Categories
Artikkelit

Kuutostielle automaattinen liikenteenvalvonta

Valvonnalla on tarkoitus parantaa liikenneturvallisuutta

HEIDI EKDAHL

Automaattista liikenteen valvontaa on tarkoitus lisätä koko Suomessa. Myös kuutostielle tulee todennäköisesti kameravalvonta lähivuosina. Kameroiden sijainnin ratkaisee tieosuuden vilkkaus ja liikenneonnettomuuksien määrä. ­·Kameravalvonta koskee pääosin valta- ja kantateitä. Automaattinen liikenteen valvonta on halpa hyvä keino ehkäistä liikenneonnettomuuksia, ylikomisario Heikki Seppä sanoo.

Hänen mukaansa kansainväliset tutkimukset osoittavat, että nopeusrajoitusten kameravalvonta vaikuttaa merkittävästi liikenneturvallisuuteen. Tavallista autoilijaa tien poskessa jököttävät piilokamerat saattavat ärsyttää.

­·Autoilijalle ilmoitetaan valvonnasta kylteillä. Kameravalvonnalla tasataan nopeuksia, ja karsitaan liikenteestä sooloilijat. Ei auton nopeusmittaria tarvitse aivan pilkun tarkasti tuijottaa, Seppä sanoo.

Nopeusrajoituksia

alemmas

Eräiden tieosuuksien talvi- ja pimeän ajan rajoituksia lasketaan. Nopeudet alenevat 80 kilometriin tunnissa 600­-800 tiekilometrillä, joilla talvirajoitus on aiemmin ollut 100 km/h. Satasen talvirajoitus jää noin 2 200 tiekilometrille.

­·Päätös tiekilometreistä on tehty vasta valtakunnallisella tasolla. Kaakkois-Suomen osalta en voi vielä sanoa mitään, mutta rajoituksia saattaa tulla, liikenne- ja viestintäministeriön liikenneturvallisuusyksikön päällikkö Matti Roine arvioi.

Tieosuudet, joilla talvinopeuksia lasketaan, määritellään tarkemmin tiepiireissä lokakuun alkuun mennessä.

Ohje alennetuista nopeuksista on voimassa ensi ja seuraavana talvena. Talvinopeuksien vaikutuksia seurataan ja jatkosta päätetään saatujen tulosten perusteella.

Liikenne- ja viestintäministeriön Tiehallinnolle antamassa uudessa yleisohjeessa moottoriteiden talvirajoitukset jäävät ennalleen. Nopeuden alentaminen ei myöskään koske teitä, joilla on keskikaide tai ajantasaisesti ohjatut vaihtuvat nopeusrajoitukset.

Satasen talvirajoitus säilyy myös vähäliikenteisillä teillä, joilla on lähinnä pitkämatkaista liikennettä ja joiden liikennemäärä on alle 3 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Kuutostien lähes kaikilla tieosuuksilla liikennettä on yli 3 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

­·Talvirajoitusten kesto on koko maassa edelleen marraskuun alusta helmikuun loppuun, Roine sanoo.

Tämä vastaa aikaisempaa käytäntöä. Paikallisten olojen mukaan rajoituksia voidaan asettaa jo lokakuussa ja jatkaa maalis-huhtikuulle.

Kirjoittaja:
Heidi Ekdahl