Matti Kettusen vaaka värähtää pari kiloa liikaa

Opiskelijoiden MM-kisoissa tavoite ratkeaa, kun näkee millaisia karpaaseja vastustajat tällä kertaa ovat.

VESA SALMINEN

Lihapiirakat ja viinerit saavat jäädä tiskille, kun Matti Kettunen astelee Vuoksenniskalla huoltoaseman baariin. Opiskelijoiden MM-kisoihin Puolaan lähtevän painijan pitäisi vielä pudottaa pari kiloa, jotta punnituksessa ei tulisi ongelmia.

Imatran Power Twistersia edustava Kettunen ei etukäteen halua huudella tavoitteistaan, vaikka kevään SM-kulta antaisi odottaa menestystä myös Lodzin molskilla.

­·Tavoitteet pidetään ihan oman pään sisällä, mutta ei sinne nyt häviämään lähdetä.

­·Katsotaan, minkä näköisiä opiskelijoita siellä on, Lahden ammattikorkeakoulussa opiskeleva Kettunen sanoo.

Opiskelijakisoissa on totuttu siihen, että varsinkin entisen itäblokin maista mitalin hakuun lähetetään maan ykkös- tai kakkospainija, josta on räätälöity opiskelija kisoja varten.

Peking siintelee

painijan mielessä

Kotimaassa 21-vuotias Kettunen aikoo jatkossa hallita 60-kiloisten valtataistelua. Ateenan olympiakisat menevät ohi, mutta viimeistään neljän vuoden päästä Pekingissä tuleva kone- ja tuotantotekniikan insinööri haluaa olla huipulla.

Ensimmäisestä miesten Suomen mestaruudestaan huolimatta Kettunen sanoo viime kauden olleen rikkinäinen.

­·Meinasi jo alkaa ottaa päähän touhu.

­·Ennen SM-kisoja sain sopivan ehjän kauden alle.

Motivaatio-ongelmia Kettusella ei ole koskaan ollut, vaikka oma laji tuli valittua jo viisivuotiaana nassikkana, kun hän asteli kaverinsa isonveljen painitreenejä katsomaan.

­·Välillä alkaa ahdistaa, kun tulee loukkaantumissuma.

Stora-Ensolla Kaukopäässä kesätöissä oleva Kettunen aikoo viettää pari viikkoa kesälomaa painista, mutta yleensä mieli palaa tauoillakin harjoituksiin. Seuraava suurempi tavoite on tosin edessä vasta ensi kevään SM-kisoissa. Kettusella on takanaan kaksi vuotta opiskelua Lahdessa. Harjoitusvastustajia opiskelukaupungissa on sopivasti, sillä armeijan urheilukoulu ja Pajulahden urheiluopisto ovat vetäneet puoleensa huippupainijoita. Kotikonnuilla Kettunen saa treeniapua jo aktiiviuran lopettaneelta Antti Näivältä.

Imatralaisuudesta koko ikänsä paikkakunnalla asunut Kettunen ei ole luopunut eikä seuranvaihtokaan ole mielessä. Valmentaja on vuodesta 1989 lähtien ollut Mika Hartikainen.

Jumppaa

saunan sijasta

Parin kilon painonpudotus ennen kisoja ei ole Kettuselle ongelma. Jumppa paksut vaatteet päällä on yleensä riittänyt, eikä saunassa ole tarvinnut hikoilla ja hangata kiloja pois.

­·Onhan se aika veemäistä pudottaa painoa, mutta se nyt vaan kuuluu tähän hommaan.

­·Se on stressaavaa, ettei saa syödä tota eikä saa syödä tätä, silloinhan sitä vasta alkaa tehdä mieli.

Opiskelijanakin hän on kiertänyt hampurilais- ja pitsapaikat ja kokkaillut kämpillä kotiruokaa. Kana, riisi ja pasta ovat tuttuja näkyjä lautasella, ja kilpailukaudella nälkä on tuttu tunne.

­·Ei niitä kermaperunoita tule syötyä muutenkaan. Mieluummin teen jotain järkevää ruokaa kuin lähden kaupungille kebabille.

­·Minulta tuo opiskelijaelämä on mennyt vähän ohi. Ei ole tullut paljon riennoissa käytyä.

VESA SALMINEN

Kuvateksti

Ei tee mieli. Viineritiski ei Matti Kettusta säväytä, mutta makeisille hän sanoo olevansa perso. Opiskelijoiden MM-kisojen alla herkut saavat jäädä odottamaan.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen