Rakuunalahden makasiinitontit puleerataan myyntikuntoon

Maanpuhdistus alkaa. Lahtikin täytetään, kun kaupungin rahatilanne suo.

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan Rakuunamäen pohjoisrannan punatiilimakasiinien ympäristön maanpuhdistustyöt alkavat hetimmiten. Kolme suojeltua rakennusta omistava Kruunuasunnot aikoo panna tontit myyntiin kesän hehkeimmillä hetkillä, siinä juhannuksen tienoilla.

Kaavavalitus on hylätty ja maan puhdistustyösuunnitelmat hyväksytty.

­·Niitä rakennuksiahan on kyselty jo monta vuotta. Mielenkiintoa riittää, kertoo valtion kiinteistöyhtiö Kapiteelin tytäryhtiön, Kruunuasuntojen kiinteistöpäällikkö Kari Eerola.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on antanut päätöksensä pilaantuneen maan puhdistamiseksi. Kruunuasunnot on valmistellut maasaneerauksen urakkasopimusta. Rakennusvalvonnan toimenpidelupaa odotellaan.

­·Tarkoitus on, että ennen juhannusta alue saadaan valmiiksi. Pilaantuneen maan poistamisen ja uuden maan tuomisen lisäksi raivaamme ryteikköä ja kannamme pois niitä vanhoja saunankiukaita ja mitä sieltä nyt löytyykin.

Lahti puistoksi

ehkä syksyllä

Kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen selvittää, että niin ranta-alueen kuin täytettäväksi päätetyn lahden ongelmat juontuvat samasta: vanhasta rikkihappotehtaasta ja sen tuomista raskasmetallipitoisuuksista.

­·Rakennusten piha-alueen ja rannan välinen varastokenttäalue on eniten puhdistuksen tarpeessa. Vieressä olevan lahden täyttöluvan mukaan täyttö pitää tehdä neljän vuoden sisällä.

Kaupungingeodeetti Jussi Salo toteaa, että rahoitus luvan mukaiseen lahden täyttämiseen puuttuu.

­·Luvan mukaan täyttöä ei saa tehdä kesäaikaan eli samaan aikaan nämä projektit eivät ajoitu eivätkä ole toisistaan riippuvaisia. Nyt mietitään, olisiko taloudellisesti mahdollista aloittaa täyttö syksyllä.

Täytön on arvioitu maksavan 67 000 euroa.

Täytettävä Rakuunalahti on kaavoitettu puistoksi; samoin tontin ja rannan välinen alue.

Puhdistustyöt ulottuvat osittain tonteille. Sen lisäksi, että pilaantunutta maata kuljetetaan pois, ja uutta tuodaan tilalle, peitetään lievemmin saastunut noin 5 000 neliön alue puolen metrin paksuisella puhtaalla maakerroksella.

Ympäristökeskuksen päätöksen mukaan kiinteistöä myytäessä tai vuokrattaessa pitää uudelle haltijalle antaa tiedot alueella harjoitetusta toiminnasta sekä jätteistä ja aineista, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

Rannan tuntumassa olevat kolme makasiinirakennusta on kaavoitettu asuin-, liike- ja toimistorakennusten alueeksi. Rakennukset voi myydä peruskorjattaviksi. Rakuunarykmentin kolme rakennusta ovat nyt varastoina. Puolitoistakerroksiset leipomo-, sauna/pesularakennukset on rakennettu 1889-1893, talousrakennus on 1910-luvulta.

Alueelle ei tule uudisrakennuksia autokatoksia lukuunottamatta. Suojeltavien rakennusten kerrosala on 1 013 neliötä.

Alueen läpi kulkee kevyen liikenteen väylä.

Killan valitus

hylättiin

Lappeenrannan Kilta Ry:n valitus kaavasta on hylätty. Kouvolan hallinto-oikeus katsoi, että asemakaava perustui kulttuurivaikutuksiltaan riittäviin tutkimuksiin. Valtuuston asemakaavapäätökseen sisältyvä nimistökään ei ole lainvastainen.

Killan mielestä alueen kulttuurista ympäristöä ja asemakaavan kulttuurisia vaikutuksia ei tutkittu riittävästi. Asemakaavan rajaus ja siinä olevan puiston nimeäminen ovat Killan mielestä keskenään ristiriidassa.

Kaavassa täyttömaalle tulevan puiston nimi on Saunarannanpuisto. Killan mielestä varuskunnan miehistösaunaan viittaava nimi on huono, koska puisto sijaitsee varuskunta-alueen ulkopuolella.

EMMI KAARNA

Kuvateksti

Halutut rakennukset halutulla paikalla. Rakuunamäen rannan makasiineja on käyty kurkistelemassa sillä silmällä jo pitkään.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju