Categories
Artikkelit

Jyväskylän kaupunginjohtajan valinnasta tulossa kahden kisa

Markku Anderssonin kuntakokemusta ja yhteistyöverkostoja pidetään vahvoina valtteina.

MARIA KOIVU

Lappeenrannan kaupunginjohtajaa Markku Anderssonia (kok.) pidetään vahvana ehdokkaana Jyväskylän kaupunginjohtajan virkaan. Andersson kiersi sunnuntaina Jyväskylässä valtuustoryhmien haastateltavana. Lisävarmistusta päätökseen ryhmät hakivat kyselemällä etenkin ehdokkaan johtamistaidoista ja tämän tarjoamista tulevaisuuden visioista.

Kaupunginjohtajapelin toisena pääehdokkaana on kansanedustaja Kalevi Olin (sd.). Sosialidemokraatit tekivät sunnuntaina ryhmäpäätöksen asettautua hänen tuekseen.

Uusi kaupunginjohtaja valitaan valtuustossa maanantai-iltana. Jyväskylän edellinen kaupunginjohtaja Pekka Kettunen valittiin tehtäväänsä sosialidemokraattina. Hän jätti virkansa huhtikuun lopussa ja muutti Helsinkiin.

Anderssonille tukensa ovat ennakkoon ilmaisseet kokoomus, keskusta ja vihreät. Näillä ryhmillä on yhteensä 29 valtuutettua 59:stä. Yksikin lisä-ääni varmistaisi siis Anderssonin valinnan. Anderssonia ei tavoitettu sunnuntai-iltana kommentteja varten.

Pätevä

ehdokas

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Juhani Starczewski piti haastattelun jälkeen Anderssonia varsin varteenotettavana ehdokkaana.

­·Valtuutettumme Erkki Arvaja on tukenut julkisesti Olinia, mutta mitään ei ole lyöty perinpohjin lukkoon. Valinta riippuu paljon myös siitä, millaisen vastaanoton Andersson saa muissa ryhmissä, hän toteaa.

Omastaan ja ryhmän kahden muun valtuutetun mielipiteistä hän on kuitenkin vaiti. Kristillisdemokraatit tekevät lopullisen äänestyspäätöksensä vasta maanantaina. Yhteinen ryhmäpäätös pyritään löytämään, jos suinkin mahdollista.

­·Anderssonilla on verkostoja ja kokemusta. Lappeenrannassa hän on hoitanut samantyyppisiä tehtäviä, kuin mitä Jyväskylässäkin olisi tiedossa. Andersson ei ole myöskään ollut sairaslomilla, joten hänellä olisi terveyttä ja siten paljon annettavaa Jyväskylälle, hän summaa.

­·Ennen kaikkea toivomme sitä, että päätös kaupunginjohtajasta saataisiin tehtyä jo maanantaina, Starczewski toteaa.

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Matti Timlin pitää tilannetta kahden ehdokkaan välillä äärimmäisen tiukkana.

­·Kyse on yhden­kahden äänen erosta, hän ennakoi maanantain kokousta.

Keskustan haastattelussa aiempi mielikuva Anderssonista vahvistui.

­·Tarkoituksena on valita paras mahdollinen vaihtoehto. Keskusta on Anderssonin takana, jos näyttää siltä, että äänestys selviää jo ensimmäisellä kierroksella. Muuten osa ryhmästä tukee alussa Petri Neittaanmäkeä, Timlin kertoo.

Tiukka

tilanne

Vihreille valinta ei ole puolueasia. Anderssonin meriitit kuntahallinnossa ja valtakunnantason yhteistyöverkostot ratkaisevat.

­·Anderssonin mielenkiintoinen valtti on kokemus yhteistyöstä itärajan taakse. Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö on yrittänyt availla yhteistyötä Venäjälle, mutta toistaiseksi ilman menestystä, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Rönnberg kertoo.

Rönnberg toivoo, ettei valinnassa kiinnitetä pelkästään huomiota ehdokkaan puoluetaustaan.

­·Kaupunginjohtajan työn haasteissa jäsenkirja ei ole ensisijainen asia.

Voimakkaimmin Anderssonia kaupunginjohtajaksi ajaa kokoomusryhmä.

­·Osa ryhmästämme muisti Markun vielä 80-luvulta valtuustosta. Haastattelun perusteella vahvistui se, että hän on pätevin ehdokas ja olemme yksimielisesti hänen takanaan, puheenjohtaja Ari Hiltunen kertoo tapaamisen jälkeen.

Hiltusen mukaan maanantain tilannetta on vielä hankala arvioida tarkkaan.

­·Lähtöasetelma äänestykseen riippuu siitä, miten demarit suhtautuvat. Asian pöydälle jättämiseen ei ole mitään syytä, sillä kaikki valtuustoryhmät ovat ehtineet saada tilaisuuden tutustua Anderssoniin.

ES-ARKISTO/seppo rautiovaara

Kuvateksti

Kannatusta kerännyt. Markku Anderssonia pidetään varteenotettavana ehdokkaana Jyväskylän kaupunginjohtajaksi.

Kirjoittaja:
Maria Koivu