Kaupunginteatterin Hotelli on 90-luvun Suomi pienoiskoossa

Hyväksikäyttöyhteiskunta pelkistää ihmissuhteet liiketoveruudeksi ja rikoskumppanuudeksi.

MATTI SAARELA

Lappeenrannan kaupunginteatterin Hotelli on näytelmä karusta aiheesta. Se kertoo hyväksikäyttöyhteiskunnan arjesta, yhden työyhteisön noususta ja tuhosta.

Tämän hotellin työntekijät harjoittavat ammattia, jota sanotaan maailman vanhimmaksi korostaa tämän yhteisön ihmisten elämänkamppailun raadollisuutta: kun oma työvoima ei enää kelpaa kauppatavaraksi, on myytävä omaa lihaa.

­·Se, mitä prostituoitu ja hänen asiakkaansa tekevät sängyssä, ei ole kiinnostava aihe. Oleellista on se, millaista on näiden ihmisten arki, näytelmän ohjaaja ja käsikirjoittaja Pasi Lampela sanoo.

Hotelli ei siis anna vastauksia niihin kysymyksiin, joita prostituutiosta Suomessa on julkisuudessa esitetty. Hotelli on yritys kuvata sitä selviytymistaistelua, jonka keskelle 90-luvulla alkanut raju yhteiskunnallinen murros on ihmiset ajanut.

­·Halusin kirjoittaa prostituutiosta osana sitä mentaalista ja yhteiskunnallista murrosta, jonka 90-luku jätti meille perinnöksi, Lampela sanoo.

Hotelli on kuvaus yhteisön toiminnasta.

­·Olen yrittänyt nähdä kliseiden ja mytologian läpi. Halusin laajentaa aihetta siihen, miten tällainen porukka toimii yhteisönä, miten se syntyy, miten sen sisäiset suhteet kehittyvät ja miten se hajoaa, Lampela sanoo.

Sisäiset ja

ulkoiset paineet

Hotellin yhteisön toiminnalla on oma sisäinen logiikkansa. Lampela sanoo itsekin yllättyneensä siitä, että tarina päättyy yhteisön hajoamiseen.

­·Yhteisö elää koko ajan yhteiskunnan virkakoneiston ja järjestäytyneen rikollisuuden ristipaineissa. Lopulta se kuitenkin hajoaa yhteisön sisäisiin ristiriitoihin. Se oli minusta yllättävää, mutta lopulta täysin väistämätöntä, hän jatkaa.

Kysymys on solidaarisuudesta ja sen loppumisesta. Hotellin ihmiset taistelevat oman ihmisarvonsa ja itsekunnioituksensa puolesta viimeiseen asti.

­·Luottamus ihmisten välillä on tällaisessa yhteisössä niin elintärkeää, että se väistämättä murtuu jossakin vaiheessa, Lampela sanoo.

Hotellin yhteisö on vuorovaikutusten verkko. Jokainen näytelmän roolihenkilö edustaa yhtä näkökulmaa tässä ihmissuhteiden labyrintissä. Prostituutiossa markkinatalouden kannalta ainoa oleellinen suhde, asiakassuhde, tulee pelkistetysti esille. Ihmisen arvolle on vain yksi mitta, raha.

­·Ihmisten toiveet ja pelot ovat helposti lähestyttävissä ja tunnistettavissa, vaikka tarina kertoo yhteiskunnan marginaalissa elävistä ihmisistä. Järkyttävää on se, että tämä tarina kuvaa niin hyvin vallitsevaa yhteiskunnallista ilmapiiriä, Lampela sanoo.

Suomalaiset sosiologin ja yhteiskuntatieteilijät ovat tutkineet prostituutiota varsin paljon. Lampelan mukaan aiheesta on tehty myös hyviä etnografisia kenttätutkimuksia. Lisäaineistoa Lampela hankki käsikirjotuksensa pohjaksi muun massa poliisin ja oikeusviranomaisten arkistoista.

Osattomuudella

on oma kaava

Akateemisten tutkimusten tulokset todistavat, että syrjäytymiselle on oma kaavansa. Eloonjäämistaisteluksi tämä osattomuus muuttuu, kun yhteiskunnan suojaverkot pettävät.

­·Yhteiskunnallinen huono-osaisuus on pitkälti sitä, että ihminen kasvaa riippuvaiseksi erilaisista tuhoavista käyttäytymismalleista, Lampela sanoo.

­·Minusta kiinnostavaa on se, mitä ilotytöt ja muut heidän kanssaan töitä tekevät puhuvat keskenään, ja miten he selittävät oman ammattinsa? Miten he rakentavasta itselleen tätä ammattiroolia, hän jatkaa.

Lampela kertoo päätyneensä yhteisökuvaukseen myös dramaturgisista syistä. Pelkistetyimmillään prostituutiossa on kysymys kolmen kaupasta. Korvapuustin saa sutenööriltään itseään myyvä prostituoitu, jos näin ei ole. Mitä tapahtuu jossakin kalliolaisessa yksiössä, ei kuitenkaan riitä suurelle näyttämölle ohjattavan draaman aiheeksi.

­·Nyt Hotelli kuvaa meidän yhteiskuntaamme pienoiskoossa yleisemminkin, ihmisten hyväksikäyttöä. Tämän bordellin emännän poika valittaakin jossain vaiheessa, että hänellä ei ole mitään muita ihmissuhteita kuin liiketoveruutta ja rikoskumppanuutta.

III

Hotellin kantaesitys on Lappeenrannan kaupunginteatterin Jukola-salissa 9. syyskuuta klo 19.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Hommat hoidossa. Hotellin tarina alkaa, kun vankilasta juuri vapautunut nainen (Hannele Lauri) perustaa yhdessä kiinteistön omistavan lakimiehen (Heikki Railevirta) kanssa seksipalveluihin erikoistuneen hotellin.

Kirjoittaja:
Matti Saarela