Categories
Artikkelit

Sotakorvauslaiturin ympäristö kaunistuu tämän kevään aikana

HEIKKI SOPANENLappeenrannan Linnoitusniemen kunnostus jatkuu parhaillaan niin sanotun so

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan Linnoitusniemen kunnostus jatkuu parhaillaan niin sanotun sotakorvauslaiturin ympäristössä. Linnoitusta ja satama-aluetta on pantu edustuskuntoon EU-projektina vuodesta 2000. Hanke kestää vielä kolmisen vuotta eli kuluvan EU-ohjelmakauden loppuun.

Parhaillaan työn alla on Linnoitusniemen kärki, missä kauhakuormaaja möyrii maita sotakorvauslaiturin ympäriltä. Kaupungin papereissa laituri kulkee pohjoislaiturin nimellä.

Työt aloitettiin jo jokin aika sitten, vaikka vasta viime perjantaina tuli lopullinen varmuus hankkeen EU-rahoituksesta. Tuolloin maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö hyväksyi rahoituksen.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus oli kylläkin tehnyt rahoitusesityksen jo aikaisemmin, ja sihteeristön käsittely oli eräänlainen muodollisuus. Rahoituskelpoiseksi hanke oli hyväksytty paljon aiemmin maakunnan yhteistyöryhmässä.

­·Kaupunki aloitti työt Linnoitusniemessä jo viime vuoden puolella, joten sillä on oikeus EU-tukeen myös viime vuoden töiden osalta, hydrobiologi Pekka Vähänäkki ympäristökeskuksesta kertoo. Vähänäkki on valmistellut rahoitusesityksen ja kirjoittaa myös päätöksen siitä.

Kaupunki saa EU- ja kansallista rahaa Linnoitusniemen hankkeelle yhteensä 773 000 euroa vuosille 2003­-2006.

Lappeenrannan kaupunginhallitus on jo myöntänyt omista EU-hankemäärärahoistaan hankkeen omarahoitusosuudeksi 400 000 euroa tälle vuodelle. Vuosien 2005­-2006 omarahoituksesta, jonka suuruus on noin 500 000 euroa, kaupunki päättää myöhemmin.

Linnoitusniemen EU-hankkeen loppuosalle saadaan EU- ja kansallista rahaa vähemmän kuin kaupunki oli hakenut. Sen vuoksi aivan kaikkea suunniteltua ei saada tehdyksi, mutta valmiiksi Linnoitusniemi tulee.

Tulossa olevan rahoituksen avulla saadaan rakennettua koko pohjoislaituri tausta-alueineen, pyöräteineen ja ympäristötöineen. Myös keisarinlaiturin peruskorjaus saadaan pääosin tehtyä, samoin pohjoislaiturin paviljonkikatos.

Lappeenrannan kaupungin EU-asiamies Hannu Äikäs kertoo, että sotakorvauslaiturin pohjoispuolelle kaavailtu venelaituri ja sen vaatima pohjan louhinta jäävät tekemättä.

­·Laiturin rakentamisella olisi korvattu Halkosaaren venepaikkoja, ja samalla helpotettu autojen pysäköintiongelmia Halkosaaren edustalla, Äikäs sanoo.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Työt käynnissä. Kauhakuormaaja on möyrinyt Linnoitusniemen sotakorvauslaiturin ympärillä jo jonkin aikaa. Laiturin päähän nousee paviljonkikatos ja muutenkin alue kohenee kesään mennessä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen