Uusi ulkomaalaislaki kytkee tutkijat pakolaisten naapureiksi

Esko Repo ulkomaalaisviraston Saimaan alueyksikön johtajaksi.

HANNU OJALA

Ulkomaalaisviraston Saimaan alueyksikön johtajana maanantaina aloittanut ylitarkastaja Esko Repo uskoo, että yksikön toiminta Lappeenrannassa voi alkaa samanaikaisesti, kun uusi ulkomaalaislaki astuu tänä vuonna voimaan.

Uusi laki kytkee tutkinnan aikaisempaa tiiviimmin turvapaikanhakijoiden naapurustoon. Läheisyydellä pyritään tehostamaan toimintaa, kun vältetään turhaa matkustelua.

Alueyksikölle annetut toiminnat siirtyvät Lappeenrantaan aikaisintaan toukokuun alussa. Sitä ennen yksikölle on löydettävä toimitilat ja uusi henkilöstö on perehdytettävä tehtäviinsä.

Uusi alueyksikkö aloittaa toimintansa todennäköisimmin Lauritsalan tyhjillään olevan virastotalon tiloissa. Ulkomaalaisviraston edustajille esiteltiin tilavaihtoehtoja helmikuun aikana.

Repo sanoo alueyksikön seuraavan mielenkiinnolla suunnitelmia uuden poliisi- ja virastotalon rakentamisesta Lappeenrantaan. Hanke voi tosin toteutua vasta joidenkin vuosien kuluttua.

Vain virasto tutkii

suojelutarpeen

Uusi ulkomaalaislaki keskittää turvapaikkaa hakeneiden suojelutarpeen tutkimisen ulkomaalaisvirastolle. Poliisin ja rajaviranomaisten tehtäväksi selvitettäväksi jää pelkästään maahantulijan henkilöllisyyden ja matkareitin selvittäminen. Saimaan alueyksikön tehtävänä on antaa päätöksiä tutkimiinsa turvapaikkahakemuksiin.

Muuttuva päätöksenteko tarkoittaa Revon mukaan sitä, että turvapaikanhakijoita sijoitetaan tutkinnan ajaksi aikaisempaa enemmän Joutsenon vastaanottokeskukseen. Sijoittelussa huomioidaan nykyistä enempi prosessin tarpeet ja pyritään välttämään turhaa matkustelua ja siirtelyä.

Kuhmo siirtyy

Saimaan alaisuuteen

Saimaan alueyksikön kokonaisvahvuus on 29 henkilöä. Heistä 16 sijoittuu Lappeenrantaan ja 13 Kuhmoon. Tällä hetkellä Kuhmossa toimipisteessä on työpaikka kymmenelle henkilölle. Sinne tulee virastolle kolme uutta työpaikkaa. Lappeenrantaan palkataan tulosyksikön päällikön lisäksi tulosalueen johtaja, kahdeksan ylitarkastajaa ja kuusi osastosihteeriä.

Haku virkoihin on päättynyt, ja valinnat saadaan valmiiksi maalikuun loppuun mennessä.

Uutta henkilöstöä koulutetaan tehtäviinsä kymmenen päivä koulutuspaketilla ja perehdyttämisjaksolla.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala