Feie on pian valmis Saimaan aalloille

Purjelaivan kyytiä saa rahalla tai talkootyöllä.

ESA VILENIUS

Viime syksynä Lappeenrantaan ostettu puinen purjealus Feie on Rapasaaren rannassa piilossa pressujen alla. Laivaan tehdään pienehköjä remontteja. Kajuutan lattiat on laudoitettu uudelleen, kannelle ulottuvat hytin seinäosat uusitaan ja laivaan tehdään aika runsaasti sähkötöitä. Keväämmällä uusitaan myös kulunut ja laakereiltaan epäilyttävässä kunnossa oleva potkurinakseli. Laivan toista mastoa on myös oikaistu.

Tavallisesta veneilijästä nämä remontit saattavat kuulostaa melkein peruskorjaukselta, mutta tämän kokoisessa aluksessa ne ovat vielä aika pientä.

Feien päällikkö Timo Siiraston mukaan koko Saimaan Perinnelaivayhdistyksen joukko on kyllä tiennyt mihin on ryhtynyt eikä kenenkään sisu ole vielä mennyt kaulaan. Alunperin yhdistyksessä oli 11 jäsentä, nyt määrä on tuplaantunut. Yhdistys ei ole mikään ukkoklubi, mukana on myös naisia.

Ja lisää mahtuu: ­·Tervetuloa vain mukaan.

Talkootyöllä voi lunastaa pääsyn purjelaivan kyytiin.

Idea yhdistyksen perustamisesta kypsyi pari vuotta sitten. Siihen liittyi ajatus oman laivan hankkimisesta. Se miksi ihminen haluaa hankkia vanhan puisen purjelaivan lienee niitä asioita, joista ei kannata yrittääkään kysellä perusteluja.

Siirasto ei myöskään halua kertoa hintaa, mikä Feiestä maksettiin.

Koulutus- ja

elämyspurjehduksia

Siirasto ja koko perinnelaivayhdistys asennoituu Feieen niin, että pari kautta menee alukseen tutustumisessa. Sen jälkeen voi ehkä miettiä suurempiakin kunnostustöitä, joita voisi olla vaikkapa kaarien uusiminen.

Feiellä on hyvä maine alan harrastajien keskuudessa. Se on vakaa ja helppo purjehdittava. Alus on aikoinaan rakennettu Norjan rannikon koviin olosuhteisiin.

Perinnelaivayhdistyksen väki on myös tottuneita vesilläliikkujia.

Alus on rekisteröity vuokraveneeksi ja sillä on tarkoitus tehdä tilausristeilyjä. Sen kotisatama on Lappeenrannassa, jossa se hyvin näkyvillä. Purjeensa alus pääsee yleensä nostamaan vasta jossakin Joutsenon Haukiselän paikkeilla.

Siiraston mukaan suunnilleen viisi ihmistä on sopiva määrä koko laivan takilan hoitamiseen.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Unelmaa rakentamassa. Timo Siirasto ja muut perinnelaivayhdistyksen ihmiset ovat tehneet Feieen uutta sisustusta.

Kaksimastoinen ketsi. Purjealus Feie odottaa Rapasaaren rannassa vesien aukeamista.

Purjealus Feie

¤·Rakennettu Norjassa 1932

¤·Alun pitäen kalastuslaivojen huoltoalus

¤·Nimi on nyt alkuperäinen

¤·Tyypiltään etsi, kahdeksan purjetta, kaksi mastoa

¤·Rungon pituus 21,7 ja kokonaispituus 27 metriä

¤·Korkeus 20, syväys 2,6 metriä

¤·Kone: Scania 125 kW, säätölapapotkuri

¤·Henkilömäärä vuokrakäytössä 6+12

Kirjoittaja:
Esa Vilenius