Poliisi sai valmiiksi suurtutkinnan varastettujen autojen kätkemisjutussa

Autoja ja muuta varastettua tavaraa käytettiin maksuna huumeista.

ILKKA POHJALAINEN

Poliisi on saanut pääosin valmiiksi rikostutkinnan Luumäen varastettujen autojen kätkentäjutussa. Valtaosa rikosasioiden esitutkintapöytäkirjoista on jo mennyt tai lähtee lähiaikoina poliisilta syyttäjälle syyteharkintaa varten. Lappeenrannan syyttäjänvirastoon lähtivät tällä viikolla tapahtumasarjan pääepäiltyä koskevat esitutkintapöytäkirjat.

Pääepäiltynä kahteen törkeään kätkemisrikokseen on vuonna 1967 syntynyt luumäkeläismies.Samaa miestä epäillään myös muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta tehtynä Luumäellä, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Lahdessa, Keravalla, Mäntyharjulla, Kuusaalla sekä Jyväskylässä. Myös näiden osalta poliisi on jo antanut jutun syyttäjälle syyteharkintaan.

Pääepäilty on vangittuna Lappeenrannan käräjäoikeuden päätöksellä. Hänen lisäkseen esitutkinnassa on ollut vangittuna seitsemän henkilöä.

Rikokset alkoivat paljastua viime tammikuun puolivälissä, kun poliisi teki kotietsinnän Luumäen Hermusenkylässä sijaitsevalle maatilalle. Kotietsinnän taustalla oli tilalla asuneen henkilön epäilty huumausainerikos.

Kotietsinnän yhteydessä poliisi löysi asunnon pihapiiristä useita anastettuja henkilöautoja. Autoja sekä auton romuja oli pihassa ja pihapiirissä kaikkiaan pari sataa. Autojen tunnistaminen osoittautui vaikeaksi, koska osasta oli poistettu tunnistetiedot.

Erityisryhmä

tutkimaan

Kun rikos paljastui, Etelä-Suomen lääninhallituksen poliisiosasto perusti asian tutkintaa varten tutkintaryhmän. Siihen tuli tutkinnanjohtaja sekä kaksi tutkijaa Lappeenrannasta, kaksi tutkijaa Lahdesta, yksi Kouvolasta sekä yksi tutkija Itä-Suomen läänin puolelta Mikkelin kihlakunnasta.

Esitutkinnassa eri paikkakunnilla poliisi on kuullut eri rikoksiin epäiltyinä noin 30 henkilöä. ­·Erityisenä vaikeutena näin laajassa jutussa on ollut tavaran paljous, arvioi vanhempi rikoskonstaapeli Antti Kaipia tutkimusryhmästä. Juttu hoidettiin hänen arvionsa mukaan kokoonsa nähden minimiporukalla, ja muut työt joutuivat sitten väkisinkin odottamaan.

Kätkemisjuttu pitää sisällään muun muassa 28 anastetuiksi ilmoitettua autoa sekä yhden kevytperävaunun sekä lisäksi yhdeksän ilmeisesti anastettua autoa, ja yhden autotrailerin, josta tunnisteet on poistettu. Ajoneuvot mukaan lukien ensimmäiseen kätkemisjuttuun liittyi yhteensä 147 anastetuiksi havaittua eri irtainta omaisuusnimikettä. Listalla on suurehko joukko sähköisiä käsityökaluja, rakennustyövälineitä, autoista anastettuja osia, kuten renkaita ja soittimia, kesämökeiltä anastettua irtaimistoa ja jopa metsästysmajoilta anastettuja täytettyjä eläimiä.

Toinen törkeä kätkeminen pitää sisällään Kouvolasta anastetun kuorma-auton kätkemisen sekä Valkealasta ja Ristiinasta kesämökeiltä anastettua omaisuutta, kuten mopon, hakettimen, polkupyöriä, perämoottorin, kaikuluotaimen sekä kalastusvälineitä.

Poliisin kotietsinnöillä löytämän omaisuuden arvo liikkuu sadoissa tuhansissa euroissa. Osan menetyksistä ovat vakuutusyhtiöt korvanneet. Poliisin käsityksen mukaan varastettua tavaraa on tuotu pääepäillylle maksuksi huumeista. Miestä epäillään muun muassa amfetamiinin välittämisestä muun muassa pääkaupunkiseudulta ja Lahdesta.

Pääepäillyn osalta syyttäjälle menee myös epäilty ampuma-aserikos. Poliisi löysi kotietsinnässä miehen hallusta useita aseen osia ja hallussapitoluvan vaativia aseita. Aseet ja aseen osat ovat anastettuja.

­·Onhan se mukava tunne kun saa ison jutun valmiiksi. Siitä saa tiettyä henkistä tyydytystä, tuumi tutkintaan osallistunut rikosylikonstaapeli Timo Valle. Tutkimusryhmän johtajana toiminut rikoskomisario Antti Vilkko arvioi, että rikosvyyhden selvittäminen on jo rauhoittanut muun muassa pahaksi äityneitä mökkimurtoja Luumäellä.

Tutkinta on edelleen kesken koskien ympäristön turmelemista. Poliisi selvittää sitä, mikä haittaa parilla sadalla ympäristöön jätetyllä autonromulla sekä autojen purkamisella on mahdollisesti ollut ympäristölle.

ILKKA POHJALAINEN

Kuvateksti

Valmis. Rikosylikonstaapeli Timo Valle, vanhempi rikoskonstaapeli Antti Kaipia, rikoskomisario Ero Saikko sekä rikoskomisario Antti Vilkko saivat Luumäen autojutun melkein pakettiin.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen