Kahdeksan eteläkarjalaisurheilijaa tyrkyllä SM-mitaleille Vaasassa

Eteläkarjalaisia yleisurheiluseuroja edustaa Kalevan Kisoissa 22 yleisurheilijaa.

JUHO LINTULA

Tänään Vaasassa alkavissa Kalevan Kisoissa yleisurheilun Suomen mestaruuksista kamppailee peräti 22 eteläkarjalaisten seurojen urheilijaa. Määrä ei korvaa laatua, sillä ainakin kahdeksalla heistä on onnistuessaan realistiset mahdollisuudet mitaliin ­ osalla jopa mestaruuteen.

Eteläkarjalaisittain mielenkiintoisin laji on naisten 400 metrin aitajuoksu, jossa mestaruus ratkaistaan ennakkoarvioissa Lappeenrannan Urheilu-Miesten jäsentenvälisenä: kauden kaksi kotimaista kärkiaikaa ovat Ilona Rannan (57,99) ja Petra Söderströmin (58,20) hallussa.

SM-kisoista vain kultaisia mitaleita kahminut Söderström palasi viime sunnuntain Karelia Gameseissa pitkän tauon jälkeen kilparadoille ja tekaisi tuloksensa. Ranta taas jätti kilpailun väliin takareisivamman takia.

­·Toissa syksynä leikattu takareiden ja pakaran kiinnityskohta on vihoitellut. Juoksin kuun puolivälissä Lahdessa vähän liian kovaa, Ranta selvittää.

Ilona Ranta on ilmoittautunut myös 200 ja 400 metrin sileälle ja kuuluisi niissäkin mitalisuosikkeihin, mutta jättää varmuuden vuoksi molemmat lajit väliin.

­·En uskalla riskeerata, aidattu ratakierros on kuitenkin tärkein.

­·Petra on ilman muuta kovin uhkaajani. Jos pystyn juoksemaan niin, ettei takareisi vihoittele, niin uskon voittoon, Ranta mietti.

Naisten 200 ja 400 metriltä on kuitenkin Rannan poissaolosta huolimatta odotettavissa menestystä peräti 17 urheilijan voimin Vaasaan lähtevälle LUM:lle. Siitä pitää huolen molemmat matkat urakoiva Pirpa Menonen.

­·Eiköhän se kaksi mitalia ole tavoite. Ehkäpä hopeamitalisuosikki olen kummassakin, Menonen tuumaa.

­·Nelosella on mahdollisuudet parempaankin, mutta kakkosella Mannisen Johanna taitaa olla liian kova luu, hän jatkaa.

Lehtinen ja Mononen

kärkinimet miehissä

Etelä-Karjalan miehistä ennakkoarvioissa selvästi kovimmat odotukset kohdistuvat LUM:n kävelijä Jani Lehtiseen sekä Imatran Urheilijoiden seiväshyppääjä Matti Monoseen. Molemmat ovat varmistaneet menolippunsa Ateenaan lajiensa toistaiseksi ainoina suomalaisina ja lähtevät jo tätä taustaa vasten ennakkosuosikkeina Vaasaan.

­·Hyvillä mielin pääsen matkaan, kun A-rajan ylitys varmistui. Olo on helpottunut, ja se voi olla vain hyvästä.

Mononen kamppailee Suomen mestaruudesta Mikko Latvalan ja Vesa Rantasen kanssa.

­·Hyvä kilpailu on varmasti tulossa. Toivottavasti pojatkin pystyisivät hyppäämään A-rajan ylitse, Mononen kannustaa.

Kultamitalin lisäksi imatralaisen tavoitteena on parantaa omaa ennätystään 5,65 metristä ylöspäin:

­·Ihan hyvässä iskussa ollaan. En lähde mitään tulosveikkausta heittämään, mutta reilusti siinä olisi parannettavaa.

Jani Lehtinen puolestaan ratkoo 20 kilometrin kävelyn kultamitalin kohtalon Antti Kempaksen kanssa.

­·Tiukka kisa siitä tulee. Kolme kertaa ollaan tällä kaudella otettu yhteen, ja kertaakaan ero ei ole ollut kymmentä sekuntia suurempi, Lehtinen toteaa.

­·Kalevan Kisoihin en ole millään lailla valmistautunut. Reilut kaksi viikkoa treenaan vielä kovaa, ja sitten rupean herkistelemään olympialaisten viittä kymppiä varten, hän jatkaa.

LUM:n Abdelghani Nouidra nappasi taas viime vuonna pronssia miesten 200 metriltä ja kultaa täydeltä ratakierrokselta. Nyt hän ei ole kauden tilastoaikojen perusteella mitalisuosikki kummallakaan matkalla, mutta ainakaan 400 metrillä ero kolmen parhaan joukkoon ei vaikuta mitenkään mahdottomalta kurottavaksi. Lappeenrantalaisten Petri Pohjosellakin on varmasti sanansa sanottavana 400 metrillä.

Pitääkö Sorsa

kolmospaikkansa?

Kahdeksas mahdollinen eteläkarjalaismitalisti on LUM:n vasta 18-vuotias kolmiloikkaaja Elina Sorsa. Hyppy ei ole pohjevamman takia aivan viime viikkoina kulkenut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta siitä huolimatta hänellä on hallussaan kauden kolmanneksi paras kotimainen tulos 13,01.

Edes pronssinen mitali vaatii kuitenkin nappionnistumista, sillä parhaimmillaan yli 14 metriä leiskauttaneelta Natalia Kilpeläiseltä ovat vielä kauden tulokset tekemättä.

­·Koivulan Helin pitäisi varmaan olla aika ylivoimainen, mutta eivät ne muut nyt välttämättä niin ihmeellisiä ole. Pohje alkaa olla kunnossa, ja kyllä todella pettynyt olen, jos en yli sen 13,01 pääse, Sorsa tuumaa luottavaisena.

MAARIT LINDSTRÖM

Kirjoittaja:
Juho Lintula