Lappeenrannan vesitornin asemakaavamuutos KHO:een

Jarmo Niemisen mielestä kaavan laadinnassa olisi pitänyt kuulla myös ympäristökeskusta.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan ympäristö- ja rakennuslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Nieminen (Myö-liike) on tehnyt valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen Taikinamäen vesitornin alueen asemakaavamuutoksesta.

Nieminen ei tyydy Kouvolan hallinto-oikeuden kesäkuiseen päätökseen, jonka mukaan kaupunginvaltuuston viime vuoden toukokuussa tekemä kaavamuutoksen hyväksymispäätös ei ollut lainvastainen.

Nieminen oli valittanut Kouvolan hallinto-oikeuteen, koska kaavamuutos mahdollistaa hänen mielestään sellaisten lisärakenteiden rakentamisen, jotka voivat vaikuttaa voimakkaasti kaupunkikuvaan.

Valtuuston hyväksymä kaava ei Niemisen mukaan kuitenkaan sisällä mahdollisten lisärakenteiden kaupunkikuvallista tarkastelua eikä siten mahdollista riittävän laajaa kuulemista.

Kaavan yhteydessä olisi Niemisen mielestä syytä tutkia myös vesitornin suojelutarve osana yhtenäistä 1950-luvun miljöötä.

Kouvolan hallinto-oikeus hylkäsi Niemisen valituksen, ja Nieminen päätti valittaa edelleen KHO:een. KHO:lle tekemäänsä valitukseen Nieminen on lisännyt näkemyksen, että kaavaa valmistellessaan kaupungin olisi pitänyt pyytää lausunto myös Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselta.

Myös Kouvolan hallinto-oikeuden olisi Niemisen mielestä pitänyt ennen päätöstään kuulla ympäristökeskusta.

­·Ympäristökeskus on tärkeä asianosainen, jota olisi pitänyt kuulla. Jäi olo, että päätös tehtiin perehtymättä kaavoitukseen, Nieminen sanoo.

Kaupunki käynnisti asemakaavamuutoksen, kun vesilaitos ei saanut vesitornin kylkeen suunnitellulle maisemahissille rakennuslupaa eikä myöskään ympäristökeskukselta poikkeuslupaa rakentamiselle.

Vesitornin peruskorjauksen yhteydessä maisemahissistä ja siihen liittyneestä näköalatasanteen rakentamisesta luovuttiin, ja vesilaitos päätti myös sulkea tornin kahvilan. Vesitornin peruskorjaus valmistui vuodenvaihteessa.

KHO on pyytänyt Lappeenrannan kaupungilta lausuntoa Niemisen valituksesta. Kouvolan hallinto-oikeudelle samaisesta asiasta vuosi sitten antamassaan lausunnossa kaupunginhallitus oli sitä mieltä, että Niemisen valitus pitää hylätä perusteettomana.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen