Lappeenrannassa palattiin talvisodan aikaan

Lappeenrannan taistelun vuosipäivän seminaarissa puhuttiin ilmasodasta.

JYRI PAAVILAINEN

Lappeenrannan taisteluiden muistopäivää juhlistettiin tänä vuonna ilmasotaseminaarilla. Etelä-Karjalan museon intendentin Jukka Luodon juontamassa seminaarissa käsiteltiin aihetta monesta näkökulmasta.

Esitelmiä kuultiin muun muassa ilmasodan johdosta toisen maailmansodan aikana, hävittäjälentotoiminnasta Lappeenrannassa ja Taipalsaarella sekä saksalaisesta lento-osastosta Suomessa.

Lisäksi lentomestari Aimo Vahvelainen muisteli omaa elämäänsä sota-aikana. Lappeenrannan Kasinon yläkerta oli täynnä ihmisiä, jotka kuuntelivat Vahvelaisen tarinoita venäläisten radioasemien löytymisestä sattumalta, Saksan vallan alaisina olleista italialaissotilaista, jotka toivat teräsnyrkkejä kaupunkiin sekä monista muista tapahtumista.

Vahvelainen muisteli, että aikanaan ei paljon viivästelty, kun käsky kävi.

­·Eräällekin upseerille sanoin, että ei mene kuin kolme tai kuusi minuuttia, ja ollaan taivaalla. Kuusi, jos on laiskoja mekaanikkoja, Vahvelainen kertoi, ja yleisöllä oli hauskaa.

Vahvelainen tarinoi myös evakkojen saapumisesta. Koulukadun täyttäneet evakot toivat mukanaan niin paljon lehmiä, että nykyisen Karelia-talon seutu oli täynnä lypsäviä.

­·Piiat sitten tulivat pyytämään lentomekaanikkoja lypsyavuksi, kun eivät ehtineet kaikkea itse hoitaa.

Lehmät liittyivät toiseenkin Vahvelaisen kaskuun. Aikanaan hän oli törmännyt herra Holmiin, joka oli kolmen lehmänsä kanssa ollut lentokentällä. Vahvelainen oli kysynyt Holmilta, mitä tämä kentällä teki.

­·Holm siihen tokaisi, että hänellä on kaupunginhallituksen lupa laiduntaa lentokentällä, Vahvelainen naureskeli.

Seminaari päättyi Kaakkois-Suomen Ilmailumuseoyhdistyksen Messerschmitt-näyttelyyn tutustumiseen ja Anja Hytti-Oikkosen ohjaamaan näytelmään Simolan pommituksista.

JYRI PAAVILAINEN

Kuvateksti

Muistelmia. Jukka Luoto kuuntelee kun Aimo Vahvelainen puhuu.

Kirjoittaja:
Jyri Paavilainen