Rauha­-Tiuru luvattiin jo myydä suomalais-virolaiselle liikemiehelle

Suunnitelmissa oli rakentaa alueelle vesipuisto, sanitario, seniorikoti sekä hotelleja.

ILKKA POHJALAINEN

Rauha­Tiurun markkinointiryhmä neuvotteli kaikkiaan neljän tarjoajan kanssa. Tarjousten määräajan puitteissa maaliskuun loppuun mennessä kauppa luvattiin jo suullisesti suomalais-virolaisen liikemiehen Jyrki Hyppösen yritykselle, kertoi häntä avustanut sukulaismies ja Suomen kansalainen Olavi Hyppönen. Jyrki Hyppöstä luonnehditaan arvostetuksi liikemieheksi sekä Viron kansallissankariksi niiltä ajoilta kun neuvostovalta yritti tehdä siellä viimeisiä valtausyrityksiään, kertoi Hyppöset hyvin tunteva suomalainen. Jyrki Hyppönen on sotaorpo, jonka toinen vanhempi oli suomalainen ja toinen ranskalainen. Hän on luonut omaisuutensa lähinnä kiinteistösijoituksilla Tallinnassa. Hyppösten yritys Oy Vertika International ltd oli hyvin aktiivisesti mukana tarjoamassa, ja kauppa oli jo luvattu sille, koska sen tarjousta liiketoimintasuunnitelmineen pidettiin parhaana. Ainakin näin annettiin loppuun asti ymmärtää.

Sairaanhoitopiirin sekä Joutsenon kunnan edustajat ja muitakin kaupan tiimoilta oli Tallinnassa neuvotteluissa maaliskuun alussa.

­·Esittelimme silloin tarjouksemme, ja he hyväksyivät sen suullisesti. He lupasivat ruveta valmistamaan esisopimusluonnosta, ja hyväksyimme tilanteen. Yhdestä suusta vakuutettiin, että suunnitelmamme oli paras ja realistisin.

Hyppösille kerrottiin, että heidän suunnitelmansa esiteltiin myös sairaanhoitopiirin valtuustolle parhaana. Yllättäen Hyppöset pyydettiin 27. huhtikuuta Lappeenrantaan. Heille ilmoitettiin, että Lappeenrannan kaupunginlakimies Seppo Miettisen johtama uusi komitea haluaa vielä kaikki tiedot uudelleen, vaikka kaikki tiedot oli jo annettu.

Pitkä

pohjatyö

­·Olimme tehneet puoli vuotta töitä, ja tuntui, että Miettisen komitea sitten kumosi kaiken sen työn.

Miettinen kuitenkin lupasi laatia esisopimusluonnoksen. Sitä ei tullut koskaan. Mitään infoa ei annettu. Vasta myöhemmin Hyppöset saivat kuulla, että oli otettu vielä joku uusi tarjous.

­·Meille kuitenkin ilmoitettiin, että pysykää rauhallisina. Tuntuu siltä, että meitä tuettiin. Hyppösille tähdennettiin, että suunnitelman pitää olla järkevä, ja siinä pitäisi olla otettu ympäristö huomioon.

­·Teimme siinä pitkän työn. Vasta lehdestä saimme tietää, että se myytiin tällaiselle firmalle. Valtuustolle esiteltiinkin ainoana tarjouksena amerikkalaisfirman tekemä, josta se sitten päätti yksimielisesti. Vertika on vuonna 1995 perustettu pöytälaatikkoyhtiö, jonka toisella omistajalla Jyrki Hyppösellä on Tallinnassa suuri kiinteistökokonaisuus.

Vertikan toinen omistaja on Olavi Hyppönen, jonka Suomen kansalaisena oli määrä auttaa tulevissa Suomen-projekteissa. Yrityksen ensimmäisessä suunnitelmassa tarjottiin 1,5 miljoonaa kauppahintana ja sen lisäksi investointirahaa kuusi miljoonaa viiden vuoden aikana sekä 60 miljoonaa viidentoista vuoden aikana. ­·Meille ilmoitettiin, ettei tärkeää ole kauppahinta, vaan se, kuinka paljon sijoitetaan. Teimme vaihtoehtoisen tarjouksen, jossa kauppahinta oli 750 000 ja saman verran lisää investointeihin. ­·Meille ehdotettiin myös, että Rauha Tiuru myytäisiin erikseen ja muu maa jäisi takuuksi, missä oli järkeä. Siitä meille ei kuitenkaan tehty konkreettista esitystä. Meillä oli rahat odottamassa puoli vuotta sulkutilillä, ja menetimme tuotot. Luotimme meille tehtyihin lupauksiin. Muuten olisimme etsineet toista kiinteistöä muualta Etelä-Suomesta.

Kolme

pilaria

Hyppösten liiketoimintasuunnitelmassa oli kolme pilaria. Alueelle olisi rakennettu vesipuisto ja Viron mallin mukainen hoitokylpylä. Toinen olisi ollut sosiaalinen kokonaisuus, jossa olisi otettu huomioon vanhukset, lapset ja perheet, heille virkistys- ja hoitopalveluita. Suunnitelmissa oli esimerkiksi seniorikoti.

Kolmannessa pilarissa oli liikekeskus eri toimintoineen. Sairaalarakennukset olisi saneerattu viiden- ja neljän tähden hotelleiksi. Viiden vuoden aikana olisi katsottu, miten kutakin pilaria olisi kehitetty. Kylpylä olisi ollut niin erityyppinen, ettei se olisi kilpaillut Imatran kylpylän kanssa.

Yrityksellä on yhteistyökumppaneita muun muassa Suomessa, Saksassa, Etelä-Afrikassa ja Venäjällä. Hyppöset ovat suunnitelleet muuttamista Suomeen nyt kun Viro on EU-maa. He haluaisivat keskittyä loppuelämänsä Suomeen, vaikka Virossa menee sinänsä mukavasti. Suomessa on juuria ja sukulaisia. ­·Ryhdyimme etsimään sellaista kokonaisuutta, jota olisimme voineet alkaa kehittää. Olimme täysin varautuneet jo muuttoon, asunnot oli tyhjennetty ja kaikki. Pyysimme tekemään päätöksen kesään mennessä, että pääsemme esivalmistelemaan rakennusprojekteja ennen talvea. Ymmärrämme että bisnes on bisnestä jos se ei tullut meille, mutta kun meille luvattiin. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin edustajan mukaan virolaisten osalta kauppa kaatui taustaselvitykseen. Jälki ei ollut ”ihan puhdasta”. Paljon ei kommentteja toimittajalle heru miltään taholta, vedotaan asioiden keskeneräisyyteen. Hyppöset hämmästelevät, mistä voi olla kyse, sillä aina on toimittu rehellisesti ja läpinäkyvästi. Jyrki Hyppönen on lopettanut eräitä yrityksiään, mutta kaikki laillisesti ja pitkän byrokratiakaavan mukaan, ei esimerkiksi konkursseilla. Markkinointiyhtiö tutki virolaisten taustat. He halusivat tietää, että sinne ei tule bordellia, rahanpesua eikä trokareita.

­·Me olemme rakentaneet elämämme kristillis-eettiselle pohjalle. Koko toimintamme on puhdas ja läpinäkyvä. Jyrki on esimerkiksi perustanut Viron ensimmäisen yksityisrahoitteiseen säätiön orpoinvalidilapsille, joka tukee näiden lasten kasvatusta. Yhtäkkinen myynti jostakin pulpahtaneelle floridalaisfirmalle oli psykologista raiskausta, Olavi Hyppönen vertaa.

Yksi neljästä muusta tarjoajasta oli Etelä-Saimaan tietojen mukaan englanninjuutalainen liikemies, joka ei koskaan kuitenkaan jättänyt liiketoimintasuunnitelmaa.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen