Uusi Lappeenrannan kaupunginjohtaja heti hakuun

Päättäjät toivovat ammattijohtajaa ja pelkäävät poliittista peliä.

ANNE KOTIHARJU

Lappeerannan poliittiset päättäjät eivät aikailisi uuden kaupunginjohtajan valinnassa. Heti, kun Markku Andersson jättää ilmeisesti heinäkuussa eroilmoituksensa, alkaa uuden tähyily.

­·Haku on syytä käynnistää heti. Valinnat ovat pitkiä ja vaikeita prosesseja. Ei ole hyvä, että väliaikaisratkaisuja kovin pitkälle roikotetaan, kiteyttää suurimman valtuustoryhmän jäsen, kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Hannu Myyryläinen (sd.).

­·Valinta pitää ratkaista tämän valtuustokauden aikana, linjaa valtuuston puheenjohtaja Erkki Pulli (myö).

­·Asian pitkittämisellä ei voita mitään. Heti haku päälle ja napakkaan tahtiin virka täytetään, myötäilee kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.).

Päättäjät sanovat olevansa aika hämmentyneitä nopeasti edenneestä Anderssonin valintaprosessista Jyväskylään. Siihen ei ollut varauduttu ja se tuli yllätyksenä.

­·Johtajan vaihtuminen sattuu mahdollisimman huonoon tilanteeseen. Rakennemuutos on käynnissä, palveluverkkoja ja kaupunkiorganisaatiota uudistetaan. Tulopohja ei näytä tuovan talousahdinkoon mitään helpotusta. Kyllä tässä tilanteessa tarvitaan vahvaa johtavaa otetta, arvioi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jukka Kärri (kesk.)

Poliitikot huomauttavat, että virkamiehet pystyvät toki viemään välivaiheen varmasti ansiokkaasti läpi.

Pätevä ja kokenut,

miksei sopivakin

Kärri korostaa uuden johtajan pätevyyttä ja kokemusta.

­·Elinkeinoelämän kehittäminen ja työpaikkojen luominen ovat niitä ykkösasioita.

Myyryläinen pohtii, että ”mistä saataisiin Anderssonille kelvollinen mantteliperijä”.

­·Parasta ammattilaista pitää hakea kissojen ja koirien kanssa. Tässä vaiheessa ei asiaan kannata sotkea politiikkaa. Pääasia, että saadaan asiansa osaava kyläpäällikkö.

Muutkin kavahtavat prosessin politisoitumista. Sitä kuitenkin uumoillaan.

­·Ensin on löydettävä pätevä henkilö ja sitten vasta taustakuviot, toteaa Kärri.

Marjatta Laakko (kd.) ei usko, että nimitys on jyvitetty tässä vaiheessa millekään puolueelle tai ryhmittymälle.

­·Haetaan sitä johtamistaitoista henkilöä. Siitä huolimatta ei päästä kovin helposti eroon siitä, että voisihan se olla meidän puolueen mies. Politiikka painaa paljon, valitettavasti.

Sitoutumattoman Myö-liikkeen Pulli valitsisi ehdottomasti sitoutumattoman.

­·Mahdollisimman pätevä, kokenut ja poliittisista sidonnaisuuksista vapaa.

Pullin ryhmätoveri, kaupunginhallituksen jäsen Antti O: Arponen hieman lieventää.

­·Johtajalla ei saisi olla ainakaan kovin selkeää poliittista taustaa, ei saisi olla yhden poliittisen ryhmän ehdokas.

Hakula korostaa, että kaupunginjohtajalta vaadittavat vahvuudet, ”muutosjohtajuus, tulevaisuuden näkijä, elinkeinoelämän ja työpaikkojen luomisosaaja”, sanelevat valintaa.

­·Mutta jos se pätevä henkilö, se mahdollisuuksien luoja, on aatemaailmaltaan edeltäjänsä kaltainen (kokoomuslainen), se on hyvä asia.

Johtajien vaihtovuosi

Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan isoissa kunnissa käy johtajan paikoilla aikamoinen vipinä, vielä Saimaankaupunki-hankkeen jälkihoidon aikaan. Joutsenoon juuri valittiin sitoutumaton Kari Korkiakoski. Lappeenrannassa haku alkaa olla päällä; Imatrallakin se saattaa olla pian edessä. Luumäellä valintaprosessi on kesken. Kärkikunnissa on omat yhdistymiskuvionsa.

­·Kunnissa tarvitaan tässä murrosvaiheessa poliittisilta päättäjiltä jämäkkyyttä. On valitettavaa, että tässä murroksessa on niin suuri vaihtuvuus. Mutta kyllä ne yhteistyökuviot rakentuvat. Ihmisistähän niissäkin on kysymys ja kemioitten yhteen sopimisesta, analysoi Myyryläinen.

Kärri hakee vaihtuvuuteen myönteisen näkökulman.

­·Kun kivet virrassa lähtevät liikkeelle, on aina mahdollista, että ne kivet asettuvat paremmin kuin ennen.

Pulli on tyytyväinen,kun päästään puhtaalta pöydältä eteenpäin.

­·Koska tähän mennessä ei Etelä-Karjalassa ole edetty, on syytäkin vaihtaa johtoa.

Hakula uskoo, että niin uudet kuin vanhatkin päättäjät hakevat edelleen yhteistyötä.

­·Kyläpolitiikalla ei pärjää tulevaisuudessa. Sosiaali- ja terveyspuolen haasteet ovat suurimmat. Kuntaliitokselle on sanottu ei. Nyt on luotava isompia kokonaisuuksia toiminnan kautta.

Riittääkö kaupungin

vetovoima?

Muualla pitkittyneet valintaprosessit uusine hakukierroksineen huolettavat.

­·Uskon, että Lappeenrannalla on vetovoimaa, vakuuttaa Kärri.

Laakko epäilee, ettei johtajaa löydy helposti.

­·Vaatimustaso saisi olla joka tapauksessa aika korkea.

Hakula valittaa Saimaankaupunki-prosessin epäonnistumista ja sen antamaa valtakunnallistakin leimaa täkäläiselle päätöksenteolle.

­·Varmaan pikkukylien johtajat hakevat paikkaa. Heistä tuskin löytyy ratkaisu Lappeenrannalle.

­·Toivottavasti valinta on tyylikäs proseduuri, ettei jouduttaisi kovin paljon suostuttelemaan, kosimaan ja ostamaan sitä johtajaa.

Yksi nimikin jo

löytyi: Miettinen

Haastatellut päivittelevät, että ketään ilmeistä johtajakandidaattia ei ainakaan suoralta kädeltä tule mieleen. Erkki Pulli on ainut, joka tietää suosikkinsa.

­·Meillä on omasta takaa kaupunkiorganisaatiossa kokenut ja täältä kotoisin oleva kaupunginjohtajaehdokas ja ehkä toinenkin.

Kaupunginjohtajan varamiehenä toimii laki- ja liiketoimintajohtaja Seppo Miettinen.

Ilpo Hakulakaan ei sulje ovea Miettisen edestä.

­·Hän on hyvin pätevä. Kaikki ovet on syytä pitää auki. Jos Miettinen on kiinnostunut, hän on yksi varteenotettava vaihtoehto.

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Ammattilainen johtoon. Markku Anderssonin poislähtö yllätti Lappeenrannan päättäjät, ja ammattitaitoista seuraajaa etsitään pikapikaa.

Arvioita Anderssonista

¤·Andersson kasvoi kymmenessä vuodessa tähän karjalaisuuteen kiinni. Hänhän on semmoinen hyvin verkottuva, sekä elinkeinoelämän, koulutuksen että idän tuomien mahdollisuuksien suhteen. Andersson laittoi itsensä sataprosenttisesti likoon Saimaankaupungin ja yhteistyökuvioiden rakentamiseksi (Hannu Myyryläinen).

¤·Haasteitahan Markku ei ole koskaan väistellyt, päinvastoin. Hän on avoin ja asioita voimakkaasti eteenpäin vievä johtaja. Andersson on hitaana hämäläisenä meitä vilkkaita karjalaisia aina askeleen edellä (Jukka Kärri).

¤·Olen tosi harmissani. Olen pitänyt Anderssonia hyvänä johtajana. Hän sopi meille tänne Karjalaan. Anderssonin lähtö johtui siitä, että Saimaankaupunki-hanke meni myttyyn (Marjatta Laakko).

¤·Andersson ei ollut vapaa poliittisista sidonnaisuuksista (Erkki Pulli).

¤·Jos Saimaankaupunki-hanke olisi edennyt kuntajohtajien näkemyksen mukaisesti, uskon, että Anderssonin lähtö ei välttämättä olisi realisoitunut. On hieno asia, että meillä on niin arvostettu kaupunginjohtaja, että hänelle tarjoutuu uusia vaativia tehtäviä. (Ilpo Hakula).

Kaupunginvaltuuston voimasuhteet

¤·Sosialidemokraatit 17 paikkaa.

¤·Keskusta 11 paikkaa.

¤·Kokoomus 9 paikkaa.

¤·Myö 9 paikkaa.

¤·Kristillisdemokraatit 3 paikkaa.

¤·Vihreät 1 paikka.

¤·Vasemmistoliitto 1 paikka.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju