Categories
Artikkelit

Venäjän keisarit tuotteistetaan maakunnan matkailuvalteiksi

Saimaankaupunki-projekti tuotti kaksi näyttelyä ja seminaarin kesämatkailun vetonauloiksi.

MATTI SAARELA

Venäjän historia ja sen viimeisten keisarien vaiheet ja yhteydet Etelä-Karjalaan kiinnostavat matkailijoita. Näin uskotaan Lappeenrannan ja Imatran museoissa, joissa on molemmissa kesällä esillä aihetta käsittelevä näyttely.

Historian tuotteistaminen matkailutuotteiksi on myös Imatralla kesäkuun alussa kokoontuvan seminaarin aiheena. Seminaarissa luennoivat muiden muassa professorit Sven Hirn, Auvo Kostiainen ja Matti Klinge. Seminaari pidetään Imatran Valtiohotellissa 1.-2. kesäkuuta.

Etelä-Karjalan museon johtaja Olli Immosen mukaan näyttelyt osoittavat, että yhteistyö Lappeenrannan ja Imatran välillä toimii.

­·Tätä hanketta on ollut hyvä tehdä imatralaisten kanssa. Se antaa myös pohjaa tuleville yhteistyöhankkeille, Immonen sanoo EU.n tuella toteutetusta matkailuhankkeesta.

Lappeenrannan näyttelyn esineistö on koottu Tsarskoje Selon valtiollisen palatsimuseon kokoelmista. ­·Nikolai II:n elämä ja kohtalo on kiehtova. Suomalaisten mielissä hän on paitsi traagisen lopun kokenut keisari, mutta myös venäläistämistoimillaan paheksuntaa herättänyt sortaja. Kuitenkin hänen aikanaan tehtiin myös paljon uudistuksia ja perustettiin monia kansallisia instituutioita, projektisihteeri Satu Eiskonen sanoo näyttelystä..

Nikolai II -näyttely esittelee yli 300 esinettä, joista monet ovat esillä ensimmäistä kertaa. Näyttelyssä on yli 20 sotilaspukua, yli 80 maalausta, akvarellia, valokuvaa ja gravyyria. Lisäksi esillä on paljon keisarillista posliinia ja erilaisia muistoesineitä ja huonekaluja. ­·Näyttely kertoo paitsi keisarillisesta runsaudesta ja loistosta, myös siitä, kuinka pikkuhiljaa maailmalle vallankumouksen ja sotien pyörteissä levinneitä esineitä on pystytty jäljittämään ja saamaan takaisin Tsaarin kylään, nyt tosin museona toimivaan palatsikompleksiin, Eiskonen jatkaa

Esimerkkinä hän mainitsee Aleksanteri III:n kruunauksesta kertova gravyyrin vuodelta 1883, joka saatiin museon kokoelmiin vuonna 1992 Berliinistä entiseltä Wehrmachtin upseerilta, joka oli vienyt taideteoksen sotasaaliina Leningradin piirityksen vuosina 1941-44.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään lapsille elämyskierroksia, jossa tutustutaan sekä itse näyttelyyn että Linnoituksen alueeseen. Jokainen keisaria avustanut palkitaan. Venäjän keisarit viihtyivät Imatralla. Tästä jalosukuisten lomailusta kertoo Imatran kulttuurihistoriallisessa kaupunkimuseossa avattava näyttely Täällä olemme onnellisia! Keisarillisia matkoja suuriruhtinaan maassa.

Tutkija Heidi Iivarin mukaan Imatran näyttely koostuu pääasiassa kuvista ja niihin liitetyistä selityksistä. Tekstit ovat suomeksi ja venäjäksi. Esineitä on mukana näyttelyssä vain vähän. Näyttelyn keskeinen aihe on matkailu.

­·Tämä näyttely on tehty liikuteltavaksi. Sitä on tarkoitus kierrättää muulla Suomessa. Näyttely on tarkoitus viedä myös Pietariin, Iivari kertoo.

Keisarillinen

lomapaikka

Imatra oli Venäjän keisareille lomailupaikka. Valtionhotellia ympäröivä Kruununpuisto muun muassa perustettiin Nikolai I käskykirjeellä vuonna 1842.

­·Venäjän keisarit tekivät Suomeen virallisia tarkastuskäyntejä. Alue oli hyvin tärkeä sotilaallisesti, mutta keisarillisen perheen jäsenet tulivat tänne myös yksityisille lomamatkoille, Iivari selvittää.

Ensimmäinen keisarillinen matkailija oli Katariina II, joka ajeli Pietarista Imatralle vuonna 1772 ihailemaan Imatrankosken pauhua. Suomen sodan jälkeen Suomesta tuli Venäjän suurruhtinaskunta ja kakki viisi Suomen suuriruhtinasta kävivät useasti Suomessa.

­·Tärkeitä lomamatkojen kohteita olivat Saimaan kanava, Saimaa ja Imatrankoski, Iivari selvittää.

Alaotsikolla Keisarillisia matkoja suuriruhtinaan maassa nimetty näyttely on kaupunkimuseon viimeinen näyttely Neitsytniemen kartanossa. Museomestari Juhani Pulkkisen mukaan museon toiminta siirtyy syksyllä Imatran kulttuurikeskuksen tiloihin.

III

Etelä-Karjalan museon näyttely on avoinna ma-pe klo 10-18 ja la-su klo 11-17 ja la-su klo 11-17. Lapsille tarkoitetut kierrokset pidetään 2.6.-4.8. välisenä aikana keskiviikkoisin klo 13.00. Kierroksen kesto noin 1 tunti. Sateen sattuessa kierros pidetään vain sisätiloissa. Täällä olemme onnellisia! Keisarillisia matkoja suurruhtinaan maassa Neitsytniemen kartanossa 1.6. – 31.8.2004.

TRASKOJE SELO -MUSEO

Kuvateksti

Hänen ylhäisyytensä. Karl Ernest Liphardtin maalaama Keisari Nikolai II muotokuva vuodelta 1900.

Kirjoittaja:
Matti Saarela