Organisaatiomuutos toteutumassa Lappeenrannassa lähes alkuperäisenä

Toimikunnan esitys ei juuri muuttunut lausuntokierroksella.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan kaupungin organisaatiomuutos on toteutumassa jokseenkin siinä muodossa kuin organisaatiotoimikunta alunperin esitti. Uuteen organisaatioon on tarkoitus siirtyä ensi vuoden alussa, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy esityksen.

Kaupunginhallitus jätti maanantaina esityksen viikoksi pöydälle. Valtuustoon esitys menee elokuun lopulla.

Lausuntokierros ei juuri ole muuttanut toimikunnan esitystä. Lausuntoja antoivat lautakunnat ja kaupunkiorganisaation yksiköt. Joidenkin yksiköiden lausunnoissa organisaatioesitystä pidettiin keskeneräisenä, epäjohdonmukaisena ja tavoitteiltaan hämäränä. Useimmat lausunnonantajat kuitenkin hyväksyivät esityksen sellaisenaan.

Selkeimmät muutokset nykyiseen organisaatiorakenteeseen ovat päivähoidon siirtäminen sosiaali- ja terveystoimesta koulutoimeen, asunto- ja ympäristöviraston purkaminen ja yksiköiden sijoittaminen muualle organisaatioon sekä maatalouslautakunnan lakkauttaminen. Lisäksi tekniselle toimialalle on tulossa uusi liikelaitosjaosto.

Muutoksen keskeinen tavoite on muodostaa suurempia yksikköjä ja vastuualueita, koska resurssit palvelujen tarjoamiseksi eivät lähivuosina ainakaan kasva.

Näkyvimmin on kritisoitu rakennusvalvonnan roolia toimikunnan esityksessä. Joidenkin mielestä maankäyttö, ympäristö ja rakennusvalvonta pitäisi erottaa teknisestä toimialasta erilliseksi, itsenäiseksi vastuualueeksi.

Toimikuntaan kuuluva Erkki Pulli (Myö-liike) jätti asiaa koskevan, eriävän mielipiteen toimikunnan esitykseen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta sekä koulutuslautakunta muistuttavat lausunnoissaan, että päivähoidon siirtäminen koulutoimeen edellyttää budjettiin muutosmäärärahoja ainakin 150 000 euroa.

Toimikunta teki lausuntojen jälkeen esitykseensä hyvin pieniä tarkistuksia, ja esimerkiksi rakennusvalvonta toteutetaan alkuperäisen esityksen mukaisesti.

Lausuntojen pohjalta koulutoimi muuttuu kasvatus- ja opetustoimeksi ja koulutuslautakunta kasvatus- ja opetuslautakunnaksi. Lisäksi tekstiin lisättiin, että kotitalousneuvonta siirretään sosiaali- ja terveystoimeen.

Jos valtuusto suo, uusi organisaatio astuu voimaan vuoden 2005 alussa. Uuden organisaation yksityiskohdat ja virkajärjestelyt on tarkoitus ratkaista johtosääntövalmistelujen yhteydessä vuoden loppuun mennessä. Myös johtosäännöt vahvistaa valtuusto.

Kaupunkiorganisaation muutoksia

¤·Sosiaali- ja terveystoimi. Kuluttaja- ja kotitalousneuvonta liitetään sosiaali- ja terveystoimeen. Johtamista ja taloushallinnon osaamista vahvistetaan uudella hallinto- ja talouspäälliköllä.

¤·Koulutoimi. Päivähoidon vastuualue siirtyy sosiaali- ja terveystoimesta. 500 vakinaisen henkilön lisäksi hallinnon resursseja siirtyy koulutoimeen.

¤·Tekninen toimi. Perustetaan kolme vastuualuetta: liikelaitosten, palvelutuotannon sekä maankäytön, ympäristön ja valvonnan vastuualueet. Viimeisimmän tavoitteena sovittaa yhteen kaavoitus, maankäyttö ja rakennusvalvonta nykyistä paremmin. Tekniseen lautakuntaan perustetaan viisijäseninen liikelaitosjaosto.

¤·Asunto- ja ympäristövirasto lakkautetaan. Kuluttajaneuvonta yhdistyy sosiaali- ja terveystoimen hallintotoimistoon. Käsityöneuvonnan rooli kunnallisena toimintana selvitetään vuoden 2004 aikana. Palvelut voidaan järjestää esimerkiksi ostopalveluna yhdistetyltä työväen- ja kansalaisopistolta. Kotitalousneuvonta siirtyy ruoka- ja puhtauspalveluyksikköön. Maaseututoimi siirtyy tekniseen toimialaan. Maatalouslautakunta lakkautetaan, tehtävät siirtyvät ympäristö- ja rakennuslautakunnalle. Asuntotoimi siirtyy kaupunginkanslian tulosyksiköksi. Asuntotoimen tekninen neuvonta siirtyy rakennusvalvontaan.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen