Kirkkohallituksen porkkanarahat estävät seurakuntayhtymämallin

Seurakunnan hallintomalli on vielä haettavana, jos kärkikuntien kuntaliitos toteutuu. Uukuniemi haikailee itselleen kappeliseurakunnan asemaa.

TENHO TIILIKAINEN

Parikkalan, Saaren ja Uukuniemen mahdollinen yhdistyminen yhdeksi kunnaksi, johtaa väistämättä myös seurakuntien hallinnon uusjakoon. Käytännössä yhdistyminen merkitsee Saaren ja Uukuniemen seurakuntien liittämistä Parikkalan seurakuntaan.

Tulevan ”suurseurakunnan” toimintoja ja hallintoa pohtineen toimikunnan puheenjohtajan, Parikkalan seurakunnan kirkkoherran Erkki Lemetyisen mukaan lähes kaikista seurakuntatyöhön liittyvistä käytännön asioista on jo nyt olemassa yhteisymmärrys. Ainoa, jossa edelleen etsitään yhteistä näkemystä on seurakunnan hallinnon järjestäminen.

Olemassa olevien seurakuntien ja niiden identiteetin kannalta helpoin ratkaisu olisi muodostaa kolmen seurakunnan seurakuntayhtymä, joilla olisi yhteistä vain talous. Tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan kukaan kannata, talouden takia.

Aivan kuten valtio lupailee kunnille porkkanarahaa kuntaliitoksista, antaa myös kirkkohallitus rahaa yhdistyville seurakunnille, jos valintana on yhden seurakunnan malli. Seurakunta.yhtymälle ei rahaa anneta.

­·Jo tämän takia seurakuntayhtymän perustaminen on laskuista pois. Yhden seurakunnan mallissa kirkkohallitus antaa yhdistymisrahaa. Lisäksi uusi seurakunta voi saada kirkkohallitukselta avustusta, jos yhdistyvät seurakunnat ovat tätä avustusta aiemmin saaneet taloutensa tukemiseksi. Tätä avustusta maksetaan viiden vuoden ajan. Parikkalan seurakunta ei ole tätä kirkkohallituksen myöntämää avustusta saanut, Uukuniemen ja saaren seurakunnat ovat, Lemetyinen kertoo.

Kun kyseessä ovat kaikkiaan runsaan miljoonan euron porkkanarahat, niin valinnan tueksi ei juuri muita perusteluja tarvita.

Kolmesta yksi

Seurakuntayhtymän sijasta vaihtoehdoiksi jäävät Saaren ja Uukuniemen seurakuntien lakkauttaminen ja sulauttaminen Parikkalan seurakuntaa tai kaikkien kolmen seurakunnan lakkauttaminen ja kokonaan uuden seurakunnan perustaminen. Lemetyisen mielestä toimivampi vaihtoehto voisi olla Uukuniemen ja Saaren seurakuntien lakkauttaminen.

­·Kokonaan uuden seurakunnan perustaminen toisi muassaan ylimääräiset seurakuntavaalit kenties on ensi syksyksi. Yhdistysmiesvaihtoehdossa voisimme pitää niin sanotut paperivaalit, jolloin sovittaisiin kuinka monta edustajaa Uukuniemeltä ja Saarelta valitaan yhteiseen kirkkovaltuustoon ja -neuvostoon, Lemetyinen sanoo.

Uukuniemellä on ollut vetoa myös kappeliseurakuntamalliin. Tässä tilanteessa seurakunnat yhdistetään, mutta Uukuniemelle myönnetään kappeliseurakunnan asema ja se saa itselleen myös kappelineuvoston. Parikkalassa ja Saarella ei ole oikein innostuttu uukuniemeläisten esitykseen.

Palvelut säilyvät

Kirkkoherra Erkki Lemetyisen mukaan Uukuniemellä tai Saarella ei tarvitse pelätä seurakunnallisen toiminnan hiipumista suurseurakunnassa. Kaikki nykyiset toiminnot jatkuvat.

­·Jumalanpalvelukset pidetään edelleen Uukuniemellä ja Saarella, samoin muut kirkolliset toimitukset. Lisäksi Parikkalan seurakunnalla on nykyisellään sellaisia seurakunnallisia virkoja, joita Saarella ja Uukuniemellä ei ole. Uudessa seurakunnassa näiden virkojen eduista pääsevät osallisiksi kaikki.

Kuntien tahtiin

Erkki Lemetyisen mielestä seurakunnissa on olemassa valmius päättää hyvinkin nopeasti tulevaisuudestaan, jos ja kun kunnat ensi maaliskuussa päättävät kuntaliitoksen toteuttamisesta.

­·Uskoisin, että seurakunnissa päätökset tehdään tässä tapauksessa jo maalis­huhtikuun vaihteessa.

Sitä ennen seurakuntalaisilla on mahdollisuus ottaa kantaa hankkeeseen Saaren seurakuntakeskuksessa helmikuun 17. päivänä pidettävässä kolmen seurakunnan yhteisessä kokouksessa ja yleisötilaisuudessa. Tuolloin seurakuntalaisille kerrotaan hankkeen taustoista ja vaihtoehdoista sekä kuunnellaan, mitä seurakuntien jäsenet ovat asiasta mieltä.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen