Tippa-team teki uuden ennätyksensä Ranskassa

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ryhmä selvisi litralla 1 650 kilometriä.

ANNI KAKKOLA

Uusi ajokki toi Lappeenrannan teknillisen yliopiston Tippa-teamille pisteet kotiin. Joukkue palasi kisareissultaan ennätys mukana: 1 650 kilometriä litralla.

Tippa-team eli Tapio Väistö, Mika Hanski, Olli-Pekka Laitinen ja Virve Haakana kisasivat 15-­16. toukokuuta Ranskan Nogarossa. Tarkoituksena oli päästä pisaralla bensaa pisimmälle.

Tippa-team oli yleiskilpailussa viidestoista ja omassa yliopisto-opiskelijoiden sarjassaan yhdeksäs. Joukkueita kilpailussa oli yli 200. Kilpailun voitti ranskalainen joukkue.

Kilpailu oli uuden ajokin ensimmäinen.

­·Me tiedettiin, että ennätys rikkoutuu, koska ajokki on parempi ja kuski pienempi kuin edellinen. Oli se kuitenkin todella iloinen yllätys, Tapio Väistö sanoo.

Ennätys syntyi

viallisella moottorilla

Uuden ajokin moottori tuotti tiimille ennalta-arvaamatonta päänvaivaa, joten ajokki saatiin katsastukseen viime tingassa. Näin ollen uusi kuski Virve ei ehtinyt harjoitella kuin kilpailualueen parkkipaikalla.

Synnynnäinen kuski ei kuitenkaan ollut takaiskusta moksiskaan.

­·Kokemus oli mielenkiintoinen ja haastava. Olen esteratsastuksessa tottunut siihen, että radalla saa vain kävellä ennen suoritusta, Virve Haakana nauraa.

Tiimi matkasi kisapaikalle Nogaroon asuntoautolla, ja myös ajokki matkusti auton sisällä.

Virven toimittua kuskina muut kellottivat kierrosnopeuksia, antoivat kuskille ohjeita ja näyttivät kierroksia.

Kilpailussa yhdeksi yritykseksi lasketaan seitsemän kierrosta radalla, ja yrityksiä oli neljä per joukkue. Tippa-teamin ennätystulos syntyi vasta viimeisellä yrityksellä ja viallisella moottorilla.

­·Ajamisen kannalta olisi ollut parantamisen varaa, sillä pelasimme varman päälle niin, että ajokki kestää maaliin asti, tiimi muistelee.

Maisemareittiä

asuntoautolla

Ranskan kilpailu oli tapahtumana värikäs. Suurin osa joukkueista oli ranskalaisia, joilla joukkueessa oli useampia henkilöitä. Nukkuminen järjestyi viereisellä leirintäalueella, mutta Tippa-team majoittui varikkoalueelle. Tiimi jopa pääsi paikalliseen lehteen, ja liikkuipa alueella televisiokamerakin.

Reissu oli tiimille ennen kaikkea järkyttäviin mittoihin paisunut automatka. Kilometrejä reissulta kertyi 2 929. Menomatkalla tiimi piti kiirettä, mutta tulomatkalla he ajoivat maisemareittiä.

Tutuiksi tulivat Pariisi sekä Hollannin tuulimyllyt ja puukengät. Erityisesti Eiffel-torni jäi tiimin mieleen.

­·Se oli niin viihtyisä saunaterassi, ettei haitannut, vaikka sauna puuttui, Väistö nauraa.

¤·Kirjoittaja on Etelä-Saimaan toimitusharjoittelija.

OLLI-PEKKA LAITINEN

Kuvateksti

Lähtökuntoon. Teknillisen yliopiston tippa-team kisasi Ranskassa uudella kuskilla ja ajokilla. Kuskina Virve Haakana, tankkaajaa avustaa Tapio Väistö (edessä).