Categories
Artikkelit

Sairaanhoitopiiriltä jäivät rahat saamatta ja kiinteistöt kiviriipaksi

Ilpo Hakula ja Jouko Partanen olivat hyvin pettyneitä Rauhan­-Tiurun kauppojen peruuntumiseen.

URPO LAANINEN

­·Rahat jäivät sairaanhoitopiiriltä saamatta ja kiinteistöjen ylläpitokustannukset vain juoksevat, totesi Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin hallituksen pettynyt puheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) perjantaisen kokouksen jälkeen.

Hallituksella ei ollut muuta mahdollisuutta kuin peruuttaa Rauhan­-Tiurun kiinteistökaupat, kun amerikkalaisyhtiö Piper Bahr Inc. ei maksanut kauppahintaa määräajassa.

Ilpo Hakula ei lähtenyt arvuuttelemaan, miksi ostaja ei lopulta maksanut kauppahintaa, vaikka se oli vielä kesäkuun valtuuston kokouksessa innostunut kehittämään Rauhan-­Tiurun aluetta.

­·On huono asia, että kauppa ei toteutunut. Sairaanhoitopiiriltä menee vuosittain 800 000 euroa edelleen kiinteistöjen ylläpitämiseen, joka on pois sairauksien hoidosta.

Ilpo Hakulan mielestä kauppaehdot olivat myyjän kannalta todella hyvät.

­·Ei ole mitään syytä iloita siitä, että tämä kauppa ei onnistunut.

Myös sairaanhoitopiirin johtajan Jouko Partasen mielestä neuvoteltu kauppa olisi ollut hirmuisen hyvä ratkaisu. Se olisi tuonut investointeineen ja kauppahintoineen noin 30 miljoonan euron rahasumman maakunnan ulkopuolelta.

­·Siinä mielessä olen pettynyt. Kauppa olisi ollut erinomainen asia työllisyyden kannalta puhumattakaan kaikista niistä palveluista, joita Rauhan­-Tiurun alueelle oli suunniteltu.

Partasen mukaan kauppa ei ollut missään vaiheessa riski sairaanhoitopiirille, koska ehdot olivat kovat ja selkeät.

­·En ota mitään kantaa niihin riskeihin, joita jäljestä päin on julkisuudessa heitelty. Niiden kommentointi ei kuulu meille, Partanen totesi.

Myös Ilpo Hakula katsoi, että sairaanhoitopiirin omaisuus oli joka hetki täysin turvattu. Rauhan­Tiurun kiinteistöistä olisi saatu erittäin hyvä hinta.

­·Ei tässä voi onnenkyyneleitä vuodattaa. Kyllä harmittaa, kun maakunnan ulkopuolelta olisi saatu yksityistä rahaa ja sijoitustoimintaa alueelle.

Kansainvälinen

ostaja yhä haussa

Ilpo Hakulan mielestä Rauhan-­Tiurun aluetta pitää jatkossakin myydä kokonaisuutena.

­·Myyjän kannalta ei olisi ollenkaan hyvä ratkaisu, että vain parhaat osat myytäisiin ja iso rakennusmassa jäisi edelleen omistajan käsiin.

Hakula arveli kaupan peruuntumisen saavan valtakunnallista julkisuutta, ja hän toivoi nyt kotimaisia ostajia esille.

­·Henkilökohtaisesti en kyllä usko, että suomalaiset näihin sijoittaisi. Toivottavasti uusi ostajataho löytyy kohtuullisen ripeään tahtiin kansainvälisiltä markkinoilta.

­·Isoa kalaa kannattaa aina pyytää.

Ilpo Hakulan mukaan sairaanhoitopiiri myisi Rauhan-­Tiurun alueen mielellään Joutsenolle tai Imatralle. Jos ehdot ovat samat, niin vaikkapa yhdellä eurolla.

­·Näkemykseni on kuitenkin, että sairaanhoitopiirin jäsenkunnilla ei ole realistista lähivuosina tehdä Rauhan­Tiurun alueella sellaisia kehittämistoimenpiteitä ja -investointeja, jota se vaatisi.

Ilpo Hakula kiisti, että Rauhan-­Tiurun kaupoissa olisi ollut mitään salamyhkäistä tai epäilyttävää. Myös sairaanhoitopiirin hallitus ja valtuusto saivat riittävästi tietoja.

­·Isossa kaupassa on aina riski, toteutuuko se vai ei. Tämä osoitti, että sairaalakiinteistöjen myynti ei ole mitään päivittäistavarakauppaa, vaan kyllä se on erikoistavarakauppaa, Hakula totesi.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen