Terveydenhuollon muutostalkoot onnistuvat vain asennemuutoksella

Ministeri Liisa Hyssälän mielestä Etelä-Karjalassa on vahva tekemisen meininki.

HEIKKI SOPANEN

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän (kesk.) mielestä Etelä-Karjalassa on aistittavissa vahva yhteistyön henki perusterveydenhuollon toimivuuden parantamiseksi sairaanhoitopiirin alueella.

­·Asiaan liittyviä alustuksia kuunneltiin Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa niin hiljaa, että nuppineulan putoamisen olisi kuullut, ministeri Hyssälä kuvaili tuon hengen ilmentymistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton valtakunnallinen terveyskeskuskierros oli pysähtynyt maanantaina Lappeenrantaan. Pääkaupunkiseudun vieraiden lisäksi paikalla oli poliittisia päättäjiä ja virkamiehiä sekä terveystoimen viranhaltijoita Etelä-Karjalan kunnista ja sairaanhoitopiiristä.

Päivän aikana pohdittiin, kuinka nykyisen hallituksen ohjelmaan kirjattu peruspalveluohjelma ja edellisen hallituksen aikana lanseerattu kansallinen terveyshanke voidaan toteuttaa Etelä-Karjalassa.

Tavoitteena on, että ihmiset saavat tarvitsemaansa hoitoa mahdollisimman nopeasti mutta samalla taloudellisesti. Työryhmä sorvaa valtakunnallisia hoitokriteereitä, jotka astuvat voimaan ensi vuoden alussa.

Maamme sairaanhoitopiirit luovat paikalliset toimintamallinsa, joilla valtakunnalliset hoitokriteerit täytetään. Valtio on luvannut rahaa terveyshankkeen läpiviemiseen ja uusien toimintatapojen rakentamiseen ­·Tavoitteena on, että asiat tehdään tulevaisuudessa sujuvammin ja paremmin. Tällä terveyskeskuskierroksella kuuntelemme alueita ja paikallisia päättäjiä, ministeri Hyssälä sanoi.

Asenteet ovat

suurin jarru

Hyssälän mukaan remontissa ei aiota puuttua terveydenhuollon rakenteisiin vaan tarkoitus on muuttaa toimintakäytäntöjä.

­·Valtion rahaa on varattu sitä varten.

Hyssälä intoutuu kehumaan eteläkarjalaisia jo ennen kuin mitään on tehty.

­·Etelä-Karjalassa on draivi ja muutoshalukkuus päällä. Täällä halutaan selvästi tehdä asioita uudella tavalla. Menossa on monta hanketta, jotka ovat vaatineet alueen ihmisiltä muutosvastarinnan murtamista.

Suurin muutoksen tarve perusterveydenhuollon remontin onnistumiseksi onkin asenteiden muuttumisessa. Tätä mieltä olivat ministeri Hyssälä, paikalliset seminaarilaiset sekä Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Pekka Alanen.

­·Asennemuutosta tarvitaan, ja tavoitteena pitää olla potilaan asettaminen ykköseksi. Hoitokriteerit täytyy määritellä tarkasti, ja jotta tavoitteisiin päästään, kunnille on annettava aikaa ja resursseja, Alanen linjasi.

Terveydenhuollon remontin toteuttamiseksi istuu monenlaista työryhmää pohtimassa erilaisia asioita.

Hyssälän mukaan terveydenhuollon muutostalkoot voidaan aloittaa vaikka siitä, että puhelimet toimivat terveyskeskuksissa ja oikea ihminen on langan päässä.

­·Usein ajanvaraus ei toimi, kuten Nokia-maassa pitäisi. Sähköisten sairaskertomusten kanssa on myös paljon tekemistä.

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit ovat edelläkävijöitä yhteisen potilastietojärjestelmän luomisessa. Hanke kelpaa Hyssälän mukaan malliksi koko maahan.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin johtava ylilääkäri Ritva Kauppinen oli sitä mieltä, että hankkeella mitataan, kuinka yhteistoiminta käytännössä pelaa.

­·Jos siitä ei tule mitään, ei tule mistään muustakaan.

MAARIT LINDSTRÖM

Kuvateksti

Pienestä liikkeelle. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä sanoo, että perusterveydenhuollon muutostalkoot voidaan aloittaa vaikka ajanvarauskäytäntöjen remontilla.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen