Categories
Artikkelit

Runollinen Vanhala on valmis vastaanottamaan juhlijoita

Hitaasti ja huolella entisöityyn huvilaan luotiin 1930-luvun henki.

SARI PULLINEN

Jos kunnallisneuvosvainaa Emil Hanen astuisi nyt sisään entiseen kesähuvilaansa, hän olisi varmasti tyytyväinen. Tapiolan Vanhala on pelastettu rappiotilasta ja entisöity hillityn tyylikkääksi kaunottareksi.

Ensi viikolla se palvelee ensimmäisen kerran kuntalaisia juhlatilana. Kesän mittaan Vanhalan saleissa tanssitaan sekä häitä että syntymäpäiviä.

Vanhalan entisöinti kesti viisi vuotta. Se alkoi aivan perustuksista, runkorakenteen ja vaipan korjauksesta, ja on viime aikoina jatkunut sisustamisella. Muun muassa huutokaupoista ja yksityisiltä löytyi tunnelmaan sopivia kalusteita ja valaisimia.

Vanhalaa alettiin remontoida aivan viime tipassa. 1950-luvun lopulla salin nurkkaan muuratun takka oli turmeluksen alku: piipun juuresta pääsi vesi valumaan rakenteisiin. Kun kohdalle osui mahdollisuus peruskorjauskurssin järjestämiseen Vanhalassa, siihen tartuttiin. Tapetoinnin ja maalauksen hoiti perinnemaalauskurssi.

Sota-aikoina Vanhala on saanut tykinkuulan seinäänsä, ja tornista on valvottu ilmatilaa. Vanhala toimi myös kenttäsairaalana.

­·Iso haaste on, että ympäristökin saadaan perinteiseen kuntoon, Tapiolan pehtooriksi kutsuttu Pertti Piiparinen sanoi.

Piiparisen mielestä Tapiolaan kuuluvat ehdottomasti kulttuuri ja koulutus Hanenin testamentin hengessä. Hän haaveilee, että Vanhalan vieressä seisova Kutomokin saataisiin kunnostettua näyttämöineen kaikkineen.

Kummituksia

kunnioitetaan

Luonnollisesti Emil Hanenilla on talossa oma huone, jonne on tuotu hänen käytössään olleet sohvakalusto ja ompelupöytä sekä kaappi, jossa on hänen kahvikalustonsa.

Pietarissa kuvernementin sihteerinäkin toiminut mies perusti Joutsenon ensimmäisen koulun 1884. Tapiolan tilan hän osti 1800-1900-lukujen taitteessa. Vanhalan alku on savupirtti, jonka Hanen siirsi mäenrinteelle.

Hänen sydäntään lähellä oli naisten koulutus, ja vuonna 1921, kolme vuotta Hanenin kuoleman jälkeen, Tapiolaan perustettiin emäntäkoulu.

­·Nykyaikana me niin helposti huiskimme sinne tänne. Tällainen rakennus saa toivomaan, että tietyt arvot säilyisivät, Pertti Piiparinen pohti.

Joinakin iltoina Piiparinen on sytyttänyt valot Vanhalan torniin.

­·Ei siellä pysyvästi valoja polteta, kunnioitammehan me kummituksia.

SARI PULLINEN

Kuvatekstit

Veranta. Tornin alakerroksessa on viehkeä tunnelma.

Hanenin kupit. Helena Hokkanen esittelee Hanenin huoneen kahviastiastoa.

Torni. Ulla Viskari-Lippojoki (vas.), Aila Vallius ja Pertti Piiparinen muistivat tornin palvelleen sota-aikaan ilmavalvontaa.

Sali. Vanhalan salin kalusteet on löydetty muun muassa huutokaupoista.

Hillittyä. Kustavilaistyylinen tuoli sopii perinnetapettien seuraan.

Vanhala

¤·Omistaa Joutsenon kunta, sijaitsee Tapiolassa Karsturannassa, yleiskaavassa suojeltu.

¤·Yksityisten ja yhteisöjen vuokrattavissa Pertti Piipariselta kesäkuun alusta alkaen.

¤·Sopii esimerkiksi perhejuhliin, kokouksiin, koulutustilaisuuksiin, taidenäyttelyihin, konsertteihin.

¤·50 istumapaikkaa.

¤·Sisustussuunnittelu: rakennusarkkitehti Arja Ovaskainen.

¤·Vanhalan remontin kokonaiskustannukset kunnalle 148 479 euroa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen