Taikinamäen koulu joutaa purkuun kaupunginhallituksen mielestä

Vain kulttuurilautakunta oli Killan suojeluesityksen kannalla.

ANNE KOTIHARJU

Taikinamäen koulua ei Lappeenrannan kaupunginhallituksen kannan mukaan ole syytä suojella. Kaupunginhallitus päätti maanantaina äänin 9-2 kaupungin lausunnosta Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle.

Antti O. Arponen (myö) esitti Tarja Vahtokari-Saharin (myö) kannattamana suojelua puoltavaa lausuntoa. Arposen äänestyksessä hävinneen näkemyksen mukaan Taikinamäen koulu pitäisi museotoimenjohtajan ja kulttuurilautakunnan esityksen mukaisesti korjata ja säilyttää kulttuurikäytössä sekä suojella asemakaavalla tai rakennussuojelulain perusteella.

Ympäristökeskus pyysi lausuntoa Lappeenrannan Kilta Ry:n esitykseen, jonka mukaan Koulukadun varrella sijaitseva Taikinamäen vanha kansakoulu pitäisi suojella rakennussuojelulailla.

Kaupunginhallitus viittaa lausunnossaan viime joulukuiseen päätökseensä. Sen mukaan Taikinamäen koulurakennuksen säilyttämiseen nykyisellä paikalla ei ole taloudellisia tai toiminnallisia edellytyksiä. Rakennus pitäisi ensisijaisesti myydä pois siirrettäväksi. Mikäli ostajaa ei löydy, rakennuksen voi purkaa.

Kaupunginhallitus toteaa, ettei Killan suojeluesityksessä tai eri lautakuntien antamista lausunnoista löydy syytä, minkä vuoksi kaupunginhallituksen pitäisi muuttaa aiempaa päätöstään.

Arponen ja Vahtokari-Sahari jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä.

Kulttuurilautakunta päätyi äänin 10-3 puoltamaan koulun suojelua. Tekninen lautakunta oli äänin 11-2 sitä mieltä, että Kilta Ry:n esitys on perusteeton. Vastaan äänestäneet jättivät eriävän mielipiteensä.

Ympäristö- ja rakennuslautakunta kiirehti ratkaisua. Lautakunnan mielestä purkuluvan jälkeen vireille pantu suojelualoite ja sen seurauksena asetettu toimenpidekielto on omistajalle kohtuuton.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju