Categories
Artikkelit

Draamalliset opastuskierrokset toteutuvat vihdoin Linnoituksessa

RIINA NOKSO-KOIVISTOLappeenrannan Linnoituksessa järjestetään ensi kesänä opastuskierrok

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lappeenrannan Linnoituksessa järjestetään ensi kesänä opastuskierroksia, joiden aikana paikalliset harrastajanäyttelijät elävöittävät historiaa pienillä esityksillä. Draamaopastuksia on suunniteltu Linnoitukseen jo aikaisemmin, mutta tänä vuonna ne vihdoin toteutuvat. Linnoitusalueen opastusta markkinoidaan nimellä Willimiehen kierros. Willimiehen roolissa on Lappeenrannan kesäteatteriyhdistyksestä tuttu Juha Härkönen, joka johdattaa vieraat Linnoitukseen ja sen historiaan. Matkan varrella kävijät kohtaavat Linnoituksen entisiä asukkaita ja tapahtumia, joiden esittäjät ovat Lappeenrannan nuorisoteatterilaisia ja työttömiä. Kierroksia tehdään keskiviikkoisin ja sunnuntaisin vilkkaimman turismikauden aikana heinäkuussa ja elokuussa. Esitysten toteuttamisessa ovat apuna ainakin kirjailija Aimo Vuorinen ja nuorisoteatterin ohjaaja Johanna Juslin. ­·Olemme alustavasti jutelleet yhteistyöstä myös paikallisten risteily-yrittäjien kanssa, Juha Härkönen kertoo.

Rasputinin hahmo seikkailee museossa

Samaan aikaan Etelä-Karjalan museossa pääsee tutustumaan kesän suurnäyttelyyn Rasputinin johdolla. Museossa esitellään kesällä Venäjän viimeisen keisarin ja Suomen suuriruhtinaan Nikolai II:n elämää ja esineistöä, jotka on koottu Tsarskoje Selon palatsimuseon kokoelmista. Näyttelyn yli 300 esineen joukossa on muun muassa tsaarien sotilaspukuja, maalauksia, posliiniastiastoja ja huonekaluja, joista suurin osa kuului aikanaan Nikolai II:lle. ­·Vaikka Rasputin historiallisena hahmona ei kuulu mitenkään olennaisesti näyttelyyn, opas esiintyy kuitenkin Rasputinina, ikään kuin narrina, joka antaa näyttelyyn uuden näkökulman, museolehtori Päivi Partanen kertoo. Rasputinin hahmon takana on sama mies kuin Willimiehen roolissa. Draamakierrokset ovat tilattavissa museolta.

Nikolai II·-näyttelyn yhteyteen on suunniteltu tekemistä myös lapsille. Elämyskierrosten ideana on, että lapset lähtevät mielikuvitusmatkalle keisariperheen avuksi etsimään kadonneita kruununkalleuksia. Kierroksilla tutustutaan sekä itse näyttelyyn että Linnoituksen alueeseen.

Historiaa elävöitettynä. Matkailijat ja paikkakuntalaiset pääsevät ensi kesänä tutustumaan Linnoituksen historiaan näyttelijöiden elävöittämänä.

Etelä-Karjalan museon Nikolai II-näyttelyssä seikkailee Rasputin.

Harrastajanäyttelijät elävöittävät historiaa Willimiehen kierroksella.

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto