Imatran yliopisto aloittaa toimintansa näyttävästi

Kesäkoulussa semiootikot kohtaavat toisensa ja suuren yleisön viidessä eri seminaarissa.

MATTI SAARELA

Imatran oma yliopisto, Semiotiikan verkostoyliopisto aloittaa virallisesti toimintansa syyskuun alussa. Uusi yliopisto esittelee toimintaansa ensi viikolla semiotiikan kesäkoulussa. Myös suurella yleisöllä on tilaisuus tutustua uuden ylipoiston toimintaan kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin kesäkoulussa esitellään laajasti suomalaista semiotiikan tutkimusta.

­·Semiotiikan tutkimus Suomessa -seminaarissa verkostoyliopistossa mukana olevat yliopistot esittelevät tutkijoidensa uusimpia tutkimuksia semiotiikan eri soveltamisalueista, hallintojohtaja Maija Rossi sanoo.

Lauantaina kesäkoulussa käsitellään kieltä ja kulttuuria. Päivän luennoitsijoita ovat Pirjo Kukkonen, Tuomo Jämsä, Ritva Hartama-Heinonen, Pekka Pesonen, Jukka Haavisto, Heikki Majava ja Henri Broms.

Pesonen luennoi 1900-luvun venäläisestä kirjallisuudesta ja sen tulkinnasta. Haavisto ja Broms analysoivat Ismo Alangon lauluja ja puhuvat jazzin semiotiikasta. Majava puhuu psykosemiotiikasta mielen, kielen, tieteen ja taiteen kohtauspaikkana.

Sunnuntaina professori Henrik Gahmberg käsittelee tarinan merkitystä johtamisessa. Antti Ainamo kertoo Marimekon tarinan. Professori Juha Pentikäinen puhuu kalliomaalauksista, muun muassa Ruokolahden Kolmiköytisenvuoren shamanistisesta pyhätöstä.

­·Professori Pentti Paavolainen valottaa näyttämötaiteen semiotiikkaa ja Eetu Pikkarainen tarkastelee kasvatusta semioottisesta näkökulmasta, Rossi jatkaa.

Professori Tapio Waris, professori Mauri Ylä-Kotala ja tutkija Sam Inkinen puhuvat digitaalisesta mediakulttuurista. Seminaarin päättä professori Eero Tarastin englanninkielinen esitys meitä ympäröivistä merkeistä.

Semiotiikan verkostoyliopisto aloittaa toimintansa syyskuun alussa. Yliopiston professuuri on parhaillaan haettavana. Samoin yliopiston opiskelupaikat. Rossin mukaan opiskelemaan otetaan 60 opiskelijaa.

Toistaiseksi semiotiikkaa voi opiskella vain sivuaineena. Verkostoyliopiston kursseista muodostuu yhteensä 60 opintoviikon kokonaisuus. Opiskelupaikkaa voi hakea, jos on kirjoilla jossakin verkostoyliopiston jäsenyliopistossa ja opiskelee siellä ensimmäistä tutkintoaan. Opiskeluun liittyvät kurssit järjestetään Imatralla. Kurssit on koottu viiteen intensiivijaksoon, joiden aikana opiskelijat asuvat ja työskentelevät kaupungissa.

Huippuvieras

Kanadasta

Perinteiseen tapaan myös semiotiikan tutkijat eri puolilta maailmaa tapaavat toisiaan Imatralla. Kesäkoulun yhteydessä järjestetään neljä eri asiantuntijaseminaaria alan tutkijoille.

Kesäkoulun pääalustaja on tohtori Derrick de Kerckhove. Hän on McLuhan kulttuuri ja teknologia -ohjelman johtaja ja Toronton yliopiston professori. Hän luennoi kesäkoulussa seminaarissa, joka käsittelee taidetta ja estetiikkaa johtamisessa.

­·Hän tutkii muun muassa television, tietokoneiden ja hypermedian vaikutusta yrityskulttuuriin, liike-elämän toimintakulttuuriin ja markkinoihin, Rossi kertoo vieraasta.

Tohtori de Kerckhoven tunnetuin julkaisu on Connected Intelligence, jossa tarkastellaan median ja tiedon suhdetta. Kirja on käännetty tähän mennessä 12 kielelle.

Kansainvälisten seminaarien, joissa työskentelykielenä käytetään englantia, muita luennoitsijoita ovat muun muassa professori Henrik Gahmberg Vaasan yliopistosta, italialainen professori Davide Ravasi, ranskalainen professori Pierre Guillet de Monthoux ja arkkitehti Anne Stenros. Viimeksi mainittu puhuu brändeistä ja niiden merkityksestä.

Kesäkoulun yhteydessä järjestetään pianisti Charles Rosenin konsertti. Konserttiin on vapaa pääsy. Samoin Timo Koivusalon ohjaaman Sibelius-elokuvan näytäntöön Bio-Vuoksessa.

III

Semiotiikan tutkimus Suomessa -seminaari Valtionhotellissa 5.-­6.6. Kaikille avoimet luennot, ei kurssimaksua. Charles Rosenin pianokonsertti Karelia-salissa 4.6. klo 20, Timo Koivusalon Sibelius Bio-Vuoksessa 6.6. klo 21. Konserttiin ja elokuvaan vapaa pääsy. Hakuaika Semiotiikan verkostoyliopistoon päättyy 30.6. Opinto-opas ja hakulomake löytyvät yliopiston verkkosivuilta osoitteesta www.isisemiotics.fi.

Kirjoittaja:
Matti Saarela