Categories
Artikkelit

Pohjalankilassa taistellaan susia vastaan kynän avulla

Brysselin päättäjät saavat kylätoimikunnalta kirjeen, jossa vaaditaan EU:n suojelua susia vastaan.

TENHO TIILIKAINEN

Ruokolahdella Pohjalankilan alueella ei aiota suosiolla jäädä susien tassujen alle. Pohjalankilan kylätoimikunnan hallitus kokoontuu sunnuntaina viimeistelemään kirjettään, jonka se aikoo lähettää Euroopan komission ympäristöpääosaston Nature & Biodiversity·-yksikön päällikölle Nicholas Hanleylle sekä asiantuntija Anja Finnelle.

Hanleyn näppien alla ovat muun muassa EU:n petoasiat, joissa suomalainen Finne taas edustaa asiantuntemusta.

Pohjalankilan asukkaat aikovat ottaa yhteyttä suoraan EU:n komissioon, koska he kokevat, etteivät saa vaatimuksiinsa oikeutta Suomessa. Asukkaat ovat jo pitkään peränneet susikannan alentamista tihentymäalueilla, jollainen Ruokolahden pohjoiskulmakin on.

­·Tilanne tällä alueella on käymässä todella hankalaksi. Toivomme uusia asukkaita kylille, mutta kuka tänne enää uskaltaa muuttaa susilaumojen keskelle, Pohjalankilan kyläpäällikkö Matti Jaatinen sanoo.

Kannanottoa on ollut valmistelemassa toimikunta. Matti Jaatinen ei vielä tiistaina osannut sanoa, kuinka raju kannanotto Brysseliin on lähdössä.

Arviot Pohjalankilan alueen susikannasta vaihtelevat 10 ja 20 suden välillä. Petoyhdysmies Antti Marjakangas uskoo susikannan kasvavan koko ajan. Kahden suden kaatoluvilla ei kannan kasvua saada pysähtymään.

­·Täällä on tehty havaintoja jopa kymmenen suden laumasta. Jos laumaan syntyy pari kolme pentuetta, niin siinä ei kahden suden kaatoluvalla tilannetta korjata, Marjakangas sanoo.

Torsantakana asuvilla Veikko Lankisella ja Pauli Javanaisella on aivan tuore havainto suuren susilauman liikkeistä Kemppilän ja Jukajärven väliseltä alueelta. Miehet puhuvat ainakin kymmenen suden laumasta.

­·Jälkiä metsäautotiellä oli todella runsaasti, niin paljon, ettei niistä pystynyt laskemaan tarkkaa lukumäärää, Veikko Lankinen kertoo. Hänen mukaansa tilanne on ollut jo kauan sellainen, ettei normaaliin jänisjahtiin ole mitään asiaa koiran kanssa.

­·Ei sinne uskalla koiraa vapaaksi päästää.

Pauli Javanainen teki omat jälkihavaintoja lähellä Kaukopään metsämiesten laavua. Tiellä ja sen varressa oli usean hirven jäljet ja näiden jälkien seassa lukuisia susien jälkiä.

­·Tämä on niin sanottua hirvien talvehtimisaluetta ja hirvikanta on varsin runsas. Tämän vuoksi varmaan sudetkin täällä viihtyvät.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen