ETTI KANTOLA
Jyväskylän yliopiston viimevuotinen tutkimus jätti mahdollisuuden
lipeähaittojen jatkumisesta talven jälkeen. Yliopisto tutki UPM-Kymmenen
tilauksesta lipeän vaikutuksia päästöalueen kalojen terveyteen.
Ensimmäiset näytteet särkien ja ahventen sappinesteistä otettiin heinäkuun
lopussa ja jälkimmäiset syyskuun alussa. Tutkittujen hartsihappojen
määrässä oli selvä suuntaus alaspäin.
·Mutta jäi vielä epäselväksi, onko taso palautunut juhannusta edeltäväksi,
sanoo Jyväskylän yliopiston ympäristötieteiden professori Aimo Oikari.
Lipeätaskuja
voi yhä olla
Ympäristötieteiden laitos on tarjoutunut selvittämään tilannetta. Ainakaan
toistaiseksi UPM-Kymmene ei ole halunnut lisätutkimusta.
·Yhtiö harkitsee asiaa, Kaukaan ympäristöpäällikkö Esa Simpura suostuu
kommentoimaan tilannetta.
Oikarista tutkimus olisi toivottava jo siksi, että yliopiston
pitkäaikaiseen tutkimukseen alueella saataisiin vertailuvuosia. Näytteitä
pitäisi kerätä kahtena ajankohtana. Ensimmäinen voisi ajoittua jäiden
lähdön alle tai heti sen jälkeen. Toinen näytteiden keruu olisi hyvä tehdä
kesäkuun lopussa.
Osa ranta-asukkaista ei uskalla vielä sopia korvauksista saastuttajan
kanssa, koska pelkäävät rannan olevan edelleen huonossa kunnossa jäiden
lähdettyä.
·Kyllä se mahdollista on tiettyyn rajaan asti, Oikari sanoo.
Hän allekirjoittaa myös epäilyksen, että joissakin paikoissa voi edelleen
olla vesitaskuja, joihin saastunut vesi on jäänyt makaamaan.
·Pitäisi sitten mitata, mitä siellä on.
Pitoisuudet
kohoavat keväisin
Professori muistuttaa, että kevät on vesistöissä ylipäätään
poikkeuksellista aikaa. Vesimassat sekoittuvat ja liikkuvat tavallista
enemmän. Siksi haitallisten aineiden pitoisuudet voivat olla keväällä
tavallista korkeammat ilman lipeäpäästön vaikutustakin.
Samoin muuta vettä lämpimämmät jätevedet voivat kulkeutua jääkannen alla
pitkälle ja poikkeuksellisiinkin suuntiin.
Oikari kuitenkin huomauttaa, että 1990-luvun aikana eteläisen Saimaan tila
koheni niin merkittävästi, että viimekesäisen päästön voimakkuus on
suhteellisia.
·1990-luvun alkuun verrattuna tilanne on loistava.
Jyväskylän yliopiston tutkimat lipeän sisältämät hartsihapot ovat kaloille
haitallisia jo pieninä määrinä. Ihmisille Oikari ei usko aineiden
aiheuttavan terveysriskejä.