Kaupunginhallitus jätti pöydälle Hinkkasen talon suojelukaavan

Talon omistaja, kaupungin kaavoitusosasto ja museotoimi löytäneet yhteisymmärryksen.

HEIKKI SOPANEN

Hinkkasen kauppiastalo Lappeenrannan keskustassa saa näillä näkymin uuden kuosin. Talon omistaja, toimitusjohtaja Ossi Vilhu ja Lappeenrannan kaupunki ovat päässeet yhteisymmärrykseen, kuinka talo suojellaan asemakaavalla.

Kaupungin museotoimi ja Museovirasto ovat myös Hinkkasen talosta neuvotellun sopimuksen takana. Kaava sopimuksineen jäi kaupunginhallituksessa viikoksi pöydälle, mutta todennäköisesti vain muodon vuoksi.

Kaupungin kaavoituspäällikkö Erkki Jouhki kertoo, että tehdyn yhteistoimintasopimuksen mukaan Vilhu suojelee ja kunnostaa Hinkkasen talon. Vastineena vanhan suojelulle Vilhu saa rakentaa tontille kolmikerroksisen uudisrakennuksen, jonka rakennusoikeus on 1 100 kerrosneliötä.

Vilhu voi rakentaa puolet ullakon pinta-alasta kerrosalaan kuuluvia tiloja ja yhteisiä tiloja myös muualle kuin maan tasoon. Vilhu pitää Hinkkasen talon kunnostuksen ehtona myös sitä, että Kauppakatua lasketaan alemmaksi talon kohdalla, ja työ pitää tehdä 3­4 vuoden sisällä.

Jos kaavamuutos etenee normaalisti ilman valituksia, se voisi olla lainvoimainen jo syksyllä. Talon kunnostuskin voisi alkaa ennen lumia. Ossi Vilhu kertoo kuitenkin varautuvansa valitusruljanssiin.

­·Valitusmahdollisuus on pakko ottaa huomioon. Luulen, että olipa päätös kaavasta mikä tahansa, siitä valitetaan. Lappeenrannassa on aina ihmisiä, jotka eivät ole tyytyväisiä, tehtiinpä millaisia päätöksiä hyvänsä, Vilhu sanoo.

Toinen

yritys

Hinkkasen talon asemakaava oli jo joulukuussa kaupunginhallituksen asialistalla, mutta kaupunginjohtaja poisti sen tuolloin lisäselvityksiä varten. Listalta poistetussa kaavaesityksessä ei ollut ullakon osittaista rakennusoikeutta, koska tekninen lautakunta oli poistanut sen kaavaa käsitellessään.

Hallituksen nyt pöydälle jättämässä kaavaesityksessä ullakon osittainen rakennusoikeus on palautettu. Kaupungin teknisen toimen mielestä yhteistoimintasopimus ja kaava mahdollistavat, että historiallinen katukuva säilyy.

Kaavoituspäällikkö Jouhki kertoo, että ullakon rakennusoikeus ei muuta kokonaisuutta.

­·Räystään korkeus ei muutu kuin metrin verran. Tärkeintä on, että alueen tunnelma, mittakaava ja kaupunkikuva säilyvät.

Etelä-Karjalan museon johtaja Olli Immonen pitää myös tärkeimpänä, että Hinkkasen talo kunnostetaan.

­·Meidän pyrkimyksemme on ollut säilyttää Hinkkasen talo. Uudisrakennuksen rakentamiseen suostuimme jo aiemmin. Emme olisi sitä halunneet, mutta hyväksymme, jos kokonaisuus eli puutalokorttelin säilyttäminen sitä edellyttää. Hinkkasen naapuritalon asukkaat ovat vastustaneet asemakaavamuutosta, Hinkkasen talon suojelua ja sitä kautta uuden rakentamista. Heille kävisi status quo. Myös eläkkeelle jäänyt kaupungin rakennusvalvontaviraston päällikkö Klaus Pelkonen pitää talon suojelua turhana.

Hinkkasen naapurit ovat uhanneet valittaa, jos valtuusto hyväksyy kaavamuutoksen.

ES-ARKISTO/PÄIVI VIRTA-SALO

Kuvateksti

Kyllä vai ei? Havainnekuvassa näkyy, kuinka uusi kerrostalo sijoittuisi suojeltavan Hinkkasen talon tontille. Hinkkasen tontista oikealla olevan kerrostalon asukkaat eivät halua muutoksia ympäristöönsä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen