Lappeenrannan lentokentältä palautettiin 130 Slovakian romania

Pakolaisneuvonta syyttää poliisia hätiköidystä toiminnasta.

EEVA SEDERHOLM

Lappeenrannan lentokentältä lähti keskiviikkona 130:n Slovakian romania takaisin kotimaahansa. Poliisi järjesti turvapaikkaa hakeneiden palautuslennon ensimmäistä kertaa Lappeenrannasta. Kaupunki valittiin lähtöpaikaksi maantieteellisen sijaintinsa takia.

­·Turvapaikanhakijat oli sijoitettu vastaanottokeskuksiin Itä-Suomeen, Helsingin ulkomaalaispoliisin tutkintayksikön johtaja, komisario Jaakko Heinilä perustelee.

Joutsenon vastaanottokeskuksen lisäksi tilauslennolle kuljetettiin ihmisiä Kajaanista ja Joensuusta.

­·Lappeenrannan poliisin voimavaroja säästyy selvästi, ylikonstaapeli Henry Reponen sanoo.

Hänen mukaansa palautettavien kuljettaminen Helsinkiin olisi ollut työläämpi vaihtoehto niin poliisille kuin palautettavillekin.

Lappeenrannan lentoaseman päällikön Jouko Kurosen mukaan lento oli tervetullut tulonlähde. Isompiakin asiakaslentoja kentällä on ollut.

­·Jos tällaisia palveluita tarvitaan, lentoasema antaa niitä mielellään, hän toteaa.

Haastatteluja

jäi tekemättä

Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Liisa Murto syyttää poliisia liian hätiköidyistä palautuksista. Lain mukaan hakijan saa palauttaa kahdeksannen päivän jälkeen kieltävän päätöksen saamisesta. Keskiviikon lennolla mukana oli kuitenkin noin 30 Joutsenon vastaanottokeskuksen hakijaa, jotka olisi pitänyt laittaa matkaan vasta seuraavana päivänä.

Komisario Jaakko Heinilän mukaan kyse ei ollut hoputtamisesta vaan perheiden omista päätöksistä.

­·Emme me voi pakottaa ketään vasten tahtoaan jäämään, hän sanoo.

Murto ei pidä menettelyä vakuuttavana, vaikka saikin poliisilta paperin, jossa lähtijät vakuuttavat lähtevänsä vapaaehtoisesti.

­·Tämä on faksattu meille Lappeenrannan lentokentältä. Laissa tietenkin sanotaan, että tahtoessaan ihmiset voidaan palauttaa ennen määräajan umpeutumista. Onko tämä kuitenkaan sellainen suostuminen, jos nimet on pyydetty lentokentältä? Murto kysyy.

Palautettavat olivat varanneet Pakolaisneuvonnasta aikoja päätöksestä valittamista varten. Nyt valitukset jäivät tekemättä.

Murron mukaan jo romanien puhuttelussa on ollut paljon huomautettavaa.

­·Ei ketään muuta ryhmää kohdella tällä tavalla, Murto väittää.

Hän on varma, että Slovakian romanienkin joukossa on niitä, jotka ovat joutuneet vahvojen ihmisoikeusloukkausten kohteeksi. Usein takaisin palaavan asemaa voi pahentaa se, että hakijat ovat lainanneet rahaa lentolippua varten.

Noin sata

vielä Suomessa

Kuluvan vuoden puolella Suomeen on saapunut noin 320 Slovakian romania. Kukaan heistä ei ole saanut turvapaikkaa.

Keskiviikon jälkeen Suomeen jää vielä noin sata turvapaikkaa hakenutta slovakia. Jaakko Heinilän mukaan loput palautetaan muutama perhe kerrallaan tavallisilla reittilennoilla, koska tämä tulee halvimmaksi.

­·Lennoilla on paikkoja niin vähän, että enempää ei voi kerrallaan laittaa.

Noin kahdellakymmenellä Lappeenrannan lähtijästä ei ollut passia. Heille kirjoitettiin kotiinmatkustustodistus. Heinilän mukaan on yleistä, että matkustusasiakirjoja piilotetaan tai hävitetään palautuksen hankaloittamiseksi. Bratislavaan palautettavia saattamaan lähti kaksi poliisia Helsingistä ja kaksi Lappeenrannasta.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Bratislavaan. Lappeenrannan lentokentän lasin takaa seurasi keskiviikkona muutamia uteliaita, kun 130 Slovakian romania lähti palautuslennolle.

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm