Greeni viheriöi jo Tuosassa

Lappeenrannan suurimman urheilupaikan rakennusliikenne hiljenee syksyllä.

ESA VILENIUS

Willinmiehen Golf Oy kehuu rakentavansa Tuosaan ”Suomen kauneinta golfkenttää.” Monen väylän Saimaa-maisema on niin hieno, ettei määrittely tunnu liioitellulta. Nyt kentän väylät ovat hahmollaan ja ensimmäisten peliväylien nurmi vihertää.

­·Olemme pari viikkoa rakentamisaikataulusta jäljestä, mutta uskomme, että saamme kurottua ajan kiinni, toimitusjohtaja Jukka Pesu sanoo.

Vaikka sateisen kesän voisi luulla olevan eduksi nurmikon kasvatuksessa, Tuosassa vetisyys on tuonut ongelmia. Lähinnä väylien pintarakentaminen on vaikeutunut.

Pesu uskoo kuitenkin, että syksyllä kaikki 18 väylää ovat valmiina ruohottumassa, alueen kulkuväylät ja kastelujärjestelmät ovat kunnossa ja huoltorakennus on valmiina. Golfklubin paikalla on vielä kalliota, sen vuoro olisi ensi kesänä. Ensin rakentajat haluavat varmistaa, että pelialue on kunnossa. Noin vuoden kuluttua kenttää päästään ehkä kokeilemaan ja vuoden 2006 kesällä kaikki 26 hehtaarin väyläalueet ja kokonaisuutena 90 hehtaarin kenttä ovat jo täydessä pelikunnossa.

­·Talkootöitä Viipurin Golfin jäsenille riittää vielä vuosiksi, kun pääosin luonnontilaan jääviltä metsäalueilta perataan hakkuutähteitä.

Seurassa on noin tuhat jäsentä. Suomessa on nykyisin noin 100 000 golfin harrastajaa ja sata golfkenttää.

Tänä syksynä Tuosan maa-aines- ja rakennustarvikeliikenne vähenee murto-osaan viimetalvisesta.

Pesun mukaan myös talous on hallinnassa. Osakkeita on saatu myytyä hajautetusti lajin todellisille harrastajille, mikä tarkoittaa, että rahoitus on hyvällä pohjalla.

Ympäristöasioissa Pesu kehuu yhteistyötä kaupungin kanssa. Vesiensuojelun ja alueen muun luonnon määräyksistä ja sopimuksista pidetään tiukasti kiinni.

Ammattiviljelijä

kasvattaa kenttää

Tuosan kaikki alueet on tehty koneellisesti. Nykyaikaisella kaivinkoneella syntyy yhtä siistiä jälkeä kuin lapiolla.

Savikerroksen päälle levitetään seosta, jossa on 80 prosenttia hiekkaa ja 20 prosenttia kasvuturvetta. Siihen juurrutetaan golfkentän nurmikkoseosta. Greenien alueella nurmikko leikataan 4-5 millin mittaiseksi. Hyvällä nurmella pallo on kuin kokolattiamaton päällä.

Tuosan kenttämestari on Esko Haiko alunpitäen maanviljelijä Lemiltä. Sittemmin hän työskennellyt kahden tunnetun golfkentän mestarina yhteensä 14 vuotta. Hänelle Tuosa merkitsi paluumuuttoa.

Haikon mukaan golfkentän hoidossa on aika paljonkin yhteistä maanviljelyn kanssa: pitää tuntea koneita ja ymmärtää kasvua. Sitten on vielä maamiehen asennepuoli: jos et tee ajallaan töitäsi, ei niitä tule kukaan muukaan tekemään.

Pesun mukaan kenttä tarvitsee pelikautena noin kymmenen työntekijää, ympärivuotisesti ehkä kolme.

Vaikka Tuosasta on tulossa vain golfkenttä, tarkoitus on myös järjestää ulkopuolisille kulku- ja katselumahdollisuuksia turvallisilla reiteillä.

Kentän talvikäyttöä voisi olla esimerkiksi hiihtoladut, mutta tätä asiaa vasta pohdiskeltu.

Pesun mukaan uuden, mitä todennäköisimmin hyvin kiinnostavan kentän läheisyyttä voisi kaikin mokomin hyödyntää. Esimerkiksi Marjolaa voisi kehittää golfhotellina.

ESA VILENIUS

Kuvatekstit

Kuin päämäisruohoa. Greeneillä kasvaa aikanaan hyvin vahva, vain 4­5-milliseksi leikkaa nurmikko. Kuvassa toimitusjohtaja Jukka Pesu.

Kenttämestari. Esko Haiko on alunpitäen maanviljelijä Lemiltä.

Kuin lapiolla. Kaivinkoneen kuljettajat tekevät uskomattoman tarkkaa jälkeä.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius