Kummaa vaahtoa Lamposaaren edustalla

UPM Kaukaan jätevesipäästöt ovat normaalitasolla

SUVI SINERVO

­·Alkukeväästä ihmettelimme, miten kirkasta vesi on. Nyt se näyttää laihalta teeltä, utrasaarelainen Minna Kolari kummastelee.

Kolari huomasi maanantai-iltana Lappeenrannan Lamposaaren lossirannassa valkeaa vaahtoa. Hän epäilee, että tuuli on nostanut UPM Kaukaan mustalipeäpäästöt pintaan. Sunnuntaina saunoessaan Kolari huomasi veden haisevan makealta.

­·Veden väri ja haju tuovat mieleen aivan päästöjen jälkeisen ajan. Alkusyksystä vesi oli samanlaista kuin se on nyt, Kolari sanoo.

Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Pentti Saukkonen toteaa, ettei Kaukaan viimekesäisestä mustalipeäpäästöstä ole enää syytä olla huolissaan. Alueella vesi virtaa niin, ettei päästö viivy samalla vesialueella kahta kuukautta pidempään. Saukkonen ei myöskään usko, että Lamposaaren edustan vaahtoa tarvitsisi pohtia, jos suunnittelee uimista tai kalastusta alueella.

Keväisin jäiden aukeamisen aiheuttama veden pyöriminen saa veden vaahtoamaan. Syksyllä levien kuoleminen aiheuttaa veden normaalia vaahtoamista.

­·Ei kuitenkaan ole tyypillistä, että vesi vaahtoaa tähän aikaan vuodesta, Saukkonen sanoo.

Vaahdon syiksi Saukkonen aprikoi piilevän kukintaa tai piikkiä Kaukaan jätevesipäästöissä.

UPM Kaukaan sellutehtaan tuotantopäällikkö Asko Paakki toteaa jätevesipäästöjen olleen viimeisen kuukauden ajan aivan normaalitasolla.

­·Vaahto ei johdu siitä, että Kaukas olisi kuormittanut vedenlaatua, Paakki ynnää.

Luukkaansalmesta Lamposaareen ja Parkkariin ulottuvalla alueella vesi oli kuukausi sitten tehdyissä mittauksissa sameaa, hieman tummunutta ja lievästi rehevää. Vedenlaadun heikkenemiseen oli tuolloin syynä Kaukaan normaali jätevesikuormitus.

Nyt Pihlajaveden saaristossa Saimaalla kelluu kummaa vaahtoa. Vedenlaatua Lamposaaren edustalla tutkitaan parhaillaan. Maanantaina Saimaan vesiensuojeluyhdistys otti normaaliin kevätkiertoon kuuluvan näytteen Lamposaaren itäpuolelta. Selvyys veden laadusta saadaan viimeistään loppuviikolla.

ESA VILENIUS

Kuvateksti

Lossimatkustajia huolestuttanut näky. Lamposaaren lossiväylällä kellui maanantaina valkeita vaahtolänttejä.

Kirjoittaja:
Suvi Sinervo