Kolme taiteenalaa kiertyy yhdeksi kokonaisuudeksi

RIINA NOKSO-KOIVISTOLappeenrannan nuorisoteatterin, bändikoulun ja sirkuskoulu Tuikun yh

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lappeenrannan nuorisoteatterin, bändikoulun ja sirkuskoulu Tuikun yhteinen Kierrelmä-esitys antaa mielenkiintoista esimakua siitä, mitä kaikkea tuleman pitää, kun koulut muuttavat kesän aikana yhteisen katon alle ja yhdistyvät. Linnoituksen Vihreässä makasiinissa nähtävä esitys ei koostu eri taiteenalojen omista ohjelmanumeroista, vaan erilainen osaaminen kiertyy yhdeksi kokonaisuudeksi. Ajatus on mukava ja samoin esityksen tunnelma, mutta todennäköisesti juuri tämän perusratkaisun takia Kierrelmä ei yllä erityisiin kohokohtiin.

Visuaalisesti esitys viehättää. Esiintyjien menninkäismäiset asut ja kampaukset sopivat hyvin yhteen puisen makasiinin karun ja kauniin ilmapiirin kanssa. Samaa maanläheistä ja hieman satumaista ilmapiiriä tukee valaistus. Intiimin tunnelman Kierrelmään luo se, että nuoret esiintyjät ovat käsikirjoittaneet esityksen itse. Lähtökohtana on, että näyttämöllä on meneillään muunnelmia kaikille tutuista leikeistä, kuten kuka pelkää mustaa miestä. Tekstiin ei ole tavoiteltu liikaa korkealentoisuutta, vaan nuoret puhuvat hyvin henkilökohtaisen tuntuisesti unelmista, peloista ja onnen aiheista: rauhallisesta kesälomapäivästä mökillä tai vähän kieli poskessa pääsystä rokkitähdeksi. Rivien välistä on aistivinaan myös hivenen haikeutta. Nuorille esittäjille leikkiminen alkaa olla jo menneisyyttä ja lapsuus leikkeineen saattaa tuntua huolettomalta ajalta, jota voi vain muistella kaiholla. Edessä on aikuisuus, jolloin leikki muuttuu pelottavaksi kilpailuksi. Kierrelmässä bändikoululaiset ovat jättäneet sähköiset instrumentit ja kaiuttimet kotiin. Sen sijaan esitystä rytmittävät lyömäsoittimet, joiksi kelpaavat vaikkapa ruosteiset tynnyrit. Välillä lauluesityksiä säestetään akustisella kitaralla. Muuhun teemaan sopien esityksessä kuullaan Jyri Kangastalon ja Niko-Teemu Kuljuntaustan biisit Unelma ja Elämänpeli. Sirkustaiturointi, muun muassa köysiakrobatia ja tasapainottelu, on nivottu esitykseen luontevasti kuin osaksi meneillään olevia leikkejä.

ARI NAKARI

Kuvateksti

Unelmia. Taidekoulujen yhteisessä Kierrelmä-esityksessä nuoret kertovat avoimen tuntuisesti unelmistaan ja toiveistaan.

KIERRELMÄ

¤·Lappeenrannan nuorisoteatterin, bändikoulun ja sirkuskoulu Tuikun yhteisesitys. Ohjaus Anu Rajala.

¤·Esiintyjät: Tiia Haikulainen, Tuomas Heinola, Satu Hovi, Ilona Jääski, Niko-Teemu Kuljuntausta, Sanni Lahtinen, Oona Liimatainen, Martti Manninen, Elina Multaharju, Milena Multaharju, Emmi Mättö, Jenna Niskanen, Anu Penttilä, Emilia Piironen, Ilmari Pursiainen, Kaisa Suutari, Hanna Venäläinen.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto