Categories
Artikkelit

Kuvataiteilijan paratiisi löytyy ullakon rauhasta

Luonto kutsuu Pax-näyttelyn Aatamia ja Eevaa visuaaliseen seikkailuun.

MATTI SAARELA

Ikkunoissa on kalterit, ovissa vahvat lukot ja tirkistysluukut. Rauhan mielisairaalan niin kutsuttu alatalo on hieman ahdistava paikka. Sen seinä huokuvat yhä menneiden aikojen kauhuja ja kärsimyksiä. Tästä paikasta näkee heti, että hulluna ei ole hyvä olla.

Alatalon kerroksista löytyy kuitenkin myös suuria ja valoisia huoneita, käytäviä, portaita ja valtava ullakko. Taidenäyttelyn järjestäjälle talo on kuin vastaus hartaimpiin rukouksiin. Heille rapistuvat tilat ovat oikea paratiisi.

Näyttelyn nimi on Pax, eli Rauha ja neljäs Pax näyttely on otsikoitu nimellä Paratiisi. Se on enteellinen nimi, sillä neljättä kertaa rauhassa suurta kesänäyttelyä järjestävät taiteilijat karkotetaan Aatamin ja Eevan tavoin pian ainakin tästä paratiisista. Alatalo, joka nyt on ensimmäistä kertaa näyttelytilana, puretaan ennemmin tai myöhemmin.

­·Uuden talon rakentaminen tulee halvemmaksi kuin tämän korjaaminen, vaikka paikalle tehtäisiin yhtä suuri talo. Tiettävästi tälle paikalle on suunniteltu kaksikerroksista luksuskerrostaloa, paikan historian hyvin tunteva Antti Majava huokaa.

Kun Pax-näyttelyn pystyttäjät avasivat alatalon ovet ensimmäisen kerran maaliskuun alussa, heitä odotti lohduton näky.

­·Seinät olivat umpijäässä. Piti varoa, ettei liukastunut näissä portaissa, Tiina Marjeta muistelee.

­·Kun minä aloitin siivoamisen täällä helmikuussa, oli todella kylmä. Päästä otettu hikinen pipokin jäätyi penkille sellaiseksi kupiksi, Pauli Parkkinen täydentää.

Parkkisen mukaan Kaikki paikat olivat täynnä myös hylättyä sairaalaromua, sänkyjä ja erilaisia kojeita. Paikkojen siivoamiseen meni yli kaksi kuukautta. Tien raivaaminen tähän uuteen paratiisiin on vaatinut todellista työn sankaruutta.

Kaikki menee

nyt putkeen

Omistaja on pyrkinyt pitämään pitkään kylmillään olleen rakennuksen edes jonkinlaisessa kunnossa rakentamalla talon sisälle uuden ilmastointijärjestelmän. Sen peltiset putket nousevat ylös talon porraskäytävää ja kiemurtelevat käytävillä ja huoneissa kuin suunnaton käärme.

­·Putkesta me saimme näyttelyn teeman, Parkkinen sanoo.

Tosin Parkkisen näyttelylle keksimälle nimelle on kuitenkin toinenkin selitys.

­·Se tulee John Miltonin kirjasta Kadotettu paratiisi, Parkkinen selvittää.

Parkkinen on koonnut näyttelyyn valtavan kokoisia installaatioita, jotka koostuvat hänen omista maalauksistaan, piirroksistaan, veistoksistaan ja valtavasta määrästä vanhoja kirjoja, lehtiä ja painokuvia. Näissä koosteissa Aatamin ja Evan tarina on todennettu kirjaimellisesti tuhansin kuvin. Myös edellä mainittu Miltonin kirja on osa tätä kokoelmaa.

Parkkinen, Marjeta, Unto Ahjotuli ja Laura Vesikko ovat toimineet neljännen Pax-näyttelyn kuraattoreina. Ensimmäisen kerran Pax-näyttelyn historiassa työt on myös arvosteltu, eikä se ole ollut aina kovin helppoa. Kaikki mitä näyttelyyn on tarjottu ei ole tällä kertaa kelvannut. Riitojakin on tietysti ollut.

­·Nämä ovat parhaat näyttelytilat, mitä tältä alueelta löytyy tällä hetkellä, vaikka ne ovatkin rappiolla. Siksi halusimme terävöittää myös näyttelyn sisältöä, tehdä siitä mahdollisimman vaikuttavan. Salit ovat suuria ja niihin mahtuu isoja töitä, Ahjotuli sanoo.

­·Halusimme, että ihmiset kokisivat tämän tilan ja siihen esille laitettavien taideteosten synnyttämän jännitteen, koska se on nyt mahdollista. Aikaisemmin suuri osa töistä jouduttiin ripustamaan kovin ahtaisiin tiloihin, missä voi päteä vain pienillä töillä, hän jatkaa.

Uutta särmää

arvioinnilla

Näyttelyssä on esillä 27 taiteilijan töitä. Lisäksi näyttelyn avajaisissa esiintyy ainakin performanssiryhmä The Brotherhood of Evil Painters. Avajaisissa nähdään mahdollisesti myös muita performansseja. Yleisö voi tutustua videoiden kautta performanssiryhmä Non Gratan Rauhan alueella tekemään esitykseen.

Aikaisemmissa Pax-näyttelyssä kaikki kukat ovat saaneet kukkia. Tällä kertaa näyttelyn työt on valittu, mutta juryn linja ei ole ehkä ollut aivan selkeä.

­·Taiteilijoilla on ollut vapaus valita omat työnsä. Me olemme ainoastaan hieman skarpanneet töiden ripustusta, ja miettineet yleisön liikkumista näyttelyssä, Ahjotuli sanoo juryn linjasta.

­·Jokainen meistä on kutsunut näyttelyyn mukaan taiteilijoita, jotka tuntee. Nyt työt myös ensimmäisen kerran arvioidaan ennakolta ja omiakin töitä katsotaan sillä silmällä, hän täsmentää juryn linjaa.

Mikä sitten saa tämän joukon raatamaan kuukausikaupalla näyttelyn pysytystalkoissa?

­·Pax-näyttelyn merkitys on siinä, että se kokoaa kaikki alueen taiteilijat yhteen henkisesti ja fyysisesti, Vesikko sanoo.

Pax on tärkeä eteläkarjalaisille taiteilijoille. Vesikko ei ole kuitenkaan kovin optimistinen näyttelyn jatkuvuuden suhteen.

­·Pax-näyttelyn pitäisi pystyä myös uudistumaan, hän sanoo. Näyttelyä ei voi vuodesta toiseen ajaa samaan putkeen.

III

Pax IV-Paratiisi -näyttely Rauhan sairaalan alatalossa 31.5.-­29.8. ti-la klo 11­-18, The Brotherhood of Evil Painters esiintyy näyttelyn avajaisissa 31.5. klo 18. Avajaisissa on mukana myös muita performanssiryhmiä.

MAARIT LINDSTRÖM

Kuvatekstit

Pauli ja Paulin naiset. Pauli Parkkisen piirrokset ja installaatiot täyttävät alatalon koko ullakkokerroksen.

Tilaa näkyä. Rauhan alatalosta löytyy suuria ja valoisia huoneita. Laura Vesikon mielestä talon tilat ovat erittäin hyvät suuren näyttelyn järjestämiseen, vaikka talo on seisonut kylmillään vuosia ja rappeutunut.

Luonto tulee takaisin. Sirpa Hynninen pystytti torstaina Caiuksen kanssa suurikokoista ja upeaa installaatiota, jonka sanomaa on helppo tulkita. Valmistuttuaan Hynnisen teos on varmasti yksi näyttelyn vaikuttavimmista.

KUVATAIDE

¤·Pax IV-näyttelyssä ovat mukana taiteilijat Unto Ahjotuli, Jan-Erik Andersson, Anne Alho, Harald Karsten, Jevgeni Bortnikov, Sirpa Hynninen, Vesa-Ville Saarinen, Juho Karjalainen, Jean-Erik Kullberg, Katri Kuparinen, Juha Kyllönen, Tommi Kähärä, Satu Juutilainen, Antti Majava, Tiina Marjeta, Jaana Niittamo, Hanna-Kaisa Oksanen, Saara Pakarinen, Pauli Parkkinen, Victoria Pitimirova, Jyrki Riekki, Ljubov Serova, Rauni Tanskanen, Leena Tikkanen, Anssi Törrönen, Annu Vertanen ja Laura Vesikko.

Kirjoittaja:
Matti Saarela