Lappeenrannan kaupunginjohtajan haku alkaa tuottaa tulosta

Laki- ja liiketoimintajohtaja Seppo Miettinen harkitsee vakavasti kisaan osallistumista, kaupunginsihteeri Juha Willberg ei.

ANNE KOTIHARJU

Noin viikko sitten auki julistettu Lappeenrannan kaupunginjohtajan virka on kirvoittanut heti alkuun lupaavan määrän tiedusteluja. Kaupungin omasta organisaatiosta ainakin laki- ja liiketoimintajohtaja, myös kaupunginjohtajan varamiehenä toimiva Seppo Miettinen (s.1947), harkitsee vakavasti hakemista.

Sitoutumaton, pitkän virkauran kaupungissa tehnyt Miettinen uskoo ratkaisevansa asian hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä.

­·Otan asiaan kantaa, kun sen aika on. Toivottavasti omalta osaltani pystyn selkeään ratkaisuun.

Kaupunginsihteeri, niinikään sitoutumaton Juha Willberg ei aio hakea virkaa ”missään tapauksessa”.

­·Olen tyytyväinen nykyiseen virka-asemaani ja sen tehtäviin.

Hakuaika päättyy kymmenes syyskuuta. Hakuilmoituksessa edellytetään muun muassa hyvää käytännön perehtyneisyyttä kunnallishallintoon.

­·Kyllä tuo maininta ohjaa hakua jonkin verran kuntajohtajien suuntaan, tulkitsee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jukka Kärri (kesk.).

Kunta-alan

tietämystä

Kärrin ja kaupunginjohtaja Markku Anderssonin ohella tiedusteluihin virasta vastaava valtuuston puheenjohtaja Erkki Pulli (myö) korostaa kunta-alan tietämystä.

­·Tottakai kuntakokemusta pitää olla, päätöksenteko ja kuntatalous on tunnettava. Lisäksi virkajohtajan on oltava puolueeton.

Jyväskylään siirtyvä Andersson huomauttaa, että esimerkiksi Joutsenoon ja Luumäelle valittiin vastikään vankan kuntajohtajataustan omaavat henkilöt.

­·Suurempiin kaupunkeihin, Poriin ja Lahteen, tuli nimitetyksi kohtuullisen pitkäaikaisen kuntajohtaja- tai kuntasektorin muun johtajakokemuksen omaavat. Voi sanoa, että parinkymmenen suurimman kaupungin johtajat profiloituvat nimenmaan kuntajohtamisen ammatillisina osaajina.

Andersson muistuttaa, että kuntajohtajaksi voi päätyä myös ilmoittautumismenettelyn kautta. Poliitikot toivovat, ettei ainakaan niin sanottuihin mustiin hevosiin päädytä.

­·Uskoisin, että kaikki ryhmät ovat sillä kannalla, että valintaprosessiin mukaan tulevalta pitäisi itseltään tulla se jonkinlainen vihje siitä, että on asiasta kiinnostunut, ettei lähdettäisi umpimähkään kyselemään, luonnehtii Kärri.

Pulli on samoilla linjoilla.

­·Olisi reilua, että kaikki, jotka ajattelevat voivansa tulla kysymykseen, laittaisivat paperit vetämään.

Kullekin kysymyksiin vastaajalle on tullut joitakin tiedusteluja, ja tahti tihentynee syyskuuta kohti.

Ryhmät odottavat

haun etenemistä

Ryhmät vielä odottavat haun etenemistä. Ryhmien keskinäisiä tunnusteluja kuulemma ei ole ollut.

­·Eikä minun korvaani edes keskusteluissa ole ainakaan mitään yllätysnimiä kantautunut, sanoo Kärri.

Andersson uskoo, että hakijoita kiinnostaa monien paikkakuntaan liittyvien hyvin henkilökohtaisten tuntemusten lisäksi tietenkin työolosuhteet.

­·Ja ennen muuta se, millaisen tulevaisuuskuvan tuleva työkenttä tarjoaa. Myös kaupungin maineella, yleisellä imagolla on merkitystä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju