Lähin taksi löytyy jatkossa satelliitin antamalla tiedolla

Lappeenrannan ja Imatran taksit ottavat käyttöön uuden taksinvälityspalvelun.

TENHO TIILIKAINEN

Taksien ajotilauksien välityksessä siirrytään ensi vuoden alkupuolella nykyaikaan Imatralla ja Lappeenrannassa. Taksi Saimaa Oy ja Imatran Taksi Oy ovat tilanneet TeliaSoneralta Soneran uuden taksinvälityspalvelun.

Palvelun avulla taksitilaukset voidaan ohjata helposti ja nopeasti lähimmälle vapaalle taksille. Kaikki ajossa olevat taksit näkyvät välitysaseman ruudulla joko vapaina tai ajossa olevina. Tilauksen jälkeen välittäjä hakee lähimmän sopivan taksin toimittamaan kyydin.

Autojen sijainti saadaan selville satelliittipaikannuksella. Jokaiseen autoon tulee GPS:n päätelaite, joka ilmoittaa auton sijainnin välityskeskukseen joko automaattisesti tai käsisyöttöisesti.

Välityskeskuksen ohjelmaan syötetään perustiedot jokaisesta autosta, henkilöluvusta ja vakioreiteistä, jos autolla niitä on (esimerkiksi koululaiskuljetukset). Perustietojen lisäksi tietokantaan voidaan syöttää tiedot kuljettajan kielitaidosta, auton paari- tai pyörätuolivarustuksesta, lähes kaikesta, jolla on merkitystä sopivan taksin löytymisessä.

Taksi Saimaan hallituksen puheenjohtajan Juha Simpuran mukaan uuden taksinvälityspalvelun käyttöönotto tulee todella tarpeeseen. Edellinen suuri muutos Lappeenrannassa oli vuonna 1967, jolloin takseihin tulivat ularadiojärjestelmät.

Päätelaitteet

hankittava itse

Jokainen taksiyrittäjä hankkii ja asentaa uudessa järjestelmässä tarvittavat päätelaitteet itse. laitteiden hinta on kahdesta tuhannesta neljään tuhanteen euroa.

­·Pyrimme tekemään yhteishankinnan, eli kaikille tulisivat samanlaiset päätelaitteet, toivottavasti myös Imatralla otetaan käyttöön samat laitteet. Päätelaitteiden valintaa ei ole vielä tehty. Uuteen systeemiin siirryttäneen vähitellen rinnan ula-järjestelmän kanssa, Simpura sanoo.

Imatran Taksi luopui omasta välityspalvelustaan ja ulakeskuksesta vuonna 1995 ja ryhtyi ostamaan välityspalvelun lappeenrantalaiselta taksiyhtiöltä. Taksiyhtiön hallituksen puheenjohtajan Keijo Sikasen mielestä yhteistyö Taksi Saimaan kanssa on sujunut erinomaisen hyvin.

­·Kustannuspaineet saivat aikanaan meidät etsimään uusia toimintatapoja. Yhteistyö on osoittanut voimansa. Uskon, että uusi taksinvälitysjärjestelmä parantaa asiakaspalveluamme entisestään, Sikanen sanoo.

Myyntipäällikkö Tapio Salonen TeliaSonerasta sanoo kuljettajien turvallisuuden paranemisen olevan yksi osatekijä GPRS-systeemissä. Jokainen järjestelmään kuuluva auto on reaaliaikaisessa seurannassa.

­·Jos kuljettaja lähettää hätäkutsun, näkyy kutsu ja auton sijainti samantien tietysti taksinvälityspalvelimen ruudulla, mutta myös kaikkien muiden järjestelmässä olevien autojen näytössä. Hätäsignaalia ei voi kuitata pois kukaan muu kuin välityskeskuksessa työskentelevä, Salonen sanoo.

TENHO TIILIKAINEN

Kuvateksti

Hiljaisuus mietityttää. Uudessa järjestelmässä ei enää kuuluu ularadion räsähdyksiä, puhetta ja kuittauksia. Keijo Sikanen miettiikin, kuinka nopeasti radiopuheen puuttumiseen tottuu.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen