Rauhan saanut yritys on kertaalleen lakkautettu pöytälaatikkofirma

Kauppa oli jo luvattu virolaiselle sijoittajalle, mutta se kaatui taustaselvitykseen.

ILKKA POHJALAINEN

Rauha-Tiuru kaupan yllättävien loppukäänteiden jälkeen napannut floridalaisfirma on vasta pari vuotta sitten tuhannen dollarin osakepääomalla perustettu pöytälaatikkofirma, joka on kertaalleen jo ehditty lakkauttaakin. Uudelleen firma rekisteröitiin vasta kesäkuun alussa.

Yritys on lyhyen toimintansa aikana kerännyt mainintoja yritysten keskinäiselle varoituslistalle. Se muun muassa peri järjestelypalkkiot washingtonilaiselta yritykseltä, mutta ei järjestänyt lupaamaansa rahoitusta.

Tarjouskilpailuissa jätettiin hopealle suomalais-virolaisen liikemiehen Jyrki Hyppösen Vertika-yhtiön jättämä tarjous. Hyppösen mukaan sitä kehuttiin parhaaksi, kunnes määräajan eli maaliskuun lopun jälkeen kaikki alkoi kääntyä päälaelleen.

Jyrkille sekä hänen apunaan toimineelle Olavi Hyppöselle luvattiin valmistella esisopimus sekä ottaa heihin yhteyttä, mutta vasta lehdistä he saivat lukea, että kauppa onkin menossa floridalaisyhtiölle.

Sairaanhoitopiirin mukaan kauppa kaatui suomalais-virolaisten epäpuhtaaseen liiketoimintaan. Hyppöset pitävät vasta Etelä-Saimaalta kuulemaansa syytä kummallisena, sillä he ovat omien sanojensa mukaan toimineet aina laillisesti ja täysin läpinäkyvästi sekä kristillis-eettisten periaatteiden mukaan.

Hyppösten liikeideana oli rakentaa alueelle muun muassa vesipuisto, hoitokylpylä, seniorikoti sekä saneerata sairaalat hotelleiksi. Alkurahoitus olisi löytynyt omasta taskusta. He tekivät suunnitelmansa kanssa lujasti töitä ja ottivat myyjätahon ehdotukset ja toiveet huomioon. Tallinnassa kiinteistösijoituksilla omaisuutensa hankkinut Jyrki Hyppönen on harkinnut muuttamista juurilleen Suomeen ja etsiskellyt Etelä-Suomesta sopivaa kehittämiskohdetta. He uskoivat heille luvattuun kauppaan niin lujasti, että olivat jo tehneet muuttovalmistelut. Kauppaan varatut rahat makasivat puoli vuotta sulkutilillä.

MAAKUNTA sivu 5

ES-ARKISTO/MAARIT LINDSTRÖM

Kuvateksti

Hieno alue. Rauhan alueen kaupoista on jälkikäteen syntynyt porua. Lopullisesti kauppaa ei kuitenkaan ole vielä lyöty lukkoon.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen