran kaupungilta, jonka mainosmiehenäkin Mononen on tarvittaessa lupautunut toimimaan.

Siviiliin siirtyminen merkitsi syksyllä Matti Monoselle harjoitusmäärien tuntuvaa kasvua.

­·Armeijassa harjoitusmäärät laskivat edellisestä vuodesta. Nyt olen päässyt panostamaan harjoitteluun täysillä ja palautumaan treeneistä hyvin. Loppuvuodesta harjoittelin viitisen viikkoa Kanarialla ja kotimaassa on pidetty harjoitusleirejä paljon Kuortaneella, Mononen kertoo. Matti Monoselle ja muillekin seiväshyppääjille on myös kunnostettu talviharjoittelupaikka Imatralle Messukeskuksen liikuntatiloihin. Sekin on testattu ja hyväksi havaittu, mutta syksyn kovissa harjoituksissa on haettu nuorelle hyppääjälle pääasiassa lisää voimaa ponnistukseen.

­·Ensi talvena hiotaan sitten enemmän hyppytekniikkaa, Matti Mononen kertoo pitkän tähtäimen harjoitusohjelmasta, jota on rakennettu yhdessä valmentajaisä Markun kanssa. 178-senttisen Monosen paino nousi syksyn punttitreenien myötä jo yli 80 kilon, mutta kesän kisakunnossa painoa ei pitäisi olla 75 kiloa enempää.

­·Ateenan olympiakisat ja finaali siellä ovat ainoa tavoite ensi kesänä. Viime kesänä Pariisin MM-kisoista sain hyvää kokemusta, arvioi Mononen, joka nosti viime elokuussa Lappeenrannan Karelia Gamesissa ennätyksensä lukemiin 565. Ateenan koneeseen pääseminen edellyttää vähintäänkin tuloksia 560-565 myös ensi kesänä. Itse olympiafinaalissa menestyminen edellyttäisi jo parikymmentä senttiä korkeammalta hyppäämistä.

Hallikausi

alkaa tänään

Hallikauden kilpailut Matti Mononen aloittaa tänään Tampereella. Sen jälkeen tulevat tiiviissä tahdissa kisat Vaasassa ja Göteborgissa. Halli-MM-kisat olisivat tarjolla maaliskuussa Budapestissa.

­·Hallissa minun ennätykseni on vain 540, joten sitä ainakin voisi parantaa ja MM-kisoihin olisi mukava päästä, Matti Mononen suunnittelee.

Matti Monosen valmentaja Markku Mononen valittiin Eteläkarjalaiset Urheilutoimittajat ry:n äänestyksessä vuoden 2003 parhaaksi valmentajaksi maakunnassa. Nuoren lupaavan urheilijan stipendin EKUT myönsi Viipurin Golfin Antti Ahokkaalle. Vuoden joukkue oli koripallon SM-sarjan pudotuspeleissä tiukasti taistellut Lappeenrannan NMKY ja vuoden naisurheilija aerobicin Suomen mestari Tiia Piili.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Vuoden urheilija. Etelä-Karjalan urheilutoimittajien äänestyksessä voittajaksi nousi Imatran Urheilijoiden 20-vuotias seiväshyppääjä Matti Mononen

Golfari. Nuoren lupaavan urheilijan stipendin sai Antti Ahokas.

Etelä-Karjalan vuoden urheilija 2003

Kymmenen parasta:

¤ 1) Matti Mononen Imatran Urheilijat, yleisurheilu 170

¤ 2) Pasi Riihelä, Lappeenrannan NMKY, koripallo 160

¤ 3) Tapio Tiihonen-Kauko Kaartinen Imatran Venekerho, moottoriveneily 111

¤ 4) Jaakko Hasu, Vuoksen Soutajat, soutu 98

¤ 5) Tiia Piili Lappeenrannan Voimistelijat, aerobic 81

¤ 6) Jani Lehtinen LUM, yleisurheilu 68

¤ 7) Petteri Nokelainen, SaiPa jääkiekko 59

¤ 8) Aino-Maija Kare, fitness 53

¤ 9) Minna Nieminen, Vuoksen Soutajat, soutu 41

¤ 10) Toni Karjalainen, Viipurin Golf, golf 35

¤ Vuoden valmentaja: Markku Mononen Imatran Urheilijat, yleisurheilu

¤ Vuoden joukkue: Lappeenrannan NMKY, miesten joukkue koripallon SM-sarjassa

¤ Vuoden naisurheilija Tiia Piili, Lappeenrannan Voimistelijat, aerobic

Äänestykseen osallistui 20 urheilutoimittajaa

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen